Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Літературний твір. Найважливіші складники його змістової організації (тема, фабула, характер, пафос, ідея)



Літературний твір - це твір в області літератури, один з об'єктів права інтелектуальної власності, зокрема авторського права. Літературні твори бувають письмові (романи, казки, вірші, статті, наукові праці, та ін.) та усні (промови, лекції, доповіді та інші виступи).

Тема - коло подій, життєвих явищ, представлених у творі в органічному зв'язку з проблемою, яка з них постає і потребує осмислення. Включає: життєвий матеріал, що охоплює: події, вчинки персонажів або їхні думки, переживання, на­строї, прагнення, у процесі розгортання яких розкривається суть людини; сфери застосування сил та енергії людини (родина, інтим­не чи громадське життя, побут, виробництво тощо); коло подій і персонажів (вузьке чи широке); проблеми, порушені у творі на основі відображеного життєвого матеріалу: загальнолюдські, соціальні, філософські, моральні, релігійні тощо.

Ідею твору можна характеризувати за 1) щаблями втілення: ідейний задум автора, естетична оцінка зображеного або авторське ставлення до зображеного, висновок читача чи дослідника; 2) за параметрами проблематики: загальнолюдська, со­ціальна, філософська, моральна, релігійна тощо; 3) за формою втілення: художньо втілена (через картини, образи, конфлікти, предметні деталі), заявлена прямо (лірич­ними чи публіцистичними засобами).

Фабула — ланка, яка пов'язує дійсність і сюжет, тобто вона сприймається як хронологічна послідовність подій, що могли б відбуватися насправді (сюжет — це авторське розташування зображуваних подій). Проте фабула існує і не поза сюжетом, і не в ньому, а виникає разом з ним. Читач визначає її з сюжету. Критерій розмежування сюжету й фабули — можливість чи неможливість переказу. Так, сюжет переказати неможливо, його можна лише дослівно повторити.

Пафос – это стиль поведения, который отличается возвышенностью, высокими эмоциями. Пафос в культуре – неотъемлемая часть произведений высоких жанров (например, трагедии). Автор, когда изображает страдания героя, с помощью пафоса передает зрителю чувство волнения.

Характер: критичний, полемічний, науковий або інформаційний.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 954 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...