Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причин виробничого травматизму



Щоб успішно боротися з виробничим травматизмом на будівництві й створювати безпечні умови праці, треба мати дані про його рівень, причини і джерела як по окре­мих будівельних організаціях, відомствах, так і в цілому по галузі. Систематичний аналіз причин нещасних випадків дає змогу передбачати небезпеку та шкоду, що можуть ви­никнути на будівництві, а також запобігати небезпеці.

Дані про рівень травматизму й аналіз його за видами робіт та причинами дають можливість проводити на кож­ній будівельній дільниці заходи для створення безпечних умов праці.

Для вивчення травматизму на будівництві застосову­ють різні методи, зокрема: статистичний, монографічний, сітьового моделювання і анкетування.

В основу статистичного методу покладено узагальнен­ня актів про нещасні випадки з однорідних ознак (стать по­терпілого, вік, професія, виконувана робота, стаж роботи, у який час стався випадок, причина та продовження не­працездатності). Статистичні методи вивчення дають ма­теріал для аналізу виробничого травматизму й розробки заходів щодо запобігання нещасним випадкам.

— 57 —

Детальніше вивчити причини травматизму можна мо­нографічним методом, в основу якого покладено якийсь один будівельний чи робочий процес виконання робіт.

Монографічний аналіз дає змогу вивчати фактичні й по­тенціальні причини травматизму, умови виробничої обста­новки, особливості технологічного режиму, стан робочого місця, індивідуальних захисних засобів, інвентаря, інстру­менту, спецодягу тощо. Отже, монографічний метод, що розвиває метод статистичного вивчення, дає всебічну оцінку обставин нещасних випадків.

Метод сітьового моделювання - це аналіз різнорід­них факторів у даній обстановці. Аналіз випадків трав­матизму ґрунтується на деяких прийомах теорії систем і моделювання випадкових процесів, що відбуваються на виробництві.

Метод анкетування (або письмового опитування) дає змогу зібрати інформацію про організаційні, технічні, санітарно-гігієнічні та психофізіологічні фактори травматиз­му та дістати конкретні пропозиції щодо поліпшення умов праці безпосередньо від робітників та інженерно-техніч­них працівників.

Крім цих методів аналізу причин виробничого травма­тизму застосовують і інші (економічний, топографічний і інші).

Щоб оцінити роботу управління (підприємства) в галу­зі техніки безпеки, використовують не тільки абсолют­ні цифри про кількість нещасних випадків, а й відносні показники частоти нещасних випадків на тисячу працюю­чих і показники тяжкості (кількість днів непрацездатності, що припадають на один нещасний випадок).

Показник частоти:

КЧ = Н·1000/П,

де Н - кількість нещасних випадків, внесених до звіту;

П - середньооблікова кількість працюючих

Показник тяжкості:

Кт = Д/Н,

де Д - загальна кількість днів непрацездатності по всіх не­щасних випадках.

Об'єктивнішу оцінку стану травматизму на будівництві дає загальний показник травматизму Кзаг, оскільки він враховує не тільки кількість нещасних випадків, а й тяж­кість

— 58 —

травматизму.

Загальний показник травматизму Кзаг це кількість днів непрацездатності на тисячу працюючих:

Кзаг = Кч·Кт.

Рівень непрацездатності Рн визначають відношенням кількості днів непрацездатності у зв'язку з хворобою за рік Тх до кількості нормативного часу роботи за рік Тн, людино днів:

Рн = Тх /Тн ·100.

Суму економічних витрат по фонду заробітної плати за рік Еф визначають за формулою:

Еф = (0,6N+1,28n) b+8N,

де N - кількість нещасних випадків за рік (без мікротравм);

n - сумарна тривалість непрацездатності через трав­ми, днів;

b - середньоденна заробітна плата травмованого.

Значення 0.6N характеризує витрати, пов'язані з до­платами в день травми; значення 1,28n - витрати, пов'язані з виплатою за листком непрацездатності, пе­реведенням на легшу роботу, амбулаторним лікуванням, компенсацією за відпуску; 8 - середня характеристика розмірів матеріальної допомоги.

Економічні втрати організації (підприємства) від усіх випадків травматизму визначають за формулою:

Е

∑ Е0 = (0,6N + 1,28n)b + 8N-1,86n.

Е1

Економічна оцінка матеріальних витрат, пов'язаних з травматизмом, а також вивчення цих витрат дадуть змогу направити кошти організації (підприємству) на усунення основних вогнищ травматизму, на створення умов для найбільш продуктивної праці.

— 59 —





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...