Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні заходи автотехнічного забезпеченням



Під автотехнічним забезпеченням розуміється комплекс заходів із оснащення військових частин автомобільною технікою і автомобільним майном, підтримання автомобільної техніки у стані, який забезпечує постійну бойову готовність військ.

Основні заходи автотехнічного забезпечення бойових дій підрозділів і частин.

Підготовка особового складу служби. При підготовці до бою посадові особи автомобільної служби велику увагу повинні приділяти спеціальній підготовці водіїв і ремонтників. Основною метою спеціальної підготовки має бути забезпечення готовності водіїв і ремонтників до виконання своїх обов'язків в ході майбутніх бойових дій. При організації автомобільної підготовки водіїв і ремонтників необхідно враховувати характер майбутніх бойових дій, рівень теоретичної підготовки і практичний досвід, наявність часу, відведеного на підготовку.

Заняття з водіями і ремонтниками організовуються і проводяться по підрозділах.

У батальйонах і інших підрозділах, де є заступники командирів підрозділів по технічній частині, заняття з водіями із спеціальних питань організовують і проводять заступники командирів цих підрозділів. У інших підрозділах заняття можуть проводитися начальником автомобільної служби або його помічником.

Заняття з ремонтниками проводять начальники ремонтних майстерень.

Основним методом навчання в цих умовах має бути практичний показ і тренування по виробленню у навчаних необхідних навичок.

Разом з практичним навчанням (тренажем) з водіями і ремонтниками можуть проводитися інструктажі.

Основна увага приділяється підготовці машин на полі бою в складних умовах вдень і вночі з подоланням ділянок зараження, інженерних споруд і загороджень, а також умінню швидко виявляти і усувати несправності і проводити спеціальну обробку автомобільної техніки.

Окрім практичних питань з водіями вивчаються питання взаємодії водіїв з технічним замиканням підрозділів, пунктами технічного спостереження і ремонтними засобами підрозділу (частини), організації технічного обслуговування, ремонту і евакуації автомобільної техніки в підготовчий період і в ході бою (маршу). Вивчається і узагальнюється досвід водіїв в забезпеченні попередніх бойових дій.

При підготовці ремонтників основна увага приділяється тренуванню у виявленні і усуненні несправностей автомобільної техніки в ході бою (маршу), в наданні допомоги водіям машин, в маскуванні, укритті, охороні, обороні і захисті ремонтних майстерень, роботі з несправними машинами, що знаходяться в зоні ураження, в проведенні спеціальної обробки автомобільної техніки, устаткування і автомобільного майна.

Велику увагу необхідно приділяти питанням привития навиків у витягуванні застряглих і приведенні в транспортабельний стан несправних машин, а також навичок в швидкому розгортанні і згортанні робочих місць в ході бою.

На заняттях вивчаються порядок взаємодії з наданими ремонтними засобами, правила і порядок організації і роботи СППМ, організація ремонту і евакуації в ході бою і інші питання.

Посадовці автомобільної служби повинні постійно піклуватися про вивчення і використання позитивного досвіду роботи ремонтників в попередніх бойових діях.

Технічне обслуговування машин. Технічне обслуговування машин проводиться залежно від виконуваного завдання і склавшоїся обстановки.

Об'єм робіт по технічному обслуговуванню визначається контрольными оглядами, пробігом машин після останнього номерного технічного обслуговування, передбачуваною витратою моторесурсів і можливостями служби в межах часу, відведеного на обслуговування.

Пропозиції по організації технічного обслуговування машин по періодах бою розробляються начальником автомобільної служби і затверджуються командиром частини.

Основні роботи по технічному обслуговуванню виконуються в підготовчий період. У цей період, як правило, усім гусеничним артилерійським тягачам і автомобілям, і в першу чергу спеціальним машинам, що безпосередньо забезпечують бойову готовність, проводиться номерне технічне обслуговування незалежно від пробігу і по можливості в повному об'ємі.

При недоліку часу на проведення технічного обслуговування в повному об'ємі в першу чергу обслуговуються агрегати і механізми, що забезпечують працездатність машини і безопасність руху.

