Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація пропускного режиму стаціонарних об’єктів



Контрольно-пропускний режим - це система забезпечення нормативних, організаційних і матеріальних гарантій виявлення, попередження й припинення зазіхань на законні права підприємства, його майно, інтелектуальну власність, виробничу дисципліну, технологічне лідерство, наукові досягнення й охоронювану інформацію; сукупність організаційно-правових обмежень і правил, що встановлюють порядок пропуску через контрольно-пропускні пункти (пости) співробітників об'єкта, відвідувачів, транспорту й матеріальних засобів. Отже, контрольно-пропускний режим – це сукупність правил, які регламентують порядок входу (виходу) осіб, в'їзду (виїзду) транспорту на територію підприємства, доставляння ввезення (вивезення) документів, виробів та інших матеріальних цінностей, а також заходів щодо реалізації цих правил.

Пропускний режим передбачає:

- організацію контрольно-пропускних пунктів і постів з пропускними функціями на входах (виходах) на охоронювані об’єкти та території;

- створення бюро перепусток;

- запровадження системи постійних, тимчасових, разових і матеріальних перепусток;

- застосування спеціальних шифрів і вкладишів, що дають право проходу на режимні території та об'єкти;

- визначення кола посадових осіб, які мають право давати дозвіл на відповідного виду перепусток, вкладишів, на постановку шифрів;

- визначення переліку предметів, заборонених до пронесення (провезення) на охоронювану територію;

- охорону режимних об'єктів;

- установку камер схову особистих речей співробітників охорони, відряджених осіб, відвідувачів;

- обладнання внутрішніх телефонів для переговорів відвідувачів;

- визначення кола осіб, що допускаються в режимні приміщення.

Призначення пропускного режимуполягає у тому, щоб унеможливити:

- проникнення сторонніх на охоронювані об'єкти;

- відвідування охоронюваних приміщень без службової необхідності працівниками та іншими особами;

- доставку на територію охоронюваного об’єкта особистих візуальних засобів спостереження, кіно - і фотоапаратури, радіотехнічної і іншої апаратури, що може бути використана з метою несанкціонованого отримання конфіденційної інформації;

- винесення (вивезення) з території охоронюваного об’єкта матеріальних цінностей без відповідного дозволу;

- розкрадання.

Контрольно-пропускний режим установлюється керівником підприємства разом зі службою безпеки й оформляється інструкцією, порядок розробки й зміст якої буде розглянутий нижче.

Відповідальність за організацію контрольно-пропускного режиму покладає на начальника служби безпеки. Практичне здійснення пропускного режиму покладає на охорону (чергових по КПП, контролерів), працівники якої повинні знати встановлені на об'єкті правила контрольно-пропускного режиму, що діють документи один по одному ввозу й вивозу матеріальних цінностей.

Контрольно-пропускний режим може бути встановлений як у цілому по об'єкті, так і в окремих корпусах, будинках, цехах, відділах, сховищах і інших спеціальних приміщеннях, що перебувають безпосередньо на території охоронюваного об'єкта.

Вимоги по контрольно-пропускному режимі повинні бути доведені в обов'язковому порядку до кожного співробітника об'єкта. Всі робітники та службовці об'єкта зобов'язані дотримувати їх. По кожному випадку порушення контрольно-пропускного режиму повинне проводиться адміністративне розслідування. До осіб, що допустили порушення контрольно-пропускного режиму адміністрацією застосовуються заходи матеріального й дисциплінарного впливу.

Обов'язку охорони по контрольно-пропускному режимі визначається в інструкції й у посадових обов'язках контролерів контрольно-пропускних постів.

Відповідальність за допуск в окремі приміщення, у яких не виставляється охоронець, покладають на керівників цих підрозділів, а також осіб, спеціально виділених для цієї мети із числа співробітників, обов'язки яких визначаються інструкцією, що затверджується начальником служби безпеки.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 2640 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...