Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Зразки деревини очищають від пилу, кладуть у попередньо зважені бюкси, зважують їх з похибкою не більше 0,01 г і визначають масу вологого зразка



Зразки деревини очищають від пилу, кладуть у попередньо зважені бюкси, зважують їх з похибкою не більше 0,01 г і визначають масу вологого зразка.

Після цього знімають кришку бюкси і вміщують у сушильну шафу. Висушують зразок деревини при температурі 103±20С до сталої маси, що визначається контрольними зважуваннями. Зразки м’яких порід деревини зважують через 6 год після початку сушіння, твердих – через 10 год. Далі зважування проводять через 2 год. Висушування вважається закінченим, коли різниця між результатами останніх двох зважувань не перевищує 0,01 г. Зразки зі смолистої деревини хвойних порід не рекомендується сушити більше 20 год.

Накривши в сушильній шафі бюксу кришкою, її переносять в ексикатор, в нижню частину якого вміщують безводний хлорид кальцію. Зразок ставлять на сітку у верхній частині ексикатора, де він охолоджується до кімнатної температури. Вологість зразка визначають з точністю до 0,1% за формулою:

де , , - маса бюкса відповідно порожнього, з вологим зразком, з висушеним зразком.

Вологість зразків деревини визначають як середнє арифметичне результатів випробування трьох зразків. Результати випробувань заносять до таблиці 16.1.


Таблиця 16.1

Визначення вологості деревини

Порода деревини Номер зразка Маса зразків, г Вологість деревини, мас.,%
вологого висушеного
Сосна        
       
       
Середнє значення  

Висновок повинен міститипорівняння отриманих даних з вимогами стандарту.

16.2 Визначення середньої густини

Згідно з ГОСТ 16483.1 передбачено визначення середньої густини деревини при вологості в момент випробування; висушеної до постійної маси; при рівноважній вологості з оточуючим середовищем; базисної вологості.

Матеріали: зразки деревини розмірами 20х20х30 мм.

Прилади: штангенциркуль;ваги аналітичні з похибкою зважування не більше 0,01 г.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...