Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пільги та компенсації працівникам залежно від умов праці



На підставі Карти умов праці та Показників факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу працівникові встановлюється та чи інша пільга за роботу в несприятливих умовах.

Так, право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 1 мають працівники, на робочих місцях яких на підставі проведення атес­тації цих місць виявлено шкідливі та небезпечні фактори ІІІ класу:

1) не менше двох факторів 3-го ступеня;

одного чинника 3-го ступеня і трьох чинників 1-го чи 2-го ступеня;

2) не менше чотирьох факторів 2-го ступеня;

3) наявності в повітрі робочої зони хімічних речовин гостроспря­мованої дії 1-го чи 2-го класу небезпеки.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2 мають працівники, на робочих місцях яких на підставі проведення атестації робочих місць виявлено шкідливі та небезпечні фактори ІІІ класу:

1) одного фактора 3-го ступеня;

2) трьох чинників 1-го і 2-го ступеня;

3) чотирьох чинників 1-го ступеня.

За результатами атестації складаються переліки:

– робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, праців­ни­кам яких підтверджено право на пільги та компенсації, передбачені законодавством;

– робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, на яких про­понується встановити пільги та компенсації за рахунок підприємства;

– робочих місць із несприятливими умовами праці, на яких необ­хідно здійснити першочергові заходи щодо їх поліпшення.

Працівникам, зайнятим на певних роботах зі шкідливими умовами праці, передбачено видачу молока. Основна мета видачі молока – під­вищення опору організму людини несприятливим факторам виробни­чого середовища.

Працівникам, які зайняті на роботах із шкідливими умовами праці, надається додаткова відпустка до основної і встановлюється скоро­чений робочий день згідно зі Списком виробництв, цехів, професій і посад з шкідливими умовами праці, робота в(на) яких дає право на додаткову відпустку і скорочений робочий день.

Доплати за несприятливі умови праці можуть здійснюватися шля­хом підвищення тарифних ставок та посадових окладів, надбавок до ставок і окладів, врахування дійсного стану умов праці при їх вста­новленні.

Компенсаційні доплати за умови праці, що відхиляються від нор­мальних, включають доплати:

– за роботу у важких, шкідливих та особливо важких і шкідливих умовах праці;

– за інтенсивність праці;

– за роботу в нічний час;

– за перевезення небезпечних вантажів.

Конкретні розміри доплат за умови праці визначаються на основі атестації робочих місць і оцінки фактичних умов зайнятості працівни­ків на цих місцях.

На підприємствах установлюють розміри доплат: від 4 % до 24 % тарифної ставки (посадового окладу).

Робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, не нижче 20 % від суми, встановленої в тарифній ставці (окладі), за кожну го­дину роботи в нічний час.

Власник за свої кошти (з прибутку) може додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) додаткові пільги та компенсації, які не передбачені чинним законодавством (від­пустки більшої тривалості, надбавки за особливі умови праці, додат­кові перерви, безплатні обіди).

Слід зазначити, що застосування на виробництві застарілих техно­логій та матеріалів, нестача технічних засобів захисту працівників і відповідних коштів у підприємств для оптимізації умов праці спричи­няють надання майже третині працівників промисловості, будівниц­тва, транспорту, сільськогосподарського виробництва пільг та компен­сацій за роботу в шкідливих і важких умовах праці. Щорічно витрати на ці потреби становлять в середньому понад 700 млн грн [47, 48].





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1883 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.031 с)...