Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Логіка здійснення діагностики конкурентоспроможності продукції



Процес діагностики конкурентоспроможності продукції здійснюється в певній послідовності (рис. 5.1).

Першочерговим завданням є формулювання мети дослідження, яка визначає зміст і обсяг необхідної інформації, методи її обробки і використання.

В якості мети може виступати, наприклад, оцінка перспектив збуту продукції на конкретному ринку, визначення експортного потенціалу.

Незалежно від мети оцінки дослідження, вивчення та моніторинг ринку повинні здійснюватись постійно. Це дозволяє підприємству виявити фактори, що впливають на формування попиту в певному секторі ринку, своєчасно реагувати на них та вносити відповідні корективи в свої програми.

За результатами вивчення ринку та вимог покупців визначається конкретний перелік одиничних параметрів продукції, що підлягає діагностиці. При цьому у складі одиничних параметрів можуть бути як такі, що піддаються кількісному виміру, так і якісні показники. В останньому випадку використовують органолептичні методи, під якими розуміється суб’єктивне сприйняття людиною певної якісної властивості і вираження її в цифровій формі. Якщо оцінка параметра надається групою експертів, які орієнтуються на свій досвід, а часто, на інтуїтивне розуміння ролі того чи іншого параметра в задоволенні потреби, то такий метод називається кваліметричним.

Далі обрані одиничні параметри об’єднуються в групи за характерними ознаками, утворюючи певну номенклатуру параметрів (зокрема, нормативні, технічні, економічні). Цьому питанню присвячений розд. 5.2.2.

По кожній групі параметрів продукції здійснюється порівняння з базовими параметрамиз відповідним розрахунком відносних одиничних показників (детальніше про вибір базового рівня параметрів див. в розд. 5.2.3).



Рис.5.1. Загальна схема діагностики конкурентоспроможності продукції

При цьому, в першу чергу, встановлюється відповідність параметрів продукції стандартам і нормам, які діють на конкретному ринку. Якщо за всіма

нормативними параметрами таку відповідність виявлено, розраховуються одиничні показники конкурентоспроможності за технічними параметрами.

Першочерговим заходом, що передує оцінці конкурентоспроможності за технічними параметрами, є аналіз патентної чистоти продукції. Патентна чистота - це юридична властивість об’єкта, яка свідчить про те, що він може використовуватись в даній країні без порушень діючих на її території охоронних документів виключного права. У випадку, коли виявлено, що продукція не володіє патентною чистотою, потрібно розробити заходи, спрямовані на забезпечення такої патентної чистоти і тільки після цього проводити подальший аналіз.

Далі встановлюється ієрархія одиничних параметрів, на першому плані якої знаходяться параметри, що мають найбільшу вагу для споживача (даний етап може виконуватись також паралельно з формуванням набору одиничних параметрів та визначенням бази порівняння). Визначення вагомості кожного параметра здійснюється із застосуванням експертних методів.

На основі відносних одиничних показників конкурентоспроможності та вагомості кожного з них визначаються групові показники конкурентоспроможності за кожною з груп параметрів згідно з прийнятою номенклатурою останніх та обраним методом розрахунку узагальнюючих показників.

На основі отриманих групових показників розраховується інтегральний показник конкурентоспроможності продукції.

За результатами узагальненої оцінки формулюються висновки та за необхідності розробляються заходи з підвищення конкурентоспроможності продукції.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...