Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Юрисдикція суду щодо справ наказного провадження



Ч.1 ст.15 ЦПК 3. Суди розглядають справи, визначені у частині першій цієї статті, в порядку позовного, наказного та окремого провадження.  
В ч. 3 ст.15 ЦПК зазначено, що юрисдикція загальних судів поширюється на справи наказного провадження. Наказне провадження є новим видом провадження в цивільному судочинстві. Видача судового наказу за правилами, передбаченими розділом 2 ЦПК, допускається лише у зв'язку з відносинами, спори по яким віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.
Характерним для цього виду провадження є: наявність спірних правовідносин між сторонами, але в силу очевидності права вимоги заявника виключається спір про наявність самого права. З огляду на на вимогу процесуальної економії, судове провадження по видачі судового наказу здійснюється в спрощеній процесуальній формі і повністю обумовлено правовою природою матеріально-правових вимог, які підлягають захисту.
Ч.1 ст.95 ЦПК Стаття 95. Стягнення на підставі судового наказу 1. Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 96 цього Кодексу.  

«Судове провадження по видачі судового наказу» - специфічна форма захисту прав і інтересів кредитора як особи, що обгрунтовує безспірними документами свою вимогу до сторони, яка не виконує зобов’язань .(випливає з ч.1 ст.95 ЦПК)
Введення наказного провадження дозволяє: прискорити розгляд судом справ, які носять безспірний характер, а відповідно, прискорити процедуру виконання, розвантажити суди від справ, які можуть бути вирішені у спрощеному судочинстві.
Ст.96 ЦПК Стаття 96. Вимоги, за якими може бути видано судовий наказ. 1. Судовий наказ може бути видано, у разі якщо: 1) заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати; 2) заявлено вимогу про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника; 3) заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості; 4) заявлено вимогу про присудження аліментів на дитину в розмірі тридцяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб; 5) заявлено вимогу про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів.




Дата публикования: 2015-01-24; Прочитано: 974 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...