Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка впливу проекту на економіку країни



Досить часто результати проекту відбиваються не тільки в явних вигодах і витратах суспільства, а й у невідчутних, які доволі важко піддаються кількісній оцінці. Аналітики, відбираючи й оцінюючи проекти, визначають найзначніші не (невідчутні) вигоди і витрати, які намагаються оцінити кількісно. Втім, оцінити такі впливи проекту, як зниж­ення рівня захворюваності населення, поліпшення стану довколишнього середовища, підвищення рівня народжуваності тощо складно.

Можливими методичними підходами для такої оцінки є:

–готовність населення, окремих споживачів платити за поліпшення життя;

– можливість скорочення витрат на задоволення суспільних погреб в результаті проекту.

Здійснений кілька років тому в Україні проект вакцинації населення від захворювання на дифтерію імпортними вакцинами мав значні невідчутні вигоди, до яких слід віднести зниження захворюваності та смертності населення від дифтерії. Кількісна оцінка цих вигід може виходити із скорочення витрат медичних закладів на лікування хворих (вартість медикаментів, зарплата медперсоналу), економії служби соціального страхування на оплаті лікарняних, зниження втрат національного про­дукту, спричинених незайнятістю працівників під час хвороби і т п

Якщо неможливо здійснити точну кількісну оцінку неявних витрат і вигід від проектів, які відображають їх суспільну зна­чимість, вдаються до оцінки тих мінімальних вигід, що виправдовують необхідні витрати для прийняття рішення про доцільність реалізації проекту. У наведеному прикладі така оцінка може ґрунтуватися на зниженні рівня захворювань в результаті вакцинації до певної кількості хворих на 10000 чол. населення.

Можливі результати окремих проектів:

– зниження цін на споживчі товари та послуги завдяки ним им каналам збуту, вдосконаленню технології виробництва;

– відсутність дефіциту окремих товарів;

– усунення невідповідності в структурі споживання рівневі розвитку суспільства.

Прикладом зовнішнього впливу проекту може бути зниження витрат на експлуатацію автомобільного транспорту після здійснення проекту реконструкції шосейних шляхів. Зниження витрат, як правило, супроводиться і зниженням цін, встановлює виробник для споживача. При падінні цін споживачі одержують вигоду, можливість використати реально заощаджений доход на інші товари або збільшити споживання цих продуктів. Проекти, зорієнтовані на зниження ринкових цін, підвищують віддачу проекту на величину приросту споживчого надлишку.

Під споживчим надлишком розуміють різницю між макси­мальною ціною, яку споживач готовий заплатити за одиницю продукції, і тією реальною величиною ціни, яку він заплатив фактично. Проілюструємо зміну споживчого надлишку на при­кладі. Розглядається проект заміни на молокозаводі старої низь­копродуктивної лінії виробництва на нову, більш продуктивну. Це дасть змогу знизити собівартість 1 баночки на 15%, а ціну -з 1,1 гри. до 1,0 грн. По гіпотетичну лінію попиту на сметану, вважаючи, що попит на сметану не є еластичним, і покажемо ве­личину споживання надлишку до і після проекту. Як бачимо, внаслідок збільшення обсягу попиту на сметану споживчий над­лишок до реалізації проекту значно нижчий, ніж після його ре­алізації.

Рис. 11. Зміна споживчого надлишку при реалізації проекту

На відміну від фінансиста, що оцінює проект, економіст ви­значає всі екстерналії (або побічні ефекти), які супроводжують проект. Під екстерналіями розуміють усі вигоди й витрати, які причиняє проект і які не справляють прямого впливу на проект І тому не включаються до його фінансового аналізу. Побічні ефекти можуть бути як позитивними, так і негативними.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...