Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи гімнастичної термінології



У багатьох галузях знань та практичної діяльності використовують спеціальну термінологію для того щоб стисло називати предмети, поняття явищ тощо. Гімнастика охоплює безмежну кількість рухів, положень, вправ, які зовсім не характерні для повсякденного життя людини, тому у гімнастиці є своя спеціальна термінологія, своєрідна мова.

Гімнастична термiнологiя це складова частина словникового складу мови, тому при розробці термiнологiї потрібно використовувати, в першу чергу, існуючий словниковий склад. Утворення будь-якого нового, відсутнього у мові терміна повинно здійснюватись за умовними законами цієї мови. Правила та форми запису гімнастичних вправ повинні вiдповiдати граматиці, а зміст запису повинний бути стислим та зрозумілим для всіх. За цих умов гімнастична термiнологiя буде розвиватись та вдосконалюватись по мiрi розвитку мови i стане більш точною та доступною для тих хто займається спортом.

Термін - слово чи словосполучення, яким точно визначається певне поняття в галузі науки, техніки, мистецтва, у тому чи іншому середовищі, професії тощо.

Термiнологiя – сукупність термiнiв, що вживаються в будь-якій галузі, дiяльностi людини з метою стислого означення предметів, явищ, понять тощо.

Гімнастична термiнологiя – це система спеціальних найменувань (термiнiв), що використовуються для стислого означення гімнастичних вправ, загальних понять, назв приладів, iнвентаря, а також систем правил утворення та використання термiнiв, умовних скорочень та форм запису вправ.

Під терміном у гiмнастицi слід розуміти: стислу (по можливості однослівну) умовну назву будь-якої рухової дії (вправи) або поняття (вхід, вихід, підйом, оберт і т.п.).

Гімнастична термiнологiя полегшує викладання і спілкування між фахівцями з гімнастики та усіма, хто до неї причетний, а також допомагає у

більш стислому, компактному вигляді видавати різний матеріал, програми, підручники та iншi документи, які необхiднi для теорії та спортивної практики.

Найбільше значення термiнологiя має для процесу навчання рiзноманiтним гімнастичним вправам. Неможливо записати вправу, не маючи розроблених правил i форм запису, а також системи термiнiв та означень, які точно визначають форму, характер вправ, що застосовуються.

В навчальному процесі короткі слова-терміни мають суттєвий вплив на формування рухових навичок. Вони сприяють кращому розумінню спортивних вправ, скорочують час опанування ними та роблять навчально-тренувальний процес більш компактним та цілеспрямованим.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...