Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна побудова і зміст облікового процесу



МОДУЛЬ 2

ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКОВОГО ПРОЦЕСУ

Після вивчення матеріалу теми Ви повинні:

Знати: – структуру системи обліку та зміст облікового процесу; – особливості побудови системи обліку при процесному підході до організації управління підприємством; – принципи й фактори вибору облікової політики підприємства; – етапи організації облікового процесу.
Вміти: – складати наказ про облікову політику підприємства; – організовувати обліковий процес на підприємстві; – виділяти й оптимізувати бізнес-процеси підприємства; – відображати зміни в обліковій політиці підприємства.

Ключові поняття та терміни

– форма організації обліку – процесний підхід – структура системи обліку – процесно-орієнтовані моделі обліку – облікова політика підприємства – модель організації обліку

План (логіка) викладення матеріалу:

5.1. Загальна побудова і зміст облікового процесу

5.2. Основні етапи організації бухгалтерського обліку

5.3. Процесно-орієнтовані моделі обліку

5.4. Основи розробки облікової політики підприємства

Загальна побудова і зміст облікового процесу

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві залежить від великої кількості факторів, таких, як форма власності, організаційно-правовий статус підприємства, характер технології й обсяги діяльності, чисельності персоналу тощо. Відповідальність за організацію обліку та фіксування фактів здійснення всіх операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і форм звітності протягом установленого терміну несе власник або уповноважений орган (посадова особа), що керує підприємством.

Для забезпечення облікового процесу підприємство самостійно вибирає структури, форми, методи, процедури та технічні засоби. При цьому необхідно враховувати, що обліковий процес складається з великої кількості блоків, які повинні бути конкретизовані й представлені в технологічному, організаційному й структурному аспектах.

В будь якому випадку облік треба розглядати як велику, складну структуровану систему, що містить багато елементів і зв’язків між ними. Можна виділите декілька різних підходів до визначення структури обліку. Встановлення структури потрібно для ґрунтовного визначення етапів розробки системи обліку.

По-перше, з точки зору системного підходу до облікового процесу, в його структурі можна виділити такі структурні частини, як: організаційну (виділяють елементи, пов’язані з функціонуванням бухгалтерії, а саме окремі відділи, виконавці, посадові інструкції, розподіл робіт між виконавцями тощо), функціональну (означає поділ системи на окремі об’єкти та функції бухгалтерського обліку), технологічну (означає різноманітні засоби збору й обробки даний), документальну (означає класифікацію, форми, зміст й використання документів для фіксування фактів господарської діяльності), інформаційну (характеризується існуванням внутрішніх та зовнішніх форм звітності та процесами перетворення первинної інформації у похідну). Деталізація структури облікового процесу, визначення складу та змісту його елементів, залежатиме від мети, поставленої перед системою обліку і контролю.

Другий варіант структурування облікового процесу пов’язаний з наявністю й співвідношенням різних видів обліку, що були докладно розглянуті на рис. 2.7 та рис. 2.8. Слід зазначити, що у сучасній теорії бухгалтерського обліку відсутні будь-які згадування про комунікаційні зв’язки бухгалтерії зі службами системи управління, хоча вивчення таких зв’язків є необхідним для ефективного використання ресурсів, отриманих в системі обліку та залучених в систему управління [42, с.64]. Саме тому, з точки зору встановлення етапів організації обліку варто визначати співвідношення цілей розглянутих видів обліку з ієрархічними рівнями системи управління підприємством, що представлено на рис. 5.1.

Рис. 5.1. Співвідношення видів обліку з управлінською ієрархією

Виходячи з рис. 5.1 слід принципово розрізняти два рівні управління, один з яких відповідальний за маніпуляцію з діловими даними (інформацією), а інший – за вияснення закономірностей, які впливають на подібні дані. Якщо перший рівень управління обслуговує фінансовий й управлінський облік, забезпечуючи інформацією для операційного менеджменту та прийняття поточних рішень, то другий рівень призваний обслуговувати контролінг, забезпечуючи інформацією для стратегічного менеджменту з метою встановлення траєкторії розвитку підприємства.

Отже, своєчасно отримана відповідним рівнем системи управління інформація оперативного й бухгалтерського обліку та відповідним чином інтерпретована до прийняття рішень, може бути використана для регулювання діяльності підприємства. Слід зазначити, що організація первинного обліку повинна ґрунтуватися на принципі однократного запису вихідних даних в документах і інших носіях інформації, які потім багатократно будуть використовуватися всіма розглянутими видами обліку.

Інформація сформована на основі оперативного та бухгалтерського обліку та відповідним чином підготовлена для управління в системі контролінгу, може бути зображена за допомогою схеми, поданої на рис. 5.2.

Рис. 5.2. Схема формування інформації за видами обліку
для організації управління
(адаптовано за [32, с.74])

При організації облікового процесу варто відрізняти технологічні прийоми, що відображають обробку інформації, від методологічних правил, які визначають метод обліку. При зміні методів та правил обліку звичайно не змінюється структурна побудова облікового процесу. Конкретизація технології бухгалтерського обліку в кожному окремому випадку буде значно відрізнятися, однак кожного разу її основу будуть формувати механічні, переробні та творчі операції. Такі операції дають можливість удосконалювати структуру облікового процесу, правильно проводити поділ і кооперацію праці, визначати місця виконавців та нормувати їхню працю, будувати графіки процесів. Таким чином, сукупність операцій зі збору та обробки інформації визначатимуть третій варіант структуризації системи обліку та етапи його проведення, до яких відносять первісний, поточний і підсумковий обліки (рис. 5.3).

Першим етапом облікового процесу є первинний облік. Його зміст складають первинні спостереження і сприйняття факту здійснення господарського явища чи процесу, його вимір у натуральному і вартісному вираженні, фіксування в носіях облікової інформації – документах. Все це можливо лише тоді, коли об'єкти обліку конкретизовані у вигляді облікових номенклатур, визначені відповідні носії облікових номенклатур, технологія і забезпечення облікового процесу. Організація кожного з означених видів обліку має свої особливості. Щодо первинного обліку, особливості його організації зведено у табл. 5.1

Рис. 5.3. Структурна побудова облікового процесу(на основі [48, 49])  

Таблиця 5.1





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 1560 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...