Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маркування, фарбування і індексація боєприпасів



Для забезпечення зручності і надійності експлуатації боєприпасів від моменту їх виготовлення до моменту бойового застосування і для забезпечення можливості отримати необхідну характеристику бойових і технічних якостей боєприпасів без супроводжуючих їх документів всі боєприпаси при виготовленні клеймуються, фарбуються і маркуються.

Маркування полягає у нанесенні фарбою або лаком умовних позначок і надписів на боєприпаси та їх упаковку. Маркування виконується стандартним кресленим шрифтом суцільною смугою чорного кольору, о по чорному фарбуванню – білого кольору.

Маркування містить усі основні службові відомості, які необхідні для правильної експлуатації боєприпасів у військах.

Індексація боєприпасів є різновидом маркування і містить у собі відомості безпосереднього найменування. Наприклад, на кришці металевої коробки з пострілами ВОГ-25 нанесені індекс гранатомета (6Г15), індекс пострілу (7П17), шифр заводу, номер партії пострілів рік їх виготовлення, кількість пострілів (28). Перша частина індексу означає відділ озброєння до якого відноситься зразок; друга – тип зразка у даному відділі; третя – умовний номер виробу даного типу або порядковий номер обліку; четверта частина вказує на різновид виробу або зміну у виробу даної категорії.

На тарі (дерев′яний ящик) з боєприпасами указують інформацію, яка характеризує її вміст: індекс гранатомета (6Г15), індекс пострілу (7П17), шифр заводу, номер партії пострілів рік їх виготовлення, кількість пострілів (84), маса ящика з пострілами, розряд вантажа у відповідності до праил перевезення.

Фарбування боєприпасів поділяється на запобіжну і відмінну.

Запобіжне фарбування головним чином призначено для запобігання руйнування металевих частин боєприпасів та їх упаковки від впливу зовнішніх атмосферних факторів. Основними кольорами є зелений, темно – сірий іноді червоний.

Відмінне фарбування наноситься у вигляді смуг визначеного кольору. Наприклад, на ящиках з патронами зі спеціальними кулями нанесені кольорові смуги відповідно фарбуванню головних частин куль (трасуючі – зелена).

Клеймування полягає у видавлюванні, вибиванні або витравленні на металевих і пластмасових поверхнях боєприпасів умовних позначок, які складаються з букв, цифр, геометричних фігур та їх сполучень. На боєприпасах невеличких розмірів, таких як патрони до стрілецької зброї клеймування є основною відмінною ознакою. Наприклад, цифри - номер партії патронів до стрілецької зброї рік виготовлення вибивається на донній частині гільзи.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 3173 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...