Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Аналітична оцінка фінансового стану економічного суб’єкта



Значення, завдання та інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану економічного суб’єкта для прийняття управлінських рішень. Методика, інструментарій та організація аналізу фінансової звітності відповідно до запитів користувачів та різних груп менеджменту. Узгодженість цілей користувачів фінансової звітності та вибір інструментарію аналізу.

Баланс - як основне джерело інформації для оцінки фінансового стану підприємства. Загальний аналіз балансу та порядок аналітичного групування активів, капіталу і зобов’язань. Експрес-аналіз як спосіб вивчення господарської діяльності та систематизації інформації про активи, капітал, зобов’язання підприємства.

Основні види аналізу фінансової звітності: горизонтальний, вертикальний, трендовий та коефіцієнтний аналіз. Порівняльний аналітичний баланс – основа горизонтального, вертикального та трендового аналізу. Використання результатів горизонтального та вертикального аналізу для планування і прогнозування та оцінки основних параметрів виробничої та комерційної діяльності підприємства.

Аналіз та характеристика активів підприємства за складом та структурою: необоротні (іммобілізовані) та оборотні (мобільні). Аналіз структурних змін активів. Методика оцінки доречності фінансування у необоротні активи: нематеріальні активи та основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції та інвестиційну нерухомість. Аналіз динаміки, структури, технічного стану та ефективності використання необоротних активів на основі фінансової звітності. Аналіз та оцінка структури та змін оборотних (мобільних) активів. Розрахунок коефіцієнтів мобільності активів.

Аналіз джерел фінансування діяльності підприємства: власного капіталу і зобов’язань. Звіт про власний капітал - як джерело аналітичної інформації про зміни власного капіталу. Обґрунтування логічної взаємоув»язки джерел фінансування та розміщення ресурсів господарської діяльності підприємства, побудова цілісної аналітичної моделі ресурсного забезпечення і фінансової стратегії підприємства. Обґрунтування оптимальної структури власного і позикового капіталу з урахуванням стратегічних цілей підприємства. Фінансовий леверидж (Leverage). Аналіз фінансового ризику та оцінка фінансової залежності від зовнішніх кредиторів.

Поняття фінансової стійкості підприємства. Параметри оцінки фінансової стійкості: абсолютні і відносні показники. Аналіз ефективності управління та використання власного оборотного капіталу (чистого робочого капіталу), оцінка його достатності для функціонування підприємства. Характеристика типів фінансової стійкості підприємства.

Аналіз платоспроможності й ліквідності підприємства. Поняття ліквідності й платоспроможності підприємства. Групування активів за ступенем ліквідності та пасивів за термінами. Оцінка ліквідності балансу на основі збалансованості активів та пасивів за термінами. Коефіцієнти ліквідності: абсолютної ліквідності, швидкої ліквідності (проміжний коефіцієнт покриття), поточної ліквідності (загальний коефіцієнт покриття). Факторний аналіз зміни коефіцієнтів ліквідності. Оцінка платоспроможності на основі оперативного платіжного календаря. Фактори зміни поточної платоспроможності суб’єкта господарювання.

Аналіз та управління мобільними активами: аналіз складу, стану, структури та динаміки оборотних активів, в тому числі запасів, дебіторської заборгованості. Аналіз ділової активності підприємства на основі коефіцієнтів оборотності оборотних активів, в тому числі запасів та дебіторської заборгованості. Визначення умовного вивільнення або залучення коштів в оборот внаслідок зміни швидкості обертання оборотних активів. Оцінка збалансованості оборотності дебіторської та кредиторської заборгованості. Розрахунок тривалості фінансового циклу. Критерії оцінки термінів оборотності товарно-матеріальних запасів та дебіторської заборгованості в розрізі окремих галузей (вітчизняний та зарубіжний досвід).





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...