Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Художній образ як форма художнього мислення. Образ і знак



Образи – це конкретні уявлення, тобто віддзеркалення людською свідомістю одиничних предметів (явищ, фактів, подій) в їх чуттєво сприйманому обличчі. Помітні образні уявлення і власне образи як плотське втілення уявлень.Потебня розглядав образ як відтворене уявлення – як чуттєво сприймана даність. Знак – це матеріальний предмет, виступаючий як представник і заступник іншого, «предзнахідного» предмету (або властивості і відносини). Знаки класифікуються: 1) індексальний знак (знак-індекс) указує на предмет, але не характеризує його, він спирається на метонімічеській принцип суміжності (дим як свідоцтво про пожежу) 2) знак-символ є умовним, те, що тут означає не має ні схожості, ні зв'язку з означаємим, які слова природної мови або компоненти математичних формул; 3) іконічні знаки відтворюють певні якості означаємого або його цілісна зовнішність і володіють наочністю. У ряді іконічних знаків розрізняються: діаграми (схематичні відтворення наочності не цілком конкретної) і образи, які адекватно відтворюють плотський сприймані властивості одиничного предмету, що позначається (фотографії, репортажі).

Специфіка літератури як мистецтва слова (художній образ і знак, мова як предмет зображення тощо).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1914 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...