Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Для визначення марочної міцності зразків жаростійкого бетону їх випробовують на гідравлічному пресі згідно з методикою



Для визначення марочної міцності зразків жаростійкого бетону їх випробовують на гідравлічному пресі згідно з методикою, наведеною в лабораторній роботі №1. Перед випробуванням визначають розміри затверділих зразків-кубів за допомогою металевої лінійки. Потім кожний з трьох зразків встановлюють на нижню пластину преса по центру, на перетині діагоналей. Прес навантажують зі швидкістю не більше 50 кгс/сек, значення руйнівного навантаження заносять до таблиці 17.3. Міцність кожного зразка визначають за формулою.

(МПа),

де – міцність на стиск жаростійкого бетону, МПа; Р руйнівне – руйнівне навантаження, кгс; F – площа поперечного перерізу, см2; К – масштабний коефіцієнт, який враховує розмір зразка, К =0,85.

Для визначення контрольної міцності жаростійкого бетону три зразки, у яких попередньо визначена середня густина, висушують у сушильній шафі при температурі t =105…110°С протягом 48 годин. Після цього вимірюють їх розміри та визначають границю міцності при стиску. Результати записують у таблицю 17.3.

Залишкову міцність визначають наступним чином. Три зразки висушують до сталої маси, після цього ставлять у муфельну піч і нагрівають із швидкістю 50°С/год до температури t =800°С, витримують 4 години і вимикають піч. Зразок, охолоджений разом із піччю, випробують на стиск на гідравлічному пресі, залишкову міцність визначають за формулою:

де R 800 – міцність на стиск, після нагріву до t =800°С, МПа;

R 100 – контрольна міцність, МПа.

Отримані результати заносять до таблиці 17.3.


Таблиця 17.3

Міцність на стиск жаростійкого бетону

Міцність на стиск Руйнівне навантаження, кгс/см2 Площа зразка, см2 Міцність на стиск, МПа
Марочна міцність, МПа: 1 зразок 2 зразок 3 зразок середнє арифметичне      
Контрольна міцність, МПа: 1 зразок 2 зразок 3 зразок середнє арифметичне      
Залишкова міцність, % 1 зразок 2 зразок 3 зразок Середнє арифметичне      

17.3 Визначення усадки жаростійкого бетону

Матеріали: зразки жаростійкого бетону, виготовлені згідно з п.17.1

Прилади: ваги лабораторні з похибкою зважування до 10 г; лінійка металева, шафа сушильна; піч муфельна; прилад для визначення усадки з індикатором годинникового типу.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 219 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...