Технічне обслуговування машин проводиться в основному водіями, які виконують до 85% робіт при технічному обслуговуванні № 1 і до 70% робіт при технічному обслуговуванні № 2. Інший об'єм робіт по технічному обслуговуванню виконується фахівцями ремонтних майстерень.

Для прискорення робіт в допомогу водіям виділяються найбільш технічно підготовлені солдати з підрозділів, екіпажів і розрахунків.

В ході виконання бойового завдання технічне обслуговування автомобільної техніки зводиться до проведення контрольних оглядів, щоденного технічного обслуговування, а при необхідності і деяких операцій номерних технічних обслуговувань. Для обслуговування машин використовуються перерви між боями, остановки, привали і т. д. В окремих випадках технічне обслуговання машин проводитиметься в бойових порядках або в найближчих укриттях. Роботи по номерних технічних обслуговуваннях в ході виконання бойового завдання проводитимуться розчленовано, в декілька прийомів, з обов'язковим обліком виконаних робіт.

Підготовка ремонтних і евакуаційних підрозділів і складів. Підготовка ремонтних і евакуаційних підрозділів до предстоящих бойовим діям полягає в доукомплектованні їх фахівцями служби, матеріальною частиною і устаткуванням, в звільненні від несправних машин, які не можуть бути відновлені до кінця підготовчого періоду, проведенні контрольного огляду і усуненні виявлених несправностей всього устаткування, спеціальних машин і тягачів.

В період підготовки в ремонтних майстернях і на складах запаси автомобільного майна поповнюються і доводяться до встановлених норм. Майно витребується по заявках, які складаються з урахуванням виробничих можливостей ремонтних засобів, норм змісту рухливих запасів і фактичної забезпеченості. Запаси автомобільного майна створюються і ешелонуються в ремонтних підрозділах і складах так, щоб забезпечити безперебійну роботу ремонтних підрозділів без додаткового підвезення протягом декількох діб.

У підготовчий період і в ході бойових дій ремонтні, евакуаційні підрозділи і склади розміщуються в районах, що забезпечують краще їх використання при мінімальних трудозатратах на інженерне устаткування і маскування районів. Для надання технічної допомоги підрозділам першого ешелону в ході бою із складу ремонтної майстрової частини заздалегідь виділяється ремонтна або ремонтно-евакуаційна група.

Організація ремонту машин. Ремонт машин в бойових умовах організовується так, щоб забезпечити швидке їх відновлення і вводить до ладу.

Основним завданням ремонту в підготовчий період є доведення коефіцієнта технічної готовності машин до визначеної величини, що забезпечує рухливість підрозділу (частини).

При підготовці до бою (маршу) поточний ремонт автомобільної техніки в підрозділах виконується водіями і особистим составом автомобільних майстрових підрозділів. В першу чергу ремонтуються машини, що безпосередньо беруть участь в бою, а також машини, що вимагають для свого відновлення менших трудозатрат. Машини, які зважаючи на складність ремонту або із-за недостатка часу не можуть бути відремонтовані в підрозділах, відновлюються ремонтній майстровій частині в підрозділах або в районі розгортання ремонтної майстрової частини.

В цілях прискорення ремонту пошкоджених машин в підрозділи, що не мають ремонтних засобів, з ремонтної майстерні можуть висилатися ремонтники або групи ремонтників з необхідним устаткуванням, запасними частинами і інструментом.

В ході бою машини ремонтуються батальйонними, полковими і дивізійними ремонтними майстернями і водіями, а також що виділяються із складу бригадних майстерень ремонтними (РЕМГ) і ремонтно-евакуаційними (РЕГ) групами. Батальйонні і бригадні ремонтні засоби використовуються тільки для відновлення машин, що вимагають поточного ремонту. Машини, що вимагають середнього ремонту, відновлюються в зєднаннях і об'єднаннях.

До складу РЕМГ можуть включатися одна-дві рухливі ремонтні майстерні, а також машини з автомобільним майном, ПММ.

До складу РЕГ, крім того, включаються евакуаційні тягачі. За відсутності штатних эвакотягачей за рішенням командира частини до складу РЕГ як тягачі можуть виділятися автомобілі з підрозділів обслуговування.

