Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок зберігання та поводження з лікарськими засобами та виробами медичного призначення, які мають вогненебезпечні та вибухонебезпечні властивості



Особливої уваги заслуговують вимоги щодо порядку зберігання та поводження з лікарськими засобами та виробами медичного призначення, які мають вогненебезпечні та вибухонебезпечні властивості. В залежності від фізико-хімічних властивостей вогненебезпечні речовини поділяються на легкозаймисті та легкогорючі, а вибухонебезпечні - на вибухові та вибухонебезпечні, що здатні утворювати вибухові суміші та стислі гази.

З метою попередження будь-яких негараздів під час зберігання вогне- та вибухонебезпечних засобів в складських або аптечних умовах установлюються особливі вимоги і, в першу чергу, кожен, хто поступає на роботу, повинен пройти вступний та первинний інструктаж на робочому місці з питань поводження – вогне- та вибухонебезпечними речовинами, стислими газами, техніки безпеки та протипожежної безпеки, надання першої допомоги потерпілому у нещасного випадку.

Не рідше одного разу на рік необхідно проводити перевірку знань у співробітників з питань зберігання лікарських засобів, які мають вогне- та вибухонебезпечні властивості, техніки безпеки та протипожежної безпеки. З цією метою створюються кваліфікаційна комісія. Результати перевірки повинні бути оформлені протоколом.

Зокрема, як головні вимоги до приміщень, в яких зберігаються вогнене-

та вибухонебезпечні засоби, слід відзначити такі вогненебезпечні речовини, які здатні до утворення вибухових сумішей, а також схильні до самозаймання при контакті з повітрям, водою, горючими речовинами або внаслідок дії сонячних променів, повинні зберігатися ізольовано в умовах, які повністю виключають можливість такого контакту, а також дії високих температур та механічного впливу.

Складські приміщення для зберігання вогне- та вибухонебезпечних речовин повинні повністю відповідати будівельним нормам та правилам проектування і, отже, бути ізольованими, захищеними від дії прямих сонячних променів, атмосферних осадів і ґрунтових вод та обладнаними механічною припливно-витяжною вентиляцією.

Приміщення для зберігання легкозаймистих вогненебезпечних речовин повинні бути побудовані із вогнетривких матеріалів, розташовані на відстані не менше, ніж 20 м від інших складських будівель та 50 м від житлових приміщень.

Лікарські вогне- та вибухонебезпечні засоби слід зберігати за принципом подібності, тобто відповідно до їх фізико-хімічних та пожежонебезпечних властивостей, характером упаковки тощо.

У разі відсутності окремих сховищ для легкозаймистих речовин допускається їх зберігання в загальних вогнетривких будівлях, а також в будівлях, поділених на секції при обов’язковій ізоляції приміщень, виділених для зберігання означених речовин, від сусідніх приміщень вогнетривкими стінами, які відповідають вимогам пожежної безпеки.

Приміщення складів для зберігання вогне- та вибухонебезпечних лікарських засобів повинні бути обладнані вогнетривкими стійкими стелажами, які установлюють на відстані 25 см від підлоги та стін, причому ширина стелажів не повинна перевищувати 1 м, а повздовжній прохід між ними має бути не менше, ніж 1,35 м.

Загалом, на складах легкозаймисті та легкогорючі вогненебезпечні речовини повинні зберігатися окремо від інших матеріалів.

Слід підкреслити, що основною небезпечною властивістю таких речовин є текучість, легке випаровування та легке займання від будь-якого зовнішнього джерела (відкритий вогонь, електричний розряд тощо). Тому зберігання та роботу з вогненебезпечними речовинами слід проводити дуже обережно і подалі від вогню. У разі необхідності здійснення нагрівання цих речовин цей процес повинен проводитися на водяних банях або електроплитках з закритою спіраллю.

Пари більшості легкозаймистих рідин мають справляти вельми виражений шкідливий вплив на організм. Тому ємності з цими речовинами повинні бути щільно закупорені. Забороняється зберігати легкозаймисті та горючі речовини у відкритій тарі.

Вибухонебезпечні речовинні повинні зберігатися на ізольованому вогнестійкому складі у спеціальних приміщеннях (відсіках), ізольованих вогнетривкими стінками.

При зберіганні вибухонебезпечних речовин слід вживати заходів проти забруднення їх пилом, який може бути причиною вибуху.

Крім того, ємності з вибухонебезпечними речовинами (штанглази, бляшані барабани, склянки тощо) необхідно щільно закривати для уникнення попадання пару в повітря.

Перманганат калію при взаємодії з пилом, сіркою, органічними маслами, ефірами, спиртом, гліцерином, органічними кислотами та іншими органічними речовинами стає вибухонебезпечним. Тому зберігати його на складах слід у спеціальному відсіку в бляшаних барабанах, а в аптеках – в штанглазах з притертими пробками окремо від вищеназваних засобів. Нітрат срібла зберігається у невеликих кількостях (на складах – до 5 кг, в аптеках – до 50 г) ізольовано від отруйних речовин.

На жаль, навіть при правильному зберіганні лікарських засобів та предметів медичного призначення, якась їх кількість при несвоєчасній реалізації або інших обставин, підлягають утилізації та знищенню. Виконання таких заходів має велике значення і зокрема:

· нереалізована (як неякісна) аптечна продукція може без потреби займати цінні виробничі (складські) площі;

· створюються умови для порушень вимог щодо зберіганні аптечної продукції, а за цим можливе їх розщеплення та інше подальше псування з виділенням шкідливих умов праці та погіршання умов праці;

· своєчасна та правильно виконана утилізація або знищення неякісних лікарських засобів має велике економічне значення.

Додаток 4





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1820 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...