Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Істинну густину рідких матеріалів визначають за допомогою ареометра (денсиметра), що працює за принципом поплавка



Істинну густину рідких матеріалів визначають за допомогою ареометра (денсиметра), що працює за принципом поплавка. Ареометр – це скляна трубка, запаяна з двох кінців, в нижній частині якої знаходиться дріб, а у верхній – градуйована шкала з поділками, нанесеними при температурі +20°С (тому густину рідини визначають при цій же температурі).

Досліджувану рідину наливають у скляний циліндр так, щоб ¼ його об'єму лишилась вільною, і перемішують скляною паличкою. Ареометр обережно опускають у рідину так, щоб при цьому він не торкався стінок і дна посудини і знаходився у центрі перерізу циліндра. Рівень занурення ареометра відраховують за нижнім меніском.
(рис. 1.2).

Дослід повторюють 2-3 рази, наливаючи кожного разу в циліндр нову порцію рідини. Істинну густину рідини визначають як середньоарифметичне результатів випробувань, розрахованих з точністю до 0,01 г/см³. Результати випробувань заносять до таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Визначення істинної густини рідкого матеріалу

№ досліду Найменування матеріалу Істинна густина, г/см³
проби матеріалу
       
   
   

Висновок. За одержаними результатами слід зробити висновок про відповідність істинної густини рідинного скла довідковим даним.

Визначення середньої густини

Матеріали: три зразка різної правильної геометричної форми.

Прилади: металева лінійка або штангенциркуль, технічні ваги.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...