Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль ключових компетенцій у забезпеченні конкурентоспроможності підприємства



Протягом короткого проміжку часу конкурентоспроможність компанії базується на цінових і якісних властивостях існуючого товару. На довгий проміжок часу кон-ть формується на основі можливості утвердити (створити) з меншими витратами і більш швидко, ніж конкуренти, основні компетенції, які формують можливості створювати нові конкурентоспроможні товари. Реальні джерела конкурентоспроможної переваги полягають у здатності керівництва обєднати розпорошені технології та виробничі можливості у компетенції, що дають змогу окремим бізнесом швидко пристосуватись до змін ринку і вимог споживача. Ключові компетенції являють собою сукупність навичок і технологій, що базується на явних та прихованих знаннях, забезпечує формування цінностей у системі клієнта, є оригінальною по відношенню до конкурентів і відкриває доступ до нових ринків. Основні компетенції – це процес командного вивчення організацією, у першу чергу того, як координувати диверсифіковані виробничі можливості й інтегрувати чисельні напрямки у технології. Основна компетенція – це не тільки поєднання новітніх напрямків технології, це також і спосіб організації роботи та спроможність донести цінність продукту до споживача.

Таким чином, основні компетенції забезпечують потенційний доступ до багатьох ринків, також вони повинні багато у чому підтримувати віру споживачів у переваги кінцевого продукту, і конкурентам повинно бути тяжко повторити основну компетенцію. Так буде, якщо компетенція полягає у комплексному узгодженні індивідуальних технологій і виробничих вмінь.

Компетенції класифікують таким чином: компетенції окремих індивідів (професійні компетенції); к-ї ролей, що виконують члени компанії в проектних та інших групах у процесі господарської діяльності (рольові компетенції); здійснення певних функцій у процесі виробництва та реалізації продукції (функціональні компетенції); підприємства як учасника ринкових відносин (стратегічні компетенції); взаємопов’язаний набір навичок, здібностей та технологій, який забезпечує унікальність підприємства у певній галузі чи сфері та може застосовуватись у багатьох видах бізнесу (ключові компетенції). У даному контексті можна навести наступні приклади. Для компаній-виробників мобільних телефонів та інших електронних виробів характерною ключовою компетенцією буде портативність (мініатюризація), для компаній-виробників товарів широкого вжитку та повсякденного попиту важливою буде наявність такої ключової компетенції, як особлива, ефективна система каналів постачання, логістика.

Ключова компетенція стає конкурентною перевагою, коли впроваджується і активно використовується у виробництві та доходить до ринку. І ринок, і галузь однаково мають свої географічні розміри. Інколи, вибір ринку витікає саме із природи ключових компетенцій. Деякі фірми мають ключові переваги, що полягають у їхній будові, структурі.

Цінність конкурентної переваги залежатиме від сили ключової компетенції компанії, розміру ринку та загальної прибутковості галузі. компетенція є динамічною і розвивається. Це спроба відшукати відповіді на такі питання, як «Чому деякі компанії, що базуються в одних країнах, є більш конкурентоспроможними, ніж інші?





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...