Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовий модуль ІІ



Тема 8. Внутрішня торгівля та її види

Вивчення теми має бути спрямоване на засвоєння базових понять, які характеризують внутрішню торгівлю як різновид підприємництва, її види та інфраструктуру, що дозволить підготуватися до опрацювання навчального матеріалу щодо правового регулювання торговельної діяльності.

Внутрішня торгівля – це торгівля на внутрішньому ринку краї­ни вітчизняними або імпортованими товарами.

Залежно від виду економічної діяльності суб'єктів господарю­вання з купівлі-продажу товарів та надання пов'язаних з цим по­слуг внутрішня торгівля поділяється на такі види: роздрібна, оп­това та ресторанне господарство. Різновидом роздрібної торгівлі є дрібнороздрібна торгівля, рі­зновидом оптової – дрібнооптова торгівля.

Терміни та поняття видів і різновидів внутрішньої тор­гівлі визначені в нормативних актах Держспоживстандарту України: ДСТУ 4303-2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять»; ДСТУ 4281-2004 «Заклади ресторанного господарства. Класи­фікація».

Суб'єкт господарювання для провадження торговельної дія­льності може мати роздрібну, дрібнороздрібну торговельну мере­жу та мережу закладів ресторанного господарства.

Роздрібна торгівля – вид економічної діяльності у сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надання йому торговельних послуг.

Торговельна інфраструктура роздрібної торгівлі складається з роздрібної торговельної мережі – сукупності стаціонарних, тим­часових та пересувних торговельних об'єктів для організації роз­дрібного продажу товарів, а також пунктів дистанційного прода­жу товарів. Торговельні об'єкти – це майнові комплекси, які мають окрему капітальну споруду або розміщені в іншій капітальній чи некапітальній споруді, обладнаній для проведення торговельної діяльності. Особливістю капітальної споруди є те, що це приміщення має постійне розташування, зведене на заглибленому фундаменті та приєднане до інженерних мереж життєзабезпечення.

Торговельними об'єктами роздрібної торгівлі є: 1) магазин, крамниця; 2) павільйон – торговельний об'єкт, розміще­ний в окремій споруді полегшеної конструкції і такий, що має торговельну залу для покупців.

Магазини є основним видом торговельного об'єкта роз­дрібної торгівлі. Вони поділяються: за товарною спеціалізацією – на продовольчі, непродовольчі, змі­шані; за товарним асортиментом –на універсальні, спеціалізовані, вузькоспеціалізовані, комбіновані; за методом продажу товарів – з індивідуальним обслуговуван­ням, самообслуговуванням, торгівлею за зразками або через торговельні автомати. Існують такі різновиди магазинів: універмаг; універсам, супермаркет; гіпермаркет, мінімаркет.

Дрібнороздрібна торговельна мережа є частиною роздрібної торговельної мережі, що об'єднує торговельні об'єкти, які розмі­щені в спорудах некапітального типу або пересувних (переносних) технічних засобах, і призначена для організовування продажу товарів певного асортименту з використанням найпростішої тех­нології торговельного процесу.

Продаж товарів у дрібнороздрібній торгівлі здійснюється через: пункти некапітальної забудови – кіоски, ларі, ларьки, палат­ки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати; засоби пересувної мережі – автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

Через дрібнороздрібну торговельну мережу дозволяється реалізація продовольчих і непродовольчих товарів тільки нескладно­го асортименту, яка проводиться згідно з правилами їх продажу. Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами в од­ному дрібнороздрібному торговельному пункті дозволяється лише за умови, що продовольчі товари фасовані, мають герметичну (непошкоджену) упаковку і при цьому додержується принцип товарного сусідства.

Оптова торгівля – вид економічної діяльності у сфері товарообі­гу, що охоплює купівлю-продаж товарів за договорами поставки партіями для подальшого їх продажу кінцевому споживачеві че­рез роздрібну торгівлю або для виробничого споживання та надан­ня пов'язаних з цим послуг. Основне її призначення полягає в організації раціональної системи товарообігу між виробниками товарів і роз­дрібними торговельними підприємствами або іншими виробника­ми товарів.

