Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Первісне нагромадження капіталу, його суть, джерела, методи та результати



Великі географічні відкриття, утворення колоніальної системи, становлення світового ринку привели до того, що дрібне товарне виробництво вже не задовольняло зростаючі потреби в різних товарах промислового виробництва. За таких умов повстало питання про створення великого масового виробництва товарів. Для цього було потрібно накопичити капітал та мати вільного робітника, який був би змушений працювати на підприємстві. Історичний процес накопичення капіталу та відокремлення виробника від засобів виробництва одержав назву первісного нагромад­ження капіталу.

Первісне накопичення являє собою формування умов розвитку капіталістичного виробництва.

Джерела (так званого) первісного нагромадження капіталу:

· колоніальні війни;

· работоргівля;

· піратство;

· державні позики;

· податки;

· система протекціонізму;

· жорстокі методи поневолення і пограбування місцевого населення Африки, Азії, Північної та Південної Америки за допомогою:

Þ зовнішня торгівля, особливо колоніальними товарами – перцем, прянощами, пахощами, тютюном і т.п.;

Þ пряме здирство колоніальних володінь і залежних земель;

Þ організація в колоніях (Америці) рабовласницького, плантаторського господарства;

· експлуатація позбавлених засобів виробництва і засобів існування пауперів у майстерних і робочих будинках, де робота виконувалась з перервами лише на сон і їжу;

· дитяче рабство (у тому числі через кіднепінг) та експлуатація дитячої та жіночої праці.

Таким чином, під початковим нагромадженням капіталу необхідно розуміти історичний процес відокремлення дрібного виробника від засобів виробництва, примусового позбавлення його приватної власності і перетворення в неімущих продавців своєї робочої сили.

Методи початкового нагромадження капіталу (прискорювали нагромадження в приватних руках капіталів і формування капіталістичної системи господарства):

1. насильницьке відокреслення робітника від засобів виробництва;

2. зігнання селян з землі (особливо в Англії);

3. крадіжка общинних земель;

4. система колоній і державних боргів;

5. система протекціоністського мита тощо.

Процес первісн. накопич. капіталу супроводжувався розпадом феодального устрою сусп. і зумовив зародження та формування нового, капіталістичного устрою.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 3937 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...