Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Огороджування, конверсія та секуляризація як складові аграрного перевороту в Англії та його наслідки



1.1. "Огороджування" – вигнання селян із землі для розведення овець.

Основною причиною розорення селян і перетворення їх у робітників в Англії стало вівчарство, яке англійці вважали настільки важливою частиною свого господарства, що навіть спікер палати громад англійського парламенту під час засідань сидів на мішку з вовною.

Англійські обуржуазнені феодали, щоб збільшити пасовища для овець, виганяють залежних селян зі своїх феодальних володінь, зносячи цілі села, перетворюючи їх у пасовища для овець. Процес цей одержав назву "огороджування", тому що землі при цьому огороджувалися.

Причини “огороджування”:

1. непропорційне збільшення цін на вовну; у результаті "революції цін" займатися вівчарством стало особливо вигідно, тому що ціни на вовну виросли навіть більше, ніж на інші товари.

2. знецінювання феодальної ренти; І навпаки, продовжувати феодальну експлуатацію селян стало зовсім невигідно, тому що реальна величина фіксованої феодальної ренти різко зменшилася.

3. перетворення феодальної земельної власності в приватну. Здавалося б, феодали зганяли селян на "законній" підставі – зганяли зі своєї землі. Однак згідно феодальних норм феодал не має права відібрати землю в селянина, він може тільки одержувати з нього ренту: селянин такий же власник землі, як і сам феодал. Феодальне право передбачало двох власників землі – селянина і феодала. Але англійські феодали до цього часу уже розглядали своє право власності на землю не як феодальне, а як буржуазне, тобто повне.

1.2. Збільшення орендної плати, в результаті чого селяни-орендарі розорялися.

Зганялися селяни з землі й іншим способом. В Англії цього часу були вже широко розвинені орендні відносини. На відміну від фіксованої ренти орендну плату можна було збільшити. І вона підвищувалася до такого рівня, що селяни-орендарі розорялися.

Отже, маса селян виявилася без житла, без джерел існування.

1.3. Секуляризація в середині XVI в. церковних земель.

Одним із проявів переходу до капіталізму в сфері ідеології стало поширення протестантського вчення в християнстві в противагу католицькому. В Англії перемогу над католицтвом одержала англіканська церква, на чолі якої встав король, що порвав відносини з римським папою. При цьому було ліквідовано 650 монастирів, і тисячі ченців поповнили армію бродяг. При цьому зганялися з землі і ті селяни, що її обробляли чи як орендарі, чи як феодально-залежні тримачі.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1772 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...