Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Аналіз ресурсного потенціалу підприємства



Зміст, завдання та основні напрями аналізу ресурсного потенціалу підприємства та можливостей його нарощування. Сучасні технології аналізу виробничого потенціалу підприємства. Види та класифікація ресурсів підприємства.

Аналітичне обґрунтування кількісного складу персоналу в розрізі відповідних спеціальностей та професій для виконання портфелю замовлень. Аналіз динаміки та структури персоналу організації. Аналіз коефіцієнтів обороту по прийому та звільненню працівників. Аналіз плинності кадрів. Аналіз забезпеченості підприємства основними категоріями спеціалістів. Аналіз якісного складу та рівня кваліфікації персоналу. Аналіз кваліфікаційної складової трудового потенціалу для робітників та управлінського персоналу.

Аналіз ефективності використання трудових ресурсів. Аналіз використання робочого часу. Загальна оцінка втрат робочого часу. Методичні підходи до аналізу результативності та ефективності роботи працівників в розрізі окремих категорій персоналу. Методика аналізу продуктивності праці та її впливу на випуск продукції та прибутковість діяльності. Аналіз якості роботи персоналу. Використання нефінансових показників для аналізу персоналу в збалансованій системі показників (BSC) (аналіз задоволеності працівників, умов праці, наявність соціального пакету, естетична компонента умов праці, рівень кваліфікації, психологічний клімат в колективів).

Аналіз мотивації персоналу, аналіз системи матеріального та морального заохочення. Факторний аналіз зміни фонду оплати праці. Аналіз співвідношення темпів зростання продуктивності праці та темпів зростання заробітної плати. Аналіз соціального пакету на підприємстві та його вплив на лояльність персоналу. Стратегічний аналіз розвитку персоналу.

Аналіз забезпеченості підприємства основними засобами та оцінка їх якісного стану. Аналіз складу, структури та технічного стану основних засобів. Коефіцієнтний аналіз руху основних засобів на підприємстві на основі приміток до фінансової звітності (ф.5). Аналіз вікового складу обладнання. Аналіз зносу основних засобів та нематеріальних активів. Аналіз виробничої потужності. Аналіз ефективності використання основних засобів. Аналіз повноти завантаження обладнання. Аналіз повноти використання календарного, планового та режимного фонду роботи обладнання. Аналіз фондовіддачі та її впливу на витрати на амортизацію. Аналіз ефективності використання виробничих площ. Аналітичне обґрунтування доцільності заміни обладнання. Методика обґрунтування рішень щодо купівлі або оренди обладнання. Методика аналізу лізингових операцій.

Аналіз нематеріальних активів підприємства. Аналіз обсягу структури на динаміки нематеріальних активів. Аналіз впливу нематеріальних активів на вартість підприємства, динаміку зміни доходів і на витрати.

Аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами. Аналітичне обґрунтування потреби в матеріальних ресурсах та нормування запасів з урахуванням тривалості операційного циклу і фінансових можливостей підприємства. Аналіз обґрунтованості формування портфеля замовлень на матеріальні ресурси. Методика нормування виробничих запасів. Аналіз матеріального потоку та ринку матеріальних ресурсів. Аналіз ефективності використання матеріалів у виробництві. Аналіз матеріаломісткості, матеріаловіддачі та їх впливу на матеріальні виробничі витрати. Розрахунок оптимального розміру замовлення матеріальних запасів за формулою Вільсона (точки EOQ та EBQ). Вплив методів списання матеріалів (ФІФО, середньозваженої собівартості, ідентифікаційної собівартості) на фінансові результати.


ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Денна форма навчання (32 ГОДИН)

Тема 1, 2. Роль аналізу господарської діяльності в управлінні підприємством та його організаційно-інформатиційне забезпечення (1 год)

Практичне заняття 1 (2 год) (семінар-розгорнута бесіда)

Мета вивчення теми: ознайомити студентів з роллю та місцем економічного аналізу в системі управління, його об’єктами та суб’єктами, а також найважливішими функціями та принципами проведення аналітичних досліджень; вивчення основних інформаційні джерела для проведення фінансового та операційного аналізу та засвоєння порядку організації економічного аналізу на підприємстві.

Професійні компетенції, що набувають студенти за результатами практичного заняття:

Студенти будуть знати:

ü роль та значення аналізу господарської діяльності в системі управління;

ü предмет, обєкт, суб»єкти аналізу;

ü основні завдання, що вирішуються в процесі аналізу господарської діяльності підприємства;

ü ключові поняття та категорії економічного аналізу (категорійний аппарат);

ü найважливіші функції економічного аналізу;

ü основні інформаційні джерела, що використовуються в аналізі господарської діяльності підприємства;

ü основні вимоги до аналітичної інформації;

ü методи перевірки якості даних, що використовуються в аналітичному дослідженні;

Студенти будуть вміти:

ü правильно застосовувати принципи аналітичних досліджень в економіці;

ü визначати напрями аналітичних досліджень залежно від завдань управління та їх функціонального спрямування;

ü добирати необхідну для аналізу інформацію;

ü використовувати різні інформаційні джерела бухгалтерської, статистичної звітності, дані бухгалтерського обліку, позаоблікові інформаційні джерела для проведення аналізу окремих напрямів діяльності підприємства;

ü перевіряти якість та достовірність бухгалтерських даних та звітності;

План заняття

1.Ознайомлення студентів з організаційними аспектами проведення семінарських (практичних) занять з науки «Аналіз господарської діяльності». Розкриття інформації щодо порядку оцінювання знань згідно Карти самостійної роботи студента.

2.Презентація Методичних матеріалів щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного і підсумкового контролю їх знань з науки «Аналіз господарської діяльності», а також матеріалів дистанційного навчально-методичного комплексу з даної науки.

3.Усне опитування за такими питаннями:

· Зміст, завдання, предмет та об’єкти економічного аналізу діяльності підприємства.

· Функції та принципи економічного аналізу.

· Основні категорії аналізу та аналітичні показники.

· Види економічного аналізу.

· Загальні підходи до організації економічного аналізу

· Інформаційно-методичне забезпечення економічного аналізу

· Оформлення результатів економічного аналізу

· Організація аналітичних досліджень в умовах застосування інформаційних технологій.

1. Вирішення ситуаційних вправ та завдань з практикуму (п.7): завдання 1.1, 1,2, 1.3., 2.1, 2.2, 4.1, 4.2.

2. Завдання для самостійного опрацювання студентами вдома з практикуму (п.7): 1.4, 1.5, 1.6, 2.2, 5.1, 5,2, 5.3.

6.Розподіл завдань тренінгу за кредитно-модульним блоком 2 «Фінансовий аналіз діяльності підприємства». Студенти поділяються на міні-групи (по 2 студента) і обирають підприємство, на прикладі якого будуть проводити аналіз.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 879 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...