В ході бою ремонтувати машини дозволяється не в повному об'ємі, виконуючи тільки ті ремонтні роботи, які забезпечують швидкий вводить до ладу машин для використання їх по прямому призначенню. Це дозволяє підвищити можливості ремонтних засобів полку по тому, що вводить до ладу машин, збільшивши їх приблизно в два рази. Незавершені ремонтні роботи на цих машинах виконуються після виконання бойового завдання.

Черговість ремонту машин в ході бою визначається міркуваннями забезпечення боєздатності підрозділів і частин і повернення в лад в короткий термін можливо більшої кількості пошкоджених машин. З цією метою базові машини ракетних, радіотехнічних підрозділів і частин і машини управлення в усіх випадках ремонтуються в першу чергу. Першочерговому ремонту підлягають також машини, для відновлення яких вимагаються мінімальні трудовитрати.

Для відновлення машин в ході бою використовуються готові деталі і агрегати. Витрати часу і відривши ремонтників на виконання евакуаційних робіт мають бути мінімальними. Тому основна частина автомобільної техніки, що вийшла з ладу, повинна відновлюватися на місцях ушкодження або в найближчих укриттях.

Ремонтні засоби і засоби евакуації наближаються по можливості ближче до бойових порядків і розміщуються в місцях наібільшого виходу машин в ремонт. Це сприяє зменшенню затрат часу на їх переміщення.

В ході бойових дій організовується безперервне спостереження за машинами, що знаходяться на полі бою, в цілях надання їм своєчасній технічній допомозі.

Евакуація машин. Пошкоджена автомобільна техніка, яка за об'ємом і складності ремонтних робіт не може бути відновленається в місцях ушкодження, евакуюється.

Своєчасна евакуація несправних машин забезпечує не лише збереження їх від знищення або захоплення супротивником, але і якнайшвидше їх відновлення і повернення в лад.

Евакуація машин полягає у виведенні пошкоджених машин з-під вогню супротивника і доставці їх до місць ремонту або погрузки, а також витягуванні застряглих, затонулих і приведенні пошкоджених машин, що втратили рухливість, в транспортабельний стан.

Евакуацію машин організовують командири підрозділів (частий) через своїх заступників по технічній частині (начальників автомобільної служби).

Евакуація машин у військовій ланці підрозділяється на евакуацію в батальній ланці і евакуацію в бригадній ланці.

У батальоні машини евакуюються евакотранспортним відділенням об'єднаною ремонтною майстернею, штатними машинами підрозділів і попутним транспортом.

Пошкоджені машини в батальоні евакуюються:

— у найближчі укриття, де вони можуть бути відремонтовані або підготовлені для подальшої евакуації;

— до ремонтних майстерень батальйонів і бригади;

— на збірні пункти пошкоджених машин (СППМ) бригади.

Евакуація в бригадній ланці полягає в буксируванні (транспортировці) машин з батальонних СППМ на бригадні або в ремонтні підрозділи бригади.

Для кожної ланки об'єм евакуації по видах ушкоджень визначений нормативами по евакуації.

Машини, для відновлення яких вимагається не більш за одну годину, після чого вони можуть бути введені в дію або слідувати в ремонт своїм ходом, як правило, не евакуюються.

Черговість евакуації встановлюється з урахуванням конкретних умов обстановки, місця знаходження, технічного стану і міри радіоактивного зараження машин.

В першу чергу в найближчі укриття евакуювалися машини, що несуть на собі ракетне озброєння, і бойові машини, находящіся під вогнем супротивника, а також машини з найменшим обємом ремонтних робіт і найменшою мірою зараження.

Найбільш раціональною організацією евакуації машин і використання ремонтних засобів слід вважати таку, при якої машини, що вимагають поточного ремонту трудомісткістю до 5 чел.-год., евакуюються і відновлюються батальйонними засобами, від 5 до 10 чел.-час. - бригадними, понад 10 чел.-год. - корпусними.

