Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація приміщень за вибухо і пожежонебезпекою



Відповідно до норм технологічного проектування ОНТП 24 - 86 всі приміщення та технологічні процеси, пов'язані з вибуховою, пожежною і вибухопожежною безпекою, по­діляють на п'ять категорій: А, Б, В, Г, Д.

До категорії А належать виробництва, пов'язані з засто­суванням або зберіганням речовин, які можуть займатися або вибухати внаслідок дії води або кисню повітря, а та­кож рідин з температурою спалаху парів до 28°С і горючих газів з НГВ до 10% об'єму повітря, якщо ці гази і рідини застосовують у кількості, здатній утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші (хімічні цехи фабрик ацетатного шовку, цехи з виробництвом рідкого палива, склади бало­нів для горючих газів, бензину, ацетилену тощо).

До категорії Б належать виробництва, в яких застосову­ють рідини з температурою спалаху парів 28...61°С, горючі гази з НГВ понад 10% об'єму повітря, коли ці гази і рідини за­стосовують у кількостях, здатних утворити з повітрям вибу­хонебезпечні суміші (цехи з приготуванням вугільного пилу, деревного борошна, цукрової пудри, обробки синтетичного каучуку, мазутні господарства, електростанції, склади для балонів з киснем або для зберігання гасу, нафти тощо).

Категорія В включає виробництва, де обробляються або застосовуються тверді спалимі матеріали і речовини, а також рідини, температура спалаху парів яких становить понад 61 °С (трикотажні і швейні фабрики, закриті склади вугілля, склади рулонних матеріалів, лісопильні, дерево­обробні, столярні цехи тощо).

Виробництва категорії Г, пов'язані з обробкою неспа­лимих речовин і матеріалів у гарячому, розжареному або розплавленому стані з виділенням променевого тепла, іс­кор і полум'я. Ці виробництва призначені також для спалю­вання

— 267 —

твердого, рідкого та газоподібного палива (ливарні, металоплавильні цехи, кузні, залізничні депо тощо).

На виробництвах категорії Д обробляють неспалимі речовини і матеріали у холодному стані (цехи холодної обробки металів, інструментальні цехи, компресорні стан­ції, цехи паперової і текстильної промисловості з мокрими процесами виробництва, насосні станції для перекачуван­ня негорючих рідин тощо).

Класифікація виробничих процесів з вибухової, вибухо-пожежної і пожежної небезпеки є основою для проектуван­ня протипожежного захисту у будівлях і спорудах, об'ємно-планувальні й конструктивні вирішення яких залежать від ступеня пожежної небезпеки на цих виробництвах. Крім того, категорія пожежної небезпеки враховується разом з іншими показниками при складанні генерального плану будівництва (при визначенні протипожежних розривів між будівлями і спорудами).

Найнебезпечніші щодо вибуху чи пожежі виробництва потрібно проектувати і розміщувати в одноповерхових спорудах і якомога ближче до зовнішніх стін, а в багато­поверхових будівлях - на верхніх поверхах. При цьому в перекриттях багатоповерхових будівель з виробництвами категорій А, Б і Е необхідно передбачати прорізи (відкриті чи перекриті ґратчастим настилом). У приміщеннях, де за­стосовують гази, важчі ніж повітря, площа прорізів має бути не менше 10% загальної площі приміщення. Якщо в одному приміщенні розміщуються виробництва різних категорій, то передбачають заходи щодо попередження вибуху і поши­рення загоряння (герметизація обладнання, місцеві похи­ли, автоматичні локальні засоби пожежегасіння, виконання вибухо- і пожежонебезпечних робіт в ізольованих камерах, встановлення екранів тощо). Якщо ці заходи недостатньо ефективні, то виробництва з різними категоріями потрібно розміщувати в окремих приміщеннях.

Допоміжні приміщення, що розміщуються в прибудо­вах, відділяють від виробничих приміщень неспалимими стінами (перегородками) з межею вогнестійкості не менш як 0,75 год.

— 268 —





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 669 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...