Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Р о з д і л 3. Клініка та діагностика захворювань пародонта. Ментів крові, тромботичних і мікроциркуляторних розладів, ураження гісто-гематичних бар'єрів і власне тканин пародонта



ментів крові, тромботичних і мікроциркуляторних розладів, ураження гісто-гематичних бар'єрів і власне тканин пародонта.

У нормі клітини крові знаходяться у стані суспензії і не утворюють ве­ликих скупчень агрегатів. У разі виникнення патологічного стану клітини крові набувають здатності до інтенсивної внутрішньосудинноі' агрегації з появою у кровотоці відносно великих частинок, проходження яких через вузькі петлі капілярної сітки утруднене, оскільки останні мають значно менший діаметр. Унаслідок цього можлива більш або менш виражена бло­када капілярної сітки з розвитком ішемії тканин, ступінь якої залежить від кількості клітинних агрегатів, їх розмірів, міцності тощо. Така внутрішньо-судинна агрегація особливо чітко спостерігається у вогнищах запалення та ішемії, що різко погіршує ураження тканин. При цьому мікроскопічно ви­являють велику кількість мікросудин, блокованих тромбоцитарними і лей­коцитарними агрегатами.

Слід зазначити, що агрегацію тромбоцитів і ПМЯЛ розглядають як од­ну з безпосередніх причин несприятливих вазомоторних реакцій. У разі ак­тивації тромбоцити можуть виділяти або синтезувати велику кількість фізіо­логічно активних речовин. Серед них є такі потужні вазоконстриктори, як серотонін, норадреналін, тромбоцитактивуючий фактор (ТАФ) тощо.

Така вторинна активація тромбоцитів також спричинює ураження тка­нин за рахунок поглиблення мікроциркуляторних розладів при блокаді капі­лярів тромбоцитарними агрегатами і за рахунок руйнування гістогематичних бар'єрів агентами тромбоцитів. Локальна активація ПМЯЛ і тромбоцитів обумовлена самим ендотелієм, який під впливом етіологічних факторів за­хворювань пародонта (мікробіологічний, ішемія тощо) починає продукува­ти певну кількість вільних радикалів та інших агентів ураження. Таким чи­ном, порