Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні рекомендації



ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ

РОЗДІЛУ " ОХОРОНА ПРАЦІ"

У ДИПЛОМНОМУ ПРОЕКТІ

Для студентів всіх спеціальностей всіх форм навчання

Укладачі: доцент, к.е.н. Северинов О.В.

ст. викладач Мусіяченко Ф. В.

викладач Балюк О.Г.

Відповідальний за випуск зав. кафедрою Чубук В.В.

ХАРКІВ, ХНЕУ, 2011

Затверджено на засіданні кафедри Безпеки життєдіяльності людини.

Протокол № 5 від 22.12. 2010 р.

Методичні рекомендації до виконання розділу "Охорона праці" у дипломному проекті для студентів усіх спеціальностей усіх форм навчання / укл. О. В. Северинов, Ф. В. Мусіяченко, О. Г. Балюк. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2011. – с. (Укр. мов.)

Розроблено зміст та порядок викладення розділу «Охорона праці» у дипломному проекті. Наведено загальні розрахунки, що рекомендуються в проектних частинах, найбільш важливі рішення питань, спрямованих на забезпечення безпечних і здорових умов праці, безаварійної роботи встаткування, пожежної безпеки.

Рекомендовано студентам усіх спеціальностей.


ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Проблеми забезпечення безпечних умов праці, що створюють основу її високої продуктивності, попередження нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань, зниження виробничої обумовленої захворюваності, а також економічних втрат, пов'язаних з ними, можуть бути успішно вирішені лише в рамках погодженої політики – щоб дотримувалася охорона праці жінок і чоловіків на підприємстві, щоб керівники, власники не зневажали елементарними заходами безпеки для своїх робітників тощо.

При цьому необхідно враховувати, що політика забезпечення безпеки праці повинна ґрунтуватися на конкретних особливостях виробництва, де й вирішуються в остаточному підсумку такого роду питання.

Тому перед роботодавцями (керівниками підприємств) стоять важкі завдання: опираючись на чинне законодавство, правильно організувати на підприємстві роботу з охорони праці, створити безпечні, здорові умови на кожному робочому місці, попередити виробничі травми й професійні захворювання, що в підсумку обов'язково позитивно відіб'ється й на економічному благополуччі кожної конкретної фірми, підприємства.

Нещасні випадки на виробництві й професійні захворювання були й залишаються причиною багатьох людських трагедій і найбільш серйозних економічних втрат. Пов'язано це з тим, що грубо порушується охорона праці, причому не важливо, якої галузі: будівництва чи побуту, торгівлі та ін.

За відомостями Міжнародної організації праці (МОП), щорічно у світі тільки в галузях промисловості порушується безпека праці й відбувається близько 50 млн нещасних випадків, тобто в середньому 160 тис. випадків на добу. У результаті виробничого травматизму й недотримання правил і норм з охорони праці у світі щорічно гине близько 100 тис. людей, сотні тисяч стають інвалідами. У ряді найбільш промислово розвинених країн втрати робочого часу, пов'язані з нещасними випадками на виробництві, в 4 – 5 разів перевищують втрати часу від страйків і інших трудових конфліктів. За підрахунками закордонних фахівців, фінансові втрати в результаті нещасних випадків на виробництві за своїми сумами часом порівнянні з державними витратами на потреби національної оборони. А в скільки можна оцінити загибель людини?

Випадки травматизму, професійних і професійно обумовлених захворювань, які мають місце на підприємствах, часто утворюються в наслідок порушення відповідних норм техніки безпеки, виробничої санітарії й пожежної безпеки при проектуванні підприємств, технологічних процесів, основного й допоміжного виробничого встаткування. Часто окремі недоліки або помилки, допущені в проекті, стають непрямими або безпосередніми причинами аварії, пожеж, вибухів, нещасних випадків, професійних і професійно обумовлених захворювань. Тому розробка комплексу питань з охорони праці в дипломних проектах студентів економічних спеціальностей є обов'язковою вимогою, тому що сучасний рівень економічної підготовки жадає від майбутніх фахівців не тільки володіти деяким обсягом теоретичних знань із питань охорони праці, а й уміти їх застосувати при рішенні практичних завдань для створення безпечних і здорових умов праці.

З метою підвищення рівня фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці й практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя й здоров'я трудових ресурсів відносно результатів виробничої діяльності, Наказом Міністерства освіти України «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України» від 21.10.2010 року № 969/922/216 уводиться вивчення студентами навчальних дисциплін «Безпека життєдіяльності», «Основи охорони праці» (рівні «молодший фахівець», «бакалавр») і «Охорона праці в галузі» (рівні «фахівець», «магістр»), а також включаються розділи (питань) охорони праці в дипломні проекти і роботи молодших фахівців, фахівців і магістрів.

На завершальному етапі підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів важливо систематизувати, поглибити, доповнити й закріпити раніше отримані знання за дисциплінами «Охорона праці», «БЖД» і дати їм практичний напрямок для рішення економічних завдань, що стосується їх майбутньої професійної діяльності.

Заходи й засоби з охорони праці аналізуються, обґрунтовуються й розробляються як органічна складова частина дипломного проекту (роботи). У кожному дипломному проекті (роботі) студентів економічних спеціальностей повинен бути розділ «Охорона праці». Без цього розділу дипломний проект до захисту не допускається.

У розділ «Охорона праці» включаються всі головні узагальнення для рішення питань, спрямованих на забезпечення безпечних і здорових умов праці, безаварійної роботи встаткування, пожежної безпеки на досліджуваному об'єкті. Крім того, питання охорони праці повинні бути вирішені також в інших розділах дипломного проекту (роботи) згідно з діючими законодавчими й нормативно-правовими актами. Якість цього розділу визначається не стільки обсягом, що відведений для нього в розрахунково-пояснювальній записці, скільки змістом і безпосереднім зв'язком з темою проекту (роботи). При виконанні цього розділу необхідно показати вміння застосовувати розрахункові методи проектування безпечних і надійних видів устаткування й технологічних процесів, володіти способами й методами забезпечення нормальних умов праці, раціональної організації трудового процесу, усунення небезпеки травматизму, професійних захворювань, а також розрахунків наслідків після нещасних випадків, пожеж, вибухів, аварій на досліджуваному об'єкті.

Консультації студентів-дипломників з охорони праці проводяться за розкладом, затвердженим кафедрою.

Керівництво з боку консультанта розділу "Охорона праці" повинне лежати в напрямі діяльності студента-дипломника на рішення основних, принципових питань з охорони праці, на виробіток у нього вмінь узагальнювати й аналізувати результати окремих розробок, робити висновки й приймати правильні рішення.

Студент-дипломник зобов'язаний працювати самостійно й творчо. Завдання з охорони праці повинне відповідати темі дипломного проекту, щоб доповнити комплекс питань, які передбачено вирішити даною розробкою.

Відповідно до індивідуального завдання консультанта студент-дипломник виконує (за узгодженням з керівником проекту) дослідницькі розробки у сфері законодавства з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, пожежної безпеки, ергономіки (за змістом питань, які складають зміст розділу "Охорона праці", наведених далі), які тісно пов'язані з темою дипломного проекту. З інших питань викладаються тільки основні положення для прийняття рішень.

Зміст розділу повинен мати творчий характер, а його відтворення – відповідний рівень. Не допускається заміняти розробку питань оздоровлення, полегшення й безпеки праці переписуванням НПАОП (Нормативно-правові акти з охорони праі), ДБН (Державні будівельні норми), ДСТУ (Державні стандарти України), СНиП (Строительные нормы и правила), ГОСТ (Государственный стандарт), правил, норм, інструкцій і інших нормативних документів з питань охорони праці. Викладати матеріал з ухвалених рішень необхідно в такій формі: "проектом пропонується....", "проектується...", "відповідно до (дати назву або посилання на нормативний документ)...", "відповідно до проведених досліджень (конструкторсько-дослідницьких даних) рекомендується....", "вивчення показало, що..." і т. д. і т. п.

Студент-дипломник у розділі "Охорона праці" дипломного проекту повинен відобразити:

правові та організаційні підстави служби охорони праці на досліджуваному підприємстві, виявити випадки травматизму, що мали місце за останні 1 – 2 роки, і причини, які призвели до травматизму, розробити заходи щодо скорочення або запобігання причинам, що призводять до травматизму;

метеорологічні умови на виробництві: всебічний аналіз метеорологічних умов, на підставі якого розробити заходи, що знижують негативний вплив метеофакторів на працюючого;

стан промислової естетики на виробництві. Дати рекомендації (якщо в цьому є необхідність) з вдосконалювання технічної естетики;

аналіз умов пожежної безпеки й заходи, що дозволяють знизити ймовірність виникнення пожеж;

фізико-хімічні, токсикологічні, пожежовибуховонебезпечні й інші властивості речовин і матеріалів, використовуваних або вироблюваних на виробництві. Ґрунтуючись на цих даних, потрібно оцінити потенційні небезпеки й шкідливості виробництва;

стан механізації й автоматизації виробничого процесу, герметизації встаткування, використання блокувань, огороджень і т.д.

