Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Графічні моделі як різновидність інформаційних моделей системного аналізу



Графічні методи системного аналізу

Поняття графа спочатку було введено Л. Ейлером. Графічні уявлення дозволяють наочно відображати структури складних систем і процесів, що відбуваються в них. З цієї точки зору вони можуть розглядатися як проміжні між методами формалізованого представлення систем і методами активізації фахівців. Дійсно, такі засоби, як графіки, діаграми, гістограми, деревовидні структури, можна віднести до засобів активізації інтуїції фахівців.

Зокрема, геометрія, теорія графів і виникли на основі останньої прикладні теорії - PERT, мережевого планування і управління (СПУ), а пізніше і ряд методів статистичного мережевого моделювання з використанням імовірнісних оцінок графів.

Граф — це сукупність об'єктів із зв'язками між ними.

Об'єкти розглядаються як вершини, або вузли графу, а зв'язки — як дуги, або ребра. Для різних областей використання види графів можуть відрізнятися орієнтовністю, обмеженнями на кількість зв'язків і додатковими даними про вершини або ребра.

Складовими частинами графа є вершини і ребра. На малюнку вершини зображені кружками - це елементи системи, а ребра зображені лініями - це зв'язки (відносини) між елементами. Дивлячись на цей граф, легко зрозуміти структуру дорожньої системи в даній місцевості

Дерево - граф ієрархічної структури.

Основною властивістю дерева є те, що між будь-якими двома його вершинами існує єдиний шлях. Дерева не містять циклів і петель.

Приклад дерева:

У дерева існує одна головна вершина, яка називається коренем дерева. Ця вершина зображується вгорі; від неї йдуть гілки дерева. Від кореня починається відлік рівнів дерева. Вершини, безпосередньо пов'язані з коренем, утворюють перший рівень. Від них йдуть зв'язку до вершин другого рівня і т.д. Кожна вершина дерева (крім кореня) має одну вихідну вершину на попередньому рівні і може мати безліч породжених вершин на наступному рівні. Такий принцип зв'язку називається "один до багатьох". Вершини, які не мають породжених, називаються листям (на нашому графі це вершини, що позначають міста).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1261 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...