Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції та структура СУОПГ



Система управління охороною праці в галузі (СУОПГ) — сукупність органів управл-іння галуззю, які на підставі чинних нормативно-правових актів здійснюють цілеспрямовану планомірну діяльність з виконання завдань охорони праці в галузі, скерованих на усунення неприпустимих ризиків. Для кожної СУОПГ повинні бути розроблені та визначені ос­новні і допоміжні функціональні обов'язки. Існує понад 110 функцій СУОПГ. Ці функції можна об'єднати.

До основних напрямків можна віднести такі питання:

1. Розробка і впровадження організаційно-технічних і лікуваль­но-профілакти-чних заходів; комплексний план поліпшення умов праці і санітарно-оздоровчих заходів на п'ять років; комплексний план заходів запобігання виробничому травма-тизму, професійним та за­гальним захворюванням на майбутній рік; номенклатурні заходи з охорони праці в колективному договорі; заходи щодо зниження рівня шуму і вібрації. В цей напрямок входить також розробка заходів по впровадженню технічних засобів захисту у весняно-літній та осін­ньо-зимовий період року.

2. Контроль за станом безпеки, оцінка роботи посадових осіб щодо охорони праці на всіх рівнях оперативного контролю, який існує на галузевих об'єктах. Виконання перевірок стану охорони праці в галузі контролюючими державними органами нагляду, а також ко­місіями вищих господарських органів. За результатами перевірок щомісячно проводиться оцінка умов праці на робочих місцях.

3. Навчання безпечним методам праці і правилам техніки без­пеки. Сюди належать усі види і форми навчання працівників, що тільки наймаються на працю, а також тих, що працюють по про­грамі ввідного інструктажу, первинного на робочому місці, періо­дично повторного, позапланованого і цільового. Сюди належать усі види навчання з відривом від виробництва і за професією, а також щорічна перевірка знань працюючих з техніки безпеки.

4. Наради, збори. Цей напрямок включає проведення на всіх рівнях нарад за результатами роботи з техніки безпеки за квартал, півріччя, рік. Головний інженер галузевої організації щомісячно про­водить наради спеціалістів, де розглядаються питання охорони праці, виконання планів робіт з охорони праці, наказів, постанов, указів Уряду і інших директивних документів.

5. Розслідування нещасних випадків. Сюди входить розсліду­вання нещасних випадків, аналіз причин, розробка відповідних за­ходів, наказів і розпоряджень стосовно конкретних нещасних ви­падків за місяць, квартал, рік та розробка додаткових заходів по їх запобіганню.

6. Громадський вплив та покарання порушників правил безпе­ки. Тут використовують системи заходів впливу на тих працюючих, що не дотримуються відповідних правил та норм щодо охорони праці. Цей напрямок включає систему дисциплінарного впливу (позбав­лення винагороди, відсторонення від роботи, притягнення до адміні­стративної або кримінальної відповідальності, звільнення з роботи).

7. Матеріальне і моральне заохочення: нагорода, грамота, по­дяка за високофективну безаварійну роботу.

8. Звітність з охорони праці. Періодичність звітності (кварталь­ної, річної) встановлюється залежно від структури галузевих під­приємств.

Кожна ланка системи управління охороною праці повинна ви­конувати належні їй функції щодо охорони праці — створювати здо­рові та безпечні умови праці і тим самим здійснювати управління конкретною ділянкою.

СУОПГ передбачає прямий і зворотній зв'язок. Це дає мож­ливість швидко реагувати на фактичний стан охорони праці у кож­ному структурному підрозділі. Керівники структурних підрозділів, що отримали сигнал зворотного зв'язку про відхилення від норм виробничого обладнання або технологічного процесу, повинні не­гайно прийняти і реалізувати управлінські рішення. Від такого ста­ну речей буде залежати ефективність СУОПГ і надійність її функ­ціонування.

Всією роботою різних структурних підрозділів галузевих об'єк­тів в сфері охорони праці по забезпеченню безпечних умов праці керує служба охорони праці, керівник якої є заступником головного інженера підприємства.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...