Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прогрес науки, техніки і технології виробництва в останній третині ХІХ – на початку ХХ ст



Кінець XIX — початок XX ст. позначився новими технологічними процесами одержання чорних та кольорових металів, крекінгом нафти, одержанням штучних барвників, добрив та ліків. Були створені нові засоби пересування: автомобіль, тепловоз, електровоз, мотоцикл, літак. Однак, найбільшим досягненням останньої третини XIX ст. слід вважати заміну парової енергії на електричну.
Вагомим досягненням другої науково-технологічної революції було застосування в промисловості масового поточного виробництва різних товарів: одягу, сірників, консервів, та конвеєрне виготовлення автомобілів.
Продовжується освітня революція, яка розпочалася в середині XIX ст. У кінці XIX ст. країни особливий наголос зробили на розвитку середньої та вищої освіти, особливо технічної, щоб задовольнити потреби промисловості у кваліфікованих кадрах. Розвиток освіти наприкінці XIX ст. дав небувалий поштовх для науки, техніки, технологій, літератури й мистецтва
Друга технологічна революція (1870—1918):
• Технологічне опанування можливостей електроенергії
• створення нових галузей господарства: електротехнічна, нафтопереробна, хімічна, сталеливарна, автомобільна, верстатобудівна.
• З’являються нові товари та послуги: турбіни, електровози, трамваї, верстати, сірчана кислота, ліки, бензин, керосин, автомобілі, літаки та військова техніка.
• У сільському господарстві відбувається подальший розвиток фермерства, зростає його товарність та кардинально поліпшується механізація.
• Стрімкий розвиток транспорту: автомобіль, тепловоз, електровоз, мотоцикл, літак.
• Інтенсивний розвиток процесу індустріалізації: унаслідок технічних зрушень прискореними темпами розвивається важка промисловість, яка випереджає легку, а також сільське господарство.
• Процеси концентрації та централізації виробництва вимагали нової конкурентної власності: акціонерні товариства та монополістичні об’єднання.
• Завершується формування світового ринку і на основі цього – загострення протиріч між промисловим державами за сировину і ринки збуту.
• Зміна лідерів світового господарства: США, Німеччина – стають лідерами, Франція та Англія помітно відстають.
Вплив науково-технічної революції на ринкове господарство
Отже
, друга технологічна революція активно вплинула на розвиток економіки, науки, освіти. Виникли величезні заводи з тисячами робітників і службовців, із сучасним обладнанням і застосуванням електричної енергії. Відбувається швидке зростання міського до 60 % і, навпаки, — зменшується сільське населення на 15—20 %. У побуті використовуються нові види енергії — газ, нафта та електрика, натомість зменшується рівень використання вугілля. У містах поліпшуються побутові умови за рахунок проведення каналізації та водопроводу, вводиться електричне освітлення, будуються лінії метро та трамваю, автошляхи і канали. Будуються багатоповерхові будинки з усіма вигодами. Поширюється мережа телеграфу, телефону, радіо, зв'язку, подальшого розвитку набуває початкова, середня та вища освіта. Відкриваються перші спеціалізовані наукові центри та лабораторії, активно розвивається культура, в медицині впроваджуються нові методи лікування особливо небезпечних для людини хвороб. Однак, на селі ці зміни відбувалися повільно.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...