Особливістю оптової торгівлі є те, що суб'єктами цього виду діяльності можуть бути тільки суб'єкти господарювання.

Оптова торгівля є складовою внутрішньої торгівлі, що охоп­лює продаж товарів як великими, так і малими партіями з метою їх перепродажу або виробничого споживання. Оптова партія – партія товару, що є об'єктом купівлі-продажу в оптовій торгівлі. Дрібнооптова партія – одна або кілька паковань виробника з визначеною кількістю одиниць відповідного товару в кожному, призначені для роздрібного продажу.

Торговельними об'єктами оптової торгівлі є: склад товарний – відокремлене та спеціально обладнане при­міщення (будівля), призначене для здійснювання складських операцій – приймання, зберігання, сортування, готування для продажу, комплектування партій товару і відпускання спожи­вачам; крамниця-склад, магазин-склад – торговельний об'єкт, обла­днаний як товарний склад, де здійснюються операції з опто­вого та роздрібного продажу товарів.

Ресторанне господарство – це вид економічної діяльності суб'єк­тів господарської діяльності щодо надання послуг стосовно задо­волення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвіл­ля або без нього.

Суб'єкти господарської діяльності здійснюють діяльність у ресторанному господарстві через заклади ресторанного господар­ства. Заклад ресторанного господарства – це організаційно-струк­турна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) виготовляє, продає й організовує споживання кулінарної продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Заклади (підприємства) ресторанного господарства поділяють­ся на такі групи: 1) продаж їжі і напоїв, як правило, призначених для споживан­ня на місці з показом розважальних вистав або без них – ресторан, ресторан-бар, кафе, кав'ярня, кафе-бар, кафе-пекарня, чайний салон, кафетерій, закусочна (шинок); 2) продаж напоїв і страв до них, як правило, призначених для спо­живання на місці, з показом розважальних вистав або без них – бар, нічний клуб, пивна зала; 3) продаж їжі і напоїв для споживачів, об'єднаних за професійними ознаками – їдальня, буфет; 4) постачання їжі, приготованої спеціалізовано, для споживан­ня в інших місцях – фабрика-заготівельня, фабрика-кухня, домова кухня, ресторан за спеціальним замовленням (такі закла­ди можуть готувати банкети, фірмові прийоми, ділові зустрічі, весілля та інші свята в залах, офісах, на природі, під тентами тощо).

За ступенем комфорту, рівнем обслуговування і обсягом послуг, що надаються, ресторани і бари поділяють на три класи: люкс, вищий і перший.

На фасаді приміщення закладу (підприємства) ресторанного господарства повинна розміщуватися вивіска із зазначенням його типу (класу), назви, найменування суб'єкта господарської діяль­ності та режиму робіт.

Режим роботи закладу ресторанного господарства встановлю­ється суб'єктом господарювання самостійно, а у випадках, перед­бачених законодавством, – за погодженням з органами місцевого самоврядування. Для закладу ресторанного господарства, який обслуговує споживачів на підприємствах, в установах та органі­заціях, режим роботи встановлюється суб'єктом господарювання за домовленістю з їх адміністрацією.

Суб'єктами господарської діяльності повинен забезпечувати­ся належний санітарний стан виробничих, торговельних і склад­ських приміщень відповідно до вимог санітарних правил для під­приємств ресторанного господарства.

Працівники, які займаються виробництвом, зберіганням, а також продажем харчових продуктів і продовольчої сировини, зобов'язані мати професійну спеціальну освіту (підготовку).

Усі працівники, зайняті в ресторанному господарстві, прохо­дять медичне обстеження, результати якого відображаються в їх особистих медичних книжках. Особиста медична книжка нада­ється для контролю на вимогу представників установ державної санітарно-епідеміологічної служби.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...