Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи побічних ефектів та їх наслідки



Типи ефектів Можливі прояви побічних ефектів
Побічні ефекти від виробництва Підготовка кваліфікованих кадрів Розвиток інфраструктури Забруднення водного й повітряного басейнів Поліпшення транспортного сполучення Виснаження природних ресурсів Зміни в структурі сімей Вплив на здоров'я
Побічні ефекти від зміни каналів Розповсюдження (реклама, прямі продажі) Незадоволення населення Підвищена агресія Вторгнення в приватне життя
  Порушення соціальних норм життя суспільства

Простежити й змінити всі зовнішні ефекти практично неможливо, та й недоцільно. Проте треба прагнути виявити і виміряти найважливіші з них, а також розглянути їх якісний аспект.

У тих випадках, коли проекти справляють непрямий вплив на суспільство (розвиток інфраструктури районів, створення додаткових робочих місць), виникає мультиплікативний ефект, який відображає взаємозалежність вкладених інвестицій одержаного доходу.

Проект може мати як позитивні, так і негативні наслідки. наприклад, створення нових робочих місць спричиниться до підвищення платоспроможності населення (одержання винагороди за працю), що сприятиме зростанню рівня національного доходу (в результаті створення додаткового продукту), збільшення доходної частини бюджету (у зв'язку із зростанням величини прибуткового податку з новоприйнятих працівників).

Підвищення платоспроможності дає імпульс до розвитку но­вих галузей, які спочатку виробляють споживчі товари, а потім і продукцію промислового призначення. Однак оцінка цих ефектів криє в собі небезпеку подвійного рахунку безпідставного завищення рівня впливу проекту. Щоб уникнути багаторазового врахування позитивних і негативних впливів результатів проек­ту на економіку регіонів та областей, країни в цілому, викорис­товують розрахункові показники мультиплікації для конкретних галузевих, міжгалузевих та регіональних моделей розвитку.

Методологія економічної оцінки проекту дає змогу скористатися багатим методичним арсеналом та інструментами щоб визначити доцільність реалізації проекту з погляду загального добробуту. Однак треба пам'ятати, що аналітик готує економічний аналіз, виступає в ролі експерта ефективності макроекономічної політики держави, чиї висновки та оцінки станов­лять інтерес для пошуку нових вигід суспільства у рамках національного розвитку.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...