Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості промислового перевороту у Франції, Німеччині, США



Промисловий переворот — це перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва

У Франції промисловий переворот розпочався пізніше, ніж в Англії і був затяжним. Велика демократична революція 1789-1794 рр. негативно вплинула на хід економічного розвитку країни. Незважаючи на проголошені свободи, у країні тривалий час панував економічний хаос та дезорганізація.

Перші машини тут з'явилися ще в кінці XVIII ст,але не мали широкого застосування. Промислове піднесення відбулося у 1805-1810 в часи правління Директорії та Наполеона, які активно підтримували промисловість і торгівлю. У цей же час у Франції поширилися англійські винаходи. Щоправда англійські та французькі винаходи поширилися у французькій текстильній промисловості лише у 40-их.

В цілому інженерно-технічна думка у Франції відставала від англ. Континентальна блокада Англії (1806) прискор. становл. і розв. деяких галузей французької промисловості (суконної, хім, метобробної). Але ті галузі промисловості, які працюв. на колоніальній сировині пережив. занепад. Франція на довгі роки була позбавлена машин, мет.виробів та вугілля, необхідних для механізації виробничих процесів.

С/г Франції страждало через припинення експорту зерна, вин та інших прод.

2й етап промислового перевороту(1815-1848):

Зростають темпи механізації виробництва. Розвив текст, метал, поліграф, керамічна та інші галузі пром. 20ті рр: зародж французьке машинобудування. Але у Франції зберігалися невелике мануфактурне та дрібне кустарне виробництво. Такий стан також пояснюються антикапіталістичною атмосферою француз. сусп. Торговельно-промислова буржуазія не мала достатнього впливу на формув. держ. політики.

3й етап( відбувся після революції 1848-1849 рр. і тривав до кінця 60 ):

Сформувалася впливова фінансова буржуазія, але вона мало опікувалася розвитком промислов. Вона збагачув. з лихварства, фінансов. та біржових спекуляцій. Грошовий капітал зростав швидше, ніж промисловий.

У Франціх XIX ст. повільно зростає насел., попит на товари і продовольство залишався низьким. Для аграрного сектора економіки Франції характерною була складна структура. В с/г Франції домінували дрібні сільські господарства, домінування яких стримувало капіталістичний розвиток французького села. Державна митна політика, (більше сприяла аграріям, ніж підприємцям), стримувала розвиток промисловості.

Тим не менш фабрично-заводськев виробництво охопило більшість галузей промислов. Збільшилася кількість парових машин, протяжність залізниць. За прикладом Англії було проголошено свободу торгівлі, ліквідовано обтяжливі мита. Успішно розвив. кредитна справа, біржа, банки і АТ(політика Наполеона III)

Німеччина Промисловий переворот тут розпочався лише в 2й пол XIX ст(пізніше ніж у Англії, Франції). Причина - феодальні середньовічні порядки в с/г, збереження цехів у промислов., політична роздрібненість країни. На відміну від Англії та Франції, становл. суспільства нового типу в Німеччині відбулося не революційним, а еволюційним шляхом. Панування феод. землевол. та повинності селян ліквідовувалися поступово, шляхом реформ. Навіть після революції 1848 р. у Німеччині зберігалася феодальна монархія, політична та економічна влада юнкерів(великих землевласників). Але монархія стала обмеженою, деякі політичні права отримала національна буржуазія.

Причини запізнення промислов. перевороту: ізольованість країни від світових торговельних шляхів, відсутність флоту, політична роздрібненість: національні держави будували свою власну екон. політику, мали власні гроші, метричну систему, митні кордони і норми господар. законодав., які гальмували створ. єдиного націонал. ринку. Основні промислові регіони країни були екон. слабо зв'язані між собою. У Німеччині довгий час панувало середньовічне ремісниче виробництво(цехи). Мануфактури з’являються у кінці XVIII ст., були розташовані, як правило, у сільській місцевості. Панування міських цехів було підірване німец. законодав. у 60-их XIX ст. Ремісниче виробниц. було малоефективним. Промислова продукція не була конкурентоспром. на зовнішньому ринку, внутрішній ринок країни заполонили дешеві вироби фабрич. та фабрич.-завод. промислов. Німеччина в 1й пол XIX ст. була аграрним придатком промислово розвинутих Англії та Франції.

США Поява у Північній Америці сильної самостійної держави створила сприятливі умови для екон. зростання.

Промисловий переворот розпочався у пн штатах. Особливості: відсутність тих докапіталістичних пережитків, які мали місце у країнах Зх Євр(цехових порядків); здійснення промис. перевороту за сприятлив., вигідного територіал.-географ. розташування країни. Створення незалеж. держави дозволяло Америці відмежуватися від боротьби Англії та Франції за панування у Європі, період наполеонів. воєн став «золотим віком» америк. торг. Посередництво у торгівлі зброєю приносило великі приб. Почали розвив америк. міста — торгові центри.

Президент США Монро в маніфесті заявив, що США не допустять аби європейські країни втручалися у внутрішні справи Америки («Америка для американців»)Доктрина Монро сприяла консолідації американ. нації, її збагаченню, змусила світ рахуватися з її інтересами.

Важливу роль у здійсненні промис. перевороту відіграв демогр. фактор. До середини XIX ст. кількість населен. США збільш. у 4,5 р, в основному за рахунок переселенців із Європи – людей підприємливих, енергійних, які сприяли екон. поступу США. 1-ші прядильні машини у США з’явилися в кін 80-х. (завезені з Англії, незважаючи на заборону англ. уряду). 1-ші парові машини з'явилися в останнє десятиліття XVIII ст. -на початковому етапі промис. перевор. розвивався слабо. Більшість текст. фабрик працювали на енергії води. Дешева енергія водних двигунів пояснює запізніле впровадження парових машин. Промис. переворот у США відбувався за рахунок європейської робочої сили, інтелекту і капіталу(особливість). Але в американ. промислов. з великим успіхом застосов. власні винаходи. Прискор темпами розвив. текст. промислов. Але найбільш. успіхів США досягли у будівництві залізниць та використан. паровозів. За 2 десятиліття (1830-1850) довжина залізниць зросла у 300 разів. Розвитку залізн. буд-ва сприяв прискор. розвиток металургії, добувної та машинобудів. галуз промис. У 40-их широко застосовуються пудлінгові печі. Вир-во чавуну у 1830-1850 зростає у 3 р. В сер XIX ст. у США вже існували власні машинобудівні заводи. Особливо швидко розвивалося с/г машинобудув.;активно впроваджув. в життя досягнення америк. інж-техн думки.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...