З огляду, якщо навколишнє середовище впливає на біологічний і психічний стан працюючого, необхідно проаналізувати стан навколиш-нього середовища на виробництві й властивості викидів. Зрівняти концентрації речовин, що викидаються в навколишнє середовище, із гранично допустимими концентраціями (ГДК). Якщо умови середовища й характер викидів не відповідають прийнятим нормам, то запропонувати ефективні методи, що дозволяють уловлювати й переробляти викиди виробництва.

Перераховані питання повинні бути представлені у формі наукового аналізу стану техніки безпеки, промислової санітарії, пожежної безпеки, виявлення наявних недоліків і резервів для підвищення ефективності виробництва.

Цінність дипломного проекту визначається активною, творчою роботою студента, що полягає в розробці оригінальних інженерних або організаційних рішень і пропозицій, які повинні супроводжуватися доказами їхніх переваг не тільки з погляду технології й організації виробництва, але й з погляду охорони праці й життєзабезпечення, підвищення її продуктивності, економічної ефективності.

До тексту варто додати схеми, що пояснюють пропоновані в проекті заходи щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці, з вдосконалювання захисту навколишнього середовища від забруднення виробничими відходами.

Необхідний довідковий матеріал наведений у додатках А, Б, В, Д, Е, Ж, З.

При розробці розрахунків необхідно використовувати дані, які безпосередньо стосуються об'єкта, розроблювального в дипломному проекті. При цьому варто пам'ятати, що при відсутності деяких даних (наприклад, при проектуванні нової техніки або технологічного процесу) можна задавати необхідні значення.

Таким чином, при розробці розділу "Охорона праці" дипломного проекту необхідно:

строго дотримуватися НПАОП, ДБН, ДСТУ, ГОСТ, СНиП, норм, правил, інструкцій і інших діючих нормативних документів з питань охорони праці при прийнятті й обґрунтуванні відповідних рішень;

питання створення здорових і безпечних умов праці супроводжувати посиланнями на нормативні документи;

вибирати, розробляти й впроваджувати у виробництво найбільш раціональніта передові технологічні розробки й таку організацію виробництва праці, що зводить до мінімуму вплив на працюючу людину небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

проектувати прогресивну, з високим ступенем автоматизації техніку (машини, верстати, агрегати, пристрої й т. д.), при експлуатації якої виключається потенційна небезпека аварій, вибухів, пожеж, нещасних випадків, професійних захворювань, незалежно від кваліфікації й психофізіологічного стану обслуговуючого персоналу;

розробляти заходи щодо профілактики травматизму, професійних захворювань, аварій, пожеж, а також підвищення культури виробництва, технічної естетики, наукової організації праці, ергономіки.

Список використаної літератури з охорони праці наводиться наприкінці розділу або в загальному списку літератури (залежно від побудови розрахунково-пояснювальної записки в цілому).

Після розробки розділу "Охорона праці" студент-дипломник не пізніше чим за місяць до захисту представляє його в оформленому вигляді консультантові з охорони праці (приклад титульного аркуша чернетки див. у додатку А). Після перевірки консультант ставить свій підпис на титульному аркуші розрахунково-пояснювальної записки й у завданні дипломної роботи або проекту при здачі чернетки консультантові з охорони праці.

Якщо питання охорони праці в дипломному проектуванні вирішені незадовільно, то консультант не ставить свій підпис, а студент-дипломник до захисту не допускається.

При захисті дипломного проекту перед Державною екзаменаційною комісією дипломникові необхідно серед інших питань освітити основні, принципові питання з охорони праці, які розроблені в дипломному проекті.

Ці методичні рекомендації розроблені для написання розділу «Охорона праці» у дипломних проектах економічних спеціальностей, де аналізуються умови праці на таких об'єктах:

1. У цехах промислових підприємств.

2. В адміністративних та громадських приміщеннях.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...