Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль держави у відтворенні робочої сили



Відтворення робочої сили звичайно здійснюється під впли­вом ринкового механізму. Зокрема ціни, що вільно складаються на ринку під впливом попиту та пропозиції, значною мірою впливають на реальні доходи населення, від рівня яких знач­ним чином залежать вирішення проблеми підтримки на належ­ному рівні здатності людини до праці. Одночасно ринок завдя­ки функціонуванню так званого ринку освітніх послуг впли­ває і на відтворення кваліфікованої робочої сили. В Україні значна кількість ВНЗ недержавної форми власності (приватні ВНЗ) готують більше 10% бакалаврів, спеціалістів та магістрів з вищою освітою.

Одночасно суттєву роль у відтворенні робочої сили відіграє держава. Своєю демографічною політикою держава сприяє ви­рішенню проблем поліпшення житлових умов, виплачує допо­моги на дітей, забезпечує населення дитячими дошкільними закладами, надає допомоги і відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами, домагається зміцнення сім'ї, поліпшення морально­го клімату у виробничих колективах.

Держава активно формує прогресивні погляди населення щодо оптимального розміру сім'ї, праці з виховання дітей у сім'ї, розглядаючи її як суспільно необхідну працю, створює організаційно-економічні передумови для зміцнення здоров'я населення, охорони материнства.

Держава займає чільне місце у відтворенні кваліфікованої робочої сили. Маючи у своїй власності загальноосвітні школи та переважну більшість професійно-технічних, середніх спе­ціальних та вищих навчальних закладів, вона забезпечує підго­товку кадрів робітників та спеціалістів відповідно до потреб на­родного господарства.

Завдяки державній службі зайнятості здійснюється також перепідготовка тих, хто не може знайти роботу за своїм фахом.

Держава створює необхідну законодавчу базу, яка стосуєть­ся відтворення робочої сили. В Україні це закони України "Про освіту", "Про вишу освіту", "Про професійно-технічну осві­ту" та інші.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...