Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Аналіз доходів, витрат та фінансових результатів діяльності економічного суб’єкта



Значення, завдання та інформаційне забезпечення аналізу доходів, витрат та фінансових результатів. Аналітичний огляд структури звіту про фінансові результати. Порядок розкриття інформації про доходи, витрати за видами діяльності: операційна, фінансова, інвестиційна. Організаційно-інформаційна модель аналізу доходів, витрат та фінансових результатів діяльності підприємства.

Доходи підприємства як об’єкт аналізу. Значення, задачі та інформаційні джерела аналізу реалізації продукції. Загальна схема й послідовність проведення аналізу. Обґрунтування плану реалізації продукції (робіт) підприємства для досягнення стратегічних цілей підприємства. Аналіз частки ринку на конкретному сегменті та аналітичне обґрунтування заходів щодо її збільшення. Аналіз динаміки доходів підприємства (темпів зростання та приросту) в цілому по підприємству, географічно-господарськими сегментами, окремими споживачами та покупцями. Аналіз виконання бюджетів доходів підприємства в цілому та окремими центрами відповідальності. Аналіз структури доходів економічного суб’єкта за видами діяльності, видами продукції, географічно-господарськими сегментами Методика оперативного аналізу реалізації продукції. Загальна оцінка виконання договірних зобов’язань за обсягом, асортиментом, якістю, цінами та строками поставки продукції. Аналіз причин невиконання договірних зобов’язань. Аналіз наслідків невиконання договірних зобов’язань за поставками продукції (штрафів, пені, неустойок). Факторний аналіз впливу обсягів, структури, ціни на доходи підприємства. Аналітичне обґрунтування заходів щодо збільшення обсягів реалізації продукції з урахуванням зовнішніх та внутрішніх чинників. Методика використання маржинального аналізу в обґрунтуванні бюджетів операційних доходів підприємства.

Витрати як об’єкт аналізу та їх класифікація. Значення, задачі й система інформаційного забезпечення аналізу витрат на підприємстві. Загальна схема формування витрат підприємства та їх аналізу. Аналіз обґрунтованості кошторису витрат операційної діяльності підприємства. Напрямки аналізу виконання кошторису виробничих витрат за елементами, за місцями виникнення витрат, за центрами відповідальності, за об'єктами калькуляції. Структурно-динамічний аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції (або собівартості реалізованої продукції). Детермінований факторний аналіз зміни собівартості виробництва і реалізації продукції. Факторний аналіз витрат на 1 грн. доходів. Аналіз витрат на виробництво окремих виробів. Аналіз прямих витрат операційної діяльності. Аналіз виконання кошторису матеріальних витрат. Визначення впливу факторів норм, цін та структури на матеріальні витрати. Аналіз виконання кошторису витрат на заробітну плату. Аналіз виконання кошторисів комплексних статей витрат: аналіз кошторисів загальновиробничих витрат, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат в розрізі центрів відповідальності. Аналіз витратомісткості продукції. Методика використання CVP–аналізу для обґрунтування бюджетів постійних та змінних витрат.

Аналіз витрат на інновації, навчання та розвиток. Аналіз витрат на соціальні потреби підприємства. Аналіз витрат від іншої звичайної діяльності підприємств. Аналіз фінансових витрат підприємства (процентів за кредитами). Аналіз обґрунтованості витрат за кредитами. Аналіз податкового навантаження і напрями мінімізації податкових витрат: можливості вибору системи оподаткування.

Валовий прибуток, фінансовий результат від операційної діяльності, фінансовий результат до оподаткування, чистий прибуток як об’єкт аналізу. Взаємозв’язок прибутку з грошовими потоками. Факторний аналіз валового та операційного прибутку. Методика розрахунку впливу ціни, собівартості, обсягу та структури випуску продукції, витрат періоду на валовий та операційний прибуток на основі внутрішньої інформації. Аналіз прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності підприємства. Аналіз використання чистого прибутку. Аналіз дивідендної політики підприємства.

Система відносних показників прибутковості (рентабельності) діяльності підприємства: прибутковості активів (ROA), капіталу (ROE), продажів, загального коефіцієнту загальної рентабельності, рентабельності окремих видів продукції. Формула Дюпона та методика моделювання окремих показників прибутковості на її основі. Коефіцієнт прибутковості інвестованого капіталу. Маржа валового прибутку (Gross Profit Margin). Маржа чистого прибутку (Net Profit Margin). Показники ринкової активності підприємства (Shareholders' investment ratios): прибуток на акцію; дивіденд на одну акцію; покриття дивіденду; коефіцієнт ціна/прибуток; дивідендний доход. Економічна додана вартість (EVA).

Стратегічні підходи до оцінки ефективності діяльності підприємства, його конкурентоспроможності та конкурентної позиції. Використання АСФ-технологій та аналізу в системі координат для оцінки конкурентної позиції підприємства та визначення оптимальних шляхів її посилення. Розробка заходів щодо поліпшення фінансового стану підприємства.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1454 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...