Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека при експлуатації установок кріогенної тех­ніки



Кріогенні продукти - це речовини або суміш речовин, що знаходяться при кріогенних температурах 0-120°К. До основних кріогенних продуктів належать продукти низькотемпературного поділу повітря: азот, кисень, аргон, криптон, ксенон, озон, фтор, метан, водень, гелій.

При роботі з кріогенними продуктами можливі наступні небезпеки:

- опіки відкритих ділянок тіла та очей внаслідок дотор­кання до предметів, що знаходяться при низьких кріо­генних температурах і при потраплянні низькотемпера­турної пари кріогенних продуктів у легені (при роботі з чистим киснем);

- обмороження внаслідок глибокого охолодження діля­нок тіла при контакті з кріогенними продуктами (чистим азотом, вуглекиснем тощо);

- руйнування устаткування внаслідок термічних дефор­мацій та холодно крихкості матеріалів (при роботі з тех­нічним азотом);

— 227 —

- вибухове руйнування устаткування внаслідок підви­щення тиску, із-за закипання та випарування кріоген­них рідин у замкнутих об'ємах; виникнення пожеж (при роботі з метаном, природним газом воднем).

Захист від дії кріогенних продуктів. Приміщення, в яких використовуються чи зберігаються кріогенні продук­ти повинні бути обладнані припливно-витяжною венти­ляцією, причому приплив здійснюється зверху, а витяжка - знизу. Вентиляція повинна автоматично вмикатись при перевищенні допустимої концентрації кріогенного продукту в приміщенні. Для стікання пролитих кріогенних продуктів необхідно вздовж стін приміщення чи під підлогою встано­вити канали з нахилом 1:100 або 1:500 в сторону збірного пристрою аварійної вентиляції.

При роботі з кріогенними продуктами необхідно вжи­ти заходів щодо недопущення контакту обслуговуючого персоналу з кріогенними продуктами та поверхнями, що мають низьку температуру. З цією метою застосовують герметизацію, теплоізоляцію, огородження устаткування, попереджувальні написи тощо.

Відкрите переливання, заливання кріогенних продук­тів, при якому можливе розбризкування рідини необхідно проводити в заправлених під рукави захисних рукавицях та захисних окулярах з боковими щитками. Верхній одяг повинен бути повністю закритим, а штани - прикривати взуття.

При переливанні в посудини з вузькою горловиною не­обхідно користуватись лійкою, яка забезпечує вихід газу із посудини, що заповнюється рідиною.

Термічні деформації в устаткуванні для кріогенних про­дуктів можна зменшити шляхом застосування компенса­ційних елементів та матеріалів з однаковими коефіцієнта­ми лінійного розширення.

Для запобігання руйнування устаткування внаслідок значного підвищення тиску на посудинах та трубопрово­дах з кріогенними рідинами встановлюються запобіжні при­строї (клапани, мембрани тощо).

— 228 —





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 943 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...