Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будівлями промислових підприємств



Ступінь вогнестійкості однієї будівлі Розриви, м, при ступені вогнестійкості іншої будівлі
  І і ІІ III IV і V
І і ІІ 6/9 8/9 10/12
III 8/9 8/12 10/15
IV 10/12 10/15 15/18

Якщо в будівлі розміщуються виробництва, що нале­жать до категорій А і Б, то протипожежні розриви, зазначе­ні в табл. ІV.3, між житловими та громадськими будівлями і складами торфу, лісоматеріалів, легкозаймистих і горю­чих рідин збільшують на 25%.

Розриви для сільських населених місць беруть дещо більші, оскільки в сільській місцевості менше можливості використовувати потужну пожежну техніку, ніж у містах.

Протипожежні перешкоди призначені для того, щоб не допустити розповсюдження вогню на сусідні приміщення чи будівлі. Вони можуть бути також укриттям для підроз­ділів, що беруть участь в гасінні пожежі. До основних про­типожежних перешкод належать неспалимі перекриття, протипожежні зони і стіни (брандмауери). Допоміжними перешкодами можуть бути також теплові екрани, водяні завіси, димові і вибухові люки.

Нині протипожежні зони проектують дуже рідко. Розглянемо конструктивні особливості протипожежних стін і

— 276 —

найважливіші вимоги пожежної безпеки, що до них ставляться. Протипожежною стіною (брандмауером) на­зивають глуху чи з прорізами, захищеними належним чи­ном, неспалиму стіну, що має межу вогнестійкості не меншу ніж 2,5 год., спирається безпосередньо на фундамент і перерізує всі важко спалимі й спалимі конструктивні еле­менти будівлі чи споруди.

Протипожежні стіни розділяють виробничі процеси з різною пожежною небезпекою (при розміщенні їх в одній будівлі), поділяють на секції великі за площею будівлі різ­ного призначення, відділяють окремі складські і допоміжні приміщення від виробничих, поділяють складські будівлі на протипожежні відсіки, зменшують протипожежні розри­ви між будівлями.

Протипожежні стіни можуть бути внутрішніми, якщо вони запобігають поширенню пожежі в будівлі, і зовніш­німи, які призначені для непоширення пожежі на сусідні будівлі.

Щоб протипожежна стіна у будівлях із спалимими і важко спалимими огорожами могла протистояти поши­ренню вогню з однієї частини будівлі на інші, підвищення гребеня протипожежної стіни над спалимою покрівлею чи неспалимою і важко спалимою покрівлею із спалимим уте­плювачем має бути не менш як 0,6 м, а над спалимою і неспалимою покрівлею без утеплювача - 0,3 м. У будів­лях IV і V ступенів вогнестійкості протипожежна стіна, крім того, повинна виходити за зовнішню площу зовнішніх стін, карнизи і звиси покрівель не менше ніж на 0,3 м (якщо влаштувати такі виступи не можна, то допускається замі­няти їх протипожежними зонами із неспалимих матеріалів завширшки не менш як 1,8 м).

У протипожежних стінах (як і в неспалимих перекрит­тях) передбачають прорізи, загальна площа яких не пови­нна перевищувати 25% площі протипожежної стіни. Щоб виключити можливість поширення пожежі на суміжні при­міщення, заповнення прорізів протипожежних стін (двері, ворота, вікна, люки тощо) мають бути неспалимими чи важко спалимими.

— 277 —





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 722 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...