Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вправа 4. Проставте усі можливі варіанти переносу



Книжка, садівник, ходжу, підживляти, подвір'я, низько, вільний, академія, Орися, корінний, Вінниця, життя, сіллю, приклад, визнати, розбити, відкинути, стійкий, восьмигранний, ЛАЗ-105, Олександра, близь­кий, убозтво, Л. П. Косач.

Вправа 5. Перепишіть, уставляючи пропущені літери. Визначте омоніми та омоформи.
1. Люлі-люлі, нал..тіли гулі, стали ґелґотати, люльку кол..хати! 2. А позаду Сагайдачний, що проміняв жінку на тютюн та люльку, необачний! 3. А Дике Поле, Дике Поле! По груди коням д..ревій.

Вправа 6. Відредагуйте текст.
За віконечком кружляють сніжиноньки, річеньки й озера скуті крижинками, а Калинонька відчиняє своє чарівне віконечко у літечко, аби нагадувати вам про духмянонькі пахощі, мелодійні звуки...

Вправа 7. Визначте правильний варіант для пояснення терміна в дитячому виданні.
1. Пара – газообразний стан води, що є прямим наслідком її нагрівання.
2. Філософія – особлива форма пізнання світу, що вивчає найзагальніші суттєві характеристики і фундаментальні принципи реальності й пізнання, буття людини, відносин людини і світу.
3. Пірат – розбійник, якого можна зустріти на морі.

Вправа 8. Доберіть до іменника прикметник, що стоїть у дужках, узгодивши його за лексичним і граматичним значенням.
Апарат, погода (літальний, льотний); погляди, стан (матеріальний, матеріалістичний); ніж, цех, речення (складний, складальний, складений); стрічка, ранок (червоний, червневий).

Вправа 9. Відредагуйте текст із дитячого видання.
1. На протязі віків, люди прагнули передати свої знання від покоління до покоління. 2. Пізнайко говорив багатьма язиками. 3. Автор хоче розповісти тобі про пригоду, саме тобі, мій малесенький нетямущий друже. 4. Гарнесенька дівчинонька йшла по садочку, на голові в неї був маленький віночок, а черевички мала вона біленькі-біленькі, та такі красиві, чепурненькі. 5. В наш час проблема екологічного дисбалансу відбувається в наслідок індиферентного ставлення людей до проблем флори і фавни. 6. У клітинах людини міститься дизоксирибонуклеїнова кислота. 7. Дітки, ви знаєте, чому з’являється радуга на небі? Це тому, що існують такі явища, як дисперсія, інтерференція та дифракція світла. Це також обумовлює переливи кольорів на мильних бульках.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1060 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...