Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Екзаменаційний білет № ____20______



  1. Технологічні та інформаційні залежності між побудовою процесних моделей потоків даних, словників даних, специфікації процесів та інфологічних моделей предметної області.

Словник даних.

Діаграми потоків даних не забезпечують аналітика засобами опису, яка інформація оброблюється процесами і як вона надається.

Словник даних спеціальним чином організований список всід представників даних системи, що надає можливість різним категоріям користувачів (від сист. Анал до прогр.) мати загальне розуміння всіх вхідних та вихідних потоків, сховищ.:

¾ опис значень потоків та сховищ;

¾ Опис декомпозиції даних;

¾ Композиція даних в сховище;

¾ Специфікація значень та область дії.

По типу потоку і в словнику розміщується інформація, що ідентифікує:

¾ Прості чи групові потоки;

¾ Внутрішні та зовнішні потоки;

¾ Потоки даних чи потоки управління;

¾ Безперервні (приймають будь-які значення в заданому діапазоні) чи дискретні (приймаючі визначені дані)

Враховується декомпозиція потоків.

Так, опис робіт сітьової моделі потрібно на діаграмах нижчого рівня описати на опис часових х-к, ресурсних і т.і, які можуть розпастися або визначати нові менші угрупування.

Це може бути так: Укрупнений поток X=A+B+C. Підугрупування:

Y= A+B; Z=B+C, таким чином X Y+ Z

Приклад:

ІМЯ – Дані про роботу сітьової моделі.

ТИП – дискретний поток

ЗМІСТ – Ідентифікація роботи + часові характеристики роботи.+ ресурсні характеристики

декомпозиція

ІМЯ – Часові характеристики роботи.

ТИП – дискретний поток

ЗМІСТ – визначена тривалість кожної роботи

Одиниця вимірювання - день

ДІАПАЗОН – +

Точність – ціле число

Коментар

Специфікація процесу 1
Специфікація процесу N
...
ПОВНА СПЕЦіфікація СИСТЕМИ


СПЕЦИФІКАЦІЯ ПРОЦЕСУ (СП) – опис функціонування процесу нижчого рівня декомпозиції.

СП включає:


ТІЛО (ОПИС) процесу

вимоги до специфікацій:

Специфікація процесу (СП) використовується для опису функціонування процесу у разі відсутності необхідності деталізувати його за допомогою DFD (тобто якщо він досить невеликий, і його опис може займати до однієї сторінки тексту). Фактично СП представляють собою алгоритми опису завдань, що виконуються процесами: безліч всіх СП є повною специфікацією системи. СП містять номер і / або ім'я процесу, списки вхідних і вихідних даних і тіло (опис) процесу, що є специфікацією алгоритму або операції, трансформирующей вхідні потоки даних у вихідні. Відомо велика кількість різноманітних методів, що дозволяють задати тіло процесу, відповідну мову може варіюватися від структурованого природної мови або псевдокоду до візуальних мов проектування (типу FLOW-форм і діаграм Насс-Шнейдермана) і формальних комп'ютерних мов.

Незалежно від використовуваної нотації специфікація процесу повинна починатися з ключового слова (наприклад, @ СПЕЦПРОЦ). Необхідні вхідні та вихідні дані повинні бути специфіковані наступним чином:

@ ВХІД = <ім'я символу даних>
@ ВИХІД = <ім'я символу даних>
@ Входвиход = <ім'я символу даних>,
де <ім'я символу даних> - відповідне ім'я зі словника даних.

Ці ключові слова повинні використовуватися перед визначенням СП, наприклад,

@ ВХІД = СЛОВА ПАМ'ЯТІ
@ ВИХІД = збереженої ЗНАЧЕННЯ
@ СПЕЦПРОЦ
Для всіх СЛІВ ПАМ'ЯТІ виконати:
Роздрукувати збереженої ЗНАЧЕННЯ@

Ситуація, коли символ даних є одночасно вхідним і вихідним, може бути описана двома способами: або символ описується два рази за допомогою @ ВХІД і @ ВИХІД, або один раз за допомогою @ входвиход.

Іноді в СП задаються перед-і пост-умови виконання даного процесу. У перед-умови записуються об'єкти, значення яких повинні бути щирі перед початком виконання процесу, що забезпечує певні гарантії безпеки для користувача. Аналогічно, у разі наявності пост-умови гарантується, що значення всіх вхідних у нього об'єктів будуть істинні при завершенні процесу.


Специфікації повинні задовольняти наступним вимогам:

· для кожного процесу нижнього рівня повинна існувати одна і тільки одна специфікація;

· специфікація повинна визначати спосіб перетворення вхідних потоків у вихідні;

· немає необхідності (на даному етапі) визначати метод реалізації цього перетворення;

· специфікація повинна прагнути до обмеження надмірності - не слід перевизначати те, що вже було визначено на діаграмі або в словнику данн;

· набір конструкцій для побудови специфікації повинен бути простим і стандартним.


Мета інфологічного моделювання — забезпечення найприро-дніших для людини способів збору і подання тієї інформації, яку передбачається зберігати в створюваній базі даних. Тому інфоло-гічну модель даних намагаються будувати за аналогією з природ-ною мовою (остання не може бути використана через складність комп’ютерної обробки текстів і неоднозначності будь-якої при-родної мови). Основними конструктивними елементами інфоло-гічних моделей є сутність, зв’язки між ними та їх властивості (атрибути).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...