Машини, що вимагають середнього і капітального ремонту, з батальону евакуюються на бригадний СППМ силами і засобами бригади.

На усі машини, які не можуть бути евакуйовані батальонними засобами, начальник автомобільної служби батальону представляє зведення начальникові автомобільної служби бригади в черговому зведенні по автотехнічному забезпеченню.

Постачання автомобільним майном. Успішна робота ремонтних майстерень по тому, що швидкому вводить до ладу несправних машин головним чином залежить від безперебійного постачання їх автомобільним майном.

При постачанні автомобільним майном необхідно враховувати тривалість і характер бойових дій, наявність і технічний стан машин, наявність встановлених запасів і можлива витрата майна для відновлення пошкоджених машин. Для прискорення і зручності постачання підрозділів і частин автомобільним майном в умовах бойових дій на період військового часу передбачається забезпечення рухомих ремонтних засобів комплектами автомобільного майна. Ремонтні комплекти автомобільного майна створюються по марках машин і призначенні.

Батальйонні і бригадні ремонтні майстерні забезпечуються комплектами № 1 і 2, які містять запасні частини і матеріалыи, що забезпечують виконання ремонтних робіт за скороченим обсягом.

Наказом Міністра оборони визначений порядок постачання, розміри і ешелонування, а також призначення комплектів автомобільного майна. Згідно з цим наказом батальйонний запас майна складається з декількох комплектів № 1, а бригадний – з декількох комплектів № 1 і 2, які забезпечують роботу масйстерні батальйону протягом четирьох-пяти доби, а майстерні бригади протягом трех-четырех діб. На бригадному складі знаходиться необхідна кількість комплектів № 1 і 2, а також автомобільні шини і акумуляторні батареї. Загальні запаси автомобільного майна в бригаді забезпечують безперебійну роботу особового складу майстерень протягом семи - дев'яти діб без додаткового підвезення.

Крім того, кожна машина забезпечується індивідуальним комплектом запасних частин і матеріалів, інструменту водія і приладдя для технічного обслуговування і усунення путніх несправностей.

При підготовці до бою запаси автомобільного майна в мастерских і на складі бригади доводяться до встановлених норм, а машини повністю доукомплектовувалися.

Захист, охорона і оборона особового складу і засобів служби в бою. Захист, охорона і оборона підрозділів автомобільної служби організовуються з метою не допустити дії противника на ці підрозділи або максимально ослабити його результати, зберегти їх працездатність і забезпечити успішне виконання поставлених завдань.

Захист, охорона і оборона організовуються в будь-яких умовах обстановки і включають:

- захист особового складу і засобів служби від високоточного зброї;

- безпосередня охорона підрозділів і засобів автомобильної служби;

- протипожежні заходи;

- оборону підрозділів і засобів служби від повітряного і наземного супротивника.

Відповідальність за організацію захисту, охорони і оборони підрозділів і засобів служби покладається на начальника автомобильної служби (заступника командира підрозділу по технічній частині). Безпосередньо організовують захист, охорону і оборону командири підрозділів, начальники майстерень, використовуючи для цього штатний особовий склад, водіїв, а також озброєння ремонтованих машин.

Захист, охорона і оборона підрозділів і засобів служби організовується по єдиному плану захисту, охорони і оборони тилових підрозділів, що розробляється заступником командира по тилу, і здійснюються веденням безперервної розвідки, організацією сповіщення особового складу, використанням захисних властивостей місцевості, інженерного устаткування займаних районів.

Управління автомобільною службою. Рішення складних завдань автотехнічного забезпечення бойових дій військ може бути досягнуте тільки за умови твердого, безперервного і гнучкого управління силами і засобами автомобільної служби.

Управління полягає в постійному керівництві усієї діяльності служби, спрямованої на своєчасне і повне забезпечення військ в будь-яких умовах обстановки. Для управління ремонтними і евакуаційними підрозділами (частями) і складами використовуються зв'язок тилового пункту управління, зв'язок технічного забезпечення, рухливі засоби зв'язку, а також особисте спілкування.

У ряді випадків може використовуватися також зв'язок дорожньої служби або зв'язок командування.





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 1776 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...