Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захисне заземлення. Захисним заземленням називається навмисне електричне з'єднання з заземлюючим пристроєм металевих неструмопровідних частин електроустановки



Захисним заземленням називається навмисне електричне з'єднання з заземлюючим пристроєм металевих неструмопровідних частин електроустановки, які у разі пошкодження (пробою) ізо- ІІНЦІЇ можуть опинитися під напругою.

Заземлюючим пристроєм називається сукупність заземлюва­чі! і заземлювальних провідників.

Заземлювач — металевий провідник чи група провідників, н к і знаходяться в безпосередньому зіткненні з землею (ґрунтом).

Заземлювальний провідник — це провідник, який з'єднує за- іемшовальні частини електроустановки з заземлювачем.

Заземлення застосовується в мережах з ізольованою нейт- /></ иін) до 1000 В і в мережах з ізольованою і глухозаземленою ней­траллю напругою понад 1000 В.

У трифазних мережах з ізольованою нейтраллю (рис. 5.15.) v разі замикання струмопровідних частин на корпус споживача

останній опиниться під напругою U3 = R3І3. У разі дотику до кор­пусу людина включиться паралельно опору заземлення (R3) і опи­ниться під напругою ид = U3 ща2. Струм, що протікає в цьому ви­падку через людину (Іл):


З цього видно, що струм через людину можна знизити через зменшення опору заземлення R3 і коефіцієнта дотику щ або підви­щення загального опору людини RJI3 = RT + RB + R„. Легше всього зменшити R3, забезпечуючи добре з'єднання корпусу електроус­тановки з землею.


77777777777,:

Із *

Рис. 5.15. Схема захисного заземлення

Заземлення влаштовують для зменшення до безпечного рівня величини струму, що протікає через тіло людини внаслідок доти­ку до металевих неструмопровідних частин електроустановки, які опинилися під напругою у разі пошкодження (пробою) ізоляції.

Згідно з «Правилами улаштування електроустановок» (ПУЕ) опір заземлюючого пристрою не повинен перевищувати таких значень:

- для електроустановок напругою до 1000 В з ізольованою нейтраллю R3 < 4 Ом;

у разі потужності установки менше 100 кВт — R3 < 10 Ом;

- для електроустановок напругою понад 1000 В з ізольованою нейтраллю R3 = 250 /13 < 10 Ом;

- для електроустановок напругою понад 1000 В з ізольованою нейтраллю за умовою використання заземлюючого пристрою од­ночасно для електроустановок до 1000 В R3 = 125 / І3;

- для електроустановок напругою понад 1000 В з глухозазем­леною нейтраллю R3 < 0,5 Ом.


Для заземлення електроустановок, в першу чергу, мають вико­ристовуватися природні заземлювачі — металеві і залізобетонні конструкції будівель, споруд, що надійно з'єднані з землею, трубо­проводи (крім газових і з горючими рідинами) та інші комуніка­ції, які прокладені в землі.

Якщо вказані конструкції відсутні, то використовують штучні лиземлювачі, які спеціально зроблені для заземлення. Для штуч­них заземлювачів використовується сталь без фарбування у виді груб, кутка, прута, смуги.

Алюмінієві оболонки кабелів, а також оголені алюмінієві провід- ніпш як заземлювачі не використовують, оскільки вони в ґрунті окислюються, а окис алюмінію не проводить електричний струм. И ґрунтах, де заземлювачі піддягаються корозії, їх виконують;і оцинкованого металу.

Заземлювальні провідники приєднують до магістралі заземлен- і пі зварюванням, а до корпусів електрообладнання — зварюванням •пі надійним болтовим з'єднанням. Усі об'єкти, які піддягаються заземленню приєднуються до магістралі тільки окремим заземлю- вальним провідником. Заборонено послідовне з'єднання зазем- 'іювальних провідників з декількома об'єктами. Пояснюється це тим, що в разі порушення суцільності з'єднання незаземленими можуть опинитися одразу декілька корпусів електроустановок.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 857 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...