Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правова регулювання використання



АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ

Питання

1. Атмосферне повітря як об'єкт правової охорони. Основні джерела забруднення атмосферного повітря:

а) поняття та значення атмосферного повітря;

б) основні джерела забруднення атмосферного повітря.

2. Порядок видачі дозволів на викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами:

а) видача дозволів на викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами;

б) перегляд терміну дії дозволу. Анулювання дозволу.

3. Правова охорона атмосферного повітря:

а) загальна характеристика правової охорони атмосферного повітря;

б) державний облік об’єктів, які справляють негативний вплив на атмосферне повітря;

в) види контролю в галузі охорони атмосферного повітря;

г) стандартизація та нормування в галузі охорони атмосферного повітря.

Опорні поняття теми: Атмосферне повітря як об’єкт правового регулювання. Поняття, ознаки та види атмосфероохоронних правовідносин. Правове регулювання повітряного простору. Суб’єкти й об’єкти атмосфероохоронних правовідносин. Підстави виникнення, зміни та припинення атмосфероохоронних правовідносин. Поняття й ознаки використання атмосферного повітря. Правові форми та види використання атмосферного повітря. Умови спеціального використання атмосферного повітря. Спеціальне використання повітряного простору. Забруднення атмосферного повітря. Управління та контроль у галузі охорони атмосферного повітря. Стандартизація, нормування та державний облік у галузі охорони атмосферного повітря. Контроль і моніторинг у галузі охорони атмосферного повітря. Правове регулювання охорони атмосферного повітря: поняття, ознаки, форми та методи. Зміст правової охорони атмосферного повітря. Відповідальність за порушення законодавства про охорону атмосферного повітря.

Методичні рекомендації:

Під час самостійної роботи студент повинен ознайомитися з рекомендованою літературою і нормативним матеріалом. У ході вивчення цієї теми рекомендується робити наголос на вивченні Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

При вивченні цієї теми необхідно звернути увагу на наступне: відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», атмосферне повітря – це життєво важливий компонент довкілля, який являє собою природну суміш газів, що перебуває за межами приміщень і споруд. Основна проблема, пов’язана з використанням та охороною атмосферного повітря, полягає в його насиченні сторонніми газами та іншими домішками. В зв’язку з цим важливого значення набуває визначення поняття забруднення атмосферного повітря – зміна його складу і властивостей в результаті надходження або утворення в ньому фізичних, біологічних факторів і (або) хімічних сполук, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини та стан навколишнього природного середовища.

Використання атмосферного повітря для викиду і розпорошення забруднюючих речовин вважається спеціальним видом використання атмосферного повітря і потребує отримання дозволу і сплати збору.

Регулювання викидів речовин в атмосферне повітря здійснюється шляхом встановлення нормативів ГДК, видачі дозволів на викиди цих речовин стаціонарними джерелами із затвердженими нормативами ГДВ.

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря повинні мати підприємства, установи, організації, а також громадяни, які провадять підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, що здійснюють викиди стаціонарними джерелами.

Охорона атмосферного повітря - система закріплених законом заходів, спрямованих на збереження чистоти та поліпшення стану атмосферного повітря, запобігання і зниження шкідливих хімічних, фізичних, біологічних та інших впливів на атмосферу, що викликають несприятливі наслідки для життя і здоров’я людей, рослинного та тваринного світу.

Особливість охорони атмосферного повітря полягає в тому, що вона досягається, з одного боку, через охорону інших природних об'єктів (лісів, вод), що впливають на його стан, а з іншого боку, шляхом регулювання господарського впливу на атмосферу.

Природоресурсне право і екологічна наука не встановлюють вичерпного переліку природних ресурсів: в процесі пізнання природи постійно відкриваються їх нові види. Готуючись до теми особливу увагу слід звернути на такі положення: в науці природоресурсного права існує чимало дискусій щодо можливостей правового регулювання використання нематеріалізованих природних ресурсів (використання простору, альтернативних джерел енергії, радіочастотного ресурсу тощо).

Завдання для самостійної роботи:

1. Який орган здійснює управління та контроль у сфері охорони атмосферного повітря?

2. Охарактеризуйте дисциплінарну відповідальність за порушення в сфері атмосфероохоронних відносин.

3. Проаналізуйте правовий режим атмосферного простору (нерухомого природного ресурсу) і атмосферного повітря (рухомого природного ресурсу).

ТЕМА: 10





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 384 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...