Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність інноваційної політики



Інноваційна політика є одним із складників товарно-асортиментної стратегії підприємства. Вона пов'язана з розробкою та впровадженням нових технічних наукових і економічних ідей спрямованих на задоволення потреб споживача, забезпечення комерційних цілей розробника (виробника).

Розробка нових товарів дає змогу виробнику:

1 Створити свій позитивний імідж (новатор, лідер ринку, галузі). Привернути увагу до своєї компанії (наприклад, провідні авто концерни "AUDI", "Mersedes" обов'язково презентують кожний рік декілька нових моделей авто).

2 Знизити витрати щодо задоволення потреб споживачів. Іноді виробники створюють нові, більш дешеві види продукції та підвищують її конкурентоспроможність за ціною споживання.

3 Забезпечити своєчасну заміну товарами, які морально застаріли або попит у яких на ринку зменшується на нові, більш рентабельні.

4 Вийти на нові ринки за новою продукцією. Наприклад, розробка іграшок для західних країн потребує більш вимогливого ставлення їх до якості. Але це можливість заробітку додаткового прибутку.

5 Використати виробничі потужності, залишки та відходи сировини, ідеї та можливості робітників підприємства.

Поняття "новий товар" розцінюються, як продукт, що видається споживачам у якості нового та сприймається також новим. Розглянемо типи нових товарів.

1 Принципово новий товар, який задовольняє деякі потреби споживачів, які раніш не задовольнялися (наприклад, ліки від раку, телевізор - передача звуку та зображення на відстань).

2 Товар із принципово новими характеристиками (наприклад, телефон - це принципово новий товар, а мобільний телефон - товар із принципово новими характеристиками, кольоровий телевізор, цифрова фотокамера).

3 Товар із покрашеними характеристиками (наприклад, кольоровий телевізор із плоским екраном).

4 Модифіковані товари. Модифікація - це незначна зміна в товарі з метою забезпечення привабливості у споживача (наприклад, зміни у дизайні, упаковці, введення нових функцій контролю або відмова від неважливих для споживача функцій пристрою).

5 Товари-імітатори. Спроба виробником створити популярний товар іншої фірми в своєму виконанні. Імітація може бути успішною або ні (наприклад, перші моделі "Жигулів" (ВАЗ) були імітацією моделів італійського концерну "FIAT").





Дата публикования: 2015-01-25; Прочитано: 559 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...