Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Охорона надр



Опорні поняття теми: Надра як об'єкти правової охорони. Державний фонд надр та державний фонд родовищ корисних копалин. Власність на надра. Види користування надрами. Порядок надання надр у користування. Ліцензування діяльності щодо користування надрами. Права та обов'язки користувачів. Захист прав користувачів надр. Припинення права користування надрами. Управління та контроль у галузі використання й охорони надр. Функції управління надрами: розподіл і перерозподіл надр, розпорядження геологічною інформацією, державний облік і кадастр родовищ, запасів і проявів корисних копалин. Державний контроль і нагляд за проведенням робіт з геологічного вивчення надр, їх використанням і охороною. Правова охорона надр: поняття, ознаки, форми, методи та заходи. Зміст правової охорони надр.

Методичні рекомендації:

Під час самостійної роботи студент повинен ознайомитися з рекомендованою літературою і нормативним матеріалом. Особливу увагу слід приділити аналізу норм КУН.

При вивченні цієї теми необхідно звернути увагу на наступне: відповідно до ст.1 КУН від 27 липня 1994 року, надра – частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння. Корисні копалини відповідно до ст. 5 КУН – це природні мінеральні утворення органічного і неорганічного походження у надрах, на поверхні землі, у джерелах вод і газів, на дні водоймищ, а також техногенні мінеральні утворення в місцях видалення відходів виробництва та втрат продуктів переробки мінеральної сировини, придатні для промислового використання. Поділ корисних копалин на корисні копалини загальнодержавного і місцевого значення визначає рівень управління ними: загальнодержавний чи місцевий, а також має значення для фактичних критеріїв розмежування загального і спеціального використання надр. Крім терміна «корисні копалини» гірниче законодавство використовує поняття «родовище корисних копалин» та «техногенні родовище корисних копалин». Усі родовища корисних копалин у тому числі техногенні, становлять державний фонд родовищ корисних копалин.

Відповідно до ст. 14 КУН, надра надаються у користування для геологічного вивчення, видобування корисних копалин, будівництва та експлуатації підземних споруд, створення геологічних територій природно-заповідного фонду України, для задоволення інших потреб. Ст.56 КУН встановлює основні вимоги в галузі охорони надр.

З огляду на невідтворний характер та економічне значення мінеральних багатств, які містяться в надрах, законодавство встановлюєпріоритет використання й охорони корисних копалин. Такий пріоритет проявляється в тому, що забудова площ залягання корисних копалин загальнодержавного значення, а також будівництво на ділянках їх залягання споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, допускаються лише у виняткових випадках за погодженням з відповідними територіальними геологічними підприємствами та органами державного гірничого нагляду. Важливою передумовою охорони та раціонального використання надр є діяльність, пов’язана з державним обліком родовищ запасів і проявів корисних копалин.

Завдання для самостійної роботи:

1. Проведіть розмежування сфери дії земельного і гірничого законодавства.

2. У якому випадку можна використовувати надра на праві загального користування?

3. Охарактеризуйте порядок регулювання видобутку коштовностей.

4. Проаналізуйте правове регулювання розподілу та перерозподілу надр.

5. Хто здійснює розпорядження геологічною інформацією?

ТЕМА 7





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...