Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи та цілі системного аналізу



У загальному вигляді системне дослідження проблеми складається з таких етапів:

1. формулювання проблеми;

2. виявлення цілей;

3. формулювання критеріїв;

4. визначення наявних ресурсів для досягнення цілей;

5. генерація альтернатив та сценаріїв.

Системне дослідження довільної проблеми починається з формулювання та опису проблемної ситуації. Попереднє формулювання проблеми є досить наближеним та може істотно відрізнятися від того, яким насправді має бути робочий варіант сформульованої проблеми. Формулювання проблеми здійснюється на вербальному рівні і, як правило, є досить розпливчастим.

Для виявлення та структуризації важких для розуміння та нечітко сформульованих проблем, що характеризуються великою кількістю та складним характером взаємозв'язків, застосовується дерево аналізу проблеми. Дерево проблеми, як правило, включає такі основні компоненти:

• що необхідно дослідити та розробити? Із яких елементів складається система?

• що має вирішити поставлене завдання?

• як система функціонує і як вона взаємодіє з іншими системами?

Цілі системного аналізу:

Метою застосування системного аналізу до конкретної проблеми є підвищення ступеня обґрунтованості рішення, що приймається.

Задача СА – знайти шлях, як складну проблему перетворити на в простішу, а її в послідовність задач, для яких визначені методи реалізації.

Слід зауважити, що на практиці, як правило, існує кілька цілей і тому важливо, окрім визначення головної мети, не упустити деякі з суттєвих серед інших. Для цього застосовують метод побудови дерева цілей.

Слід пам’ятати, що вибір неправильних цілей призведе не стільки до розв’язання існуючої проблеми, скільки до виникнення нових проблем.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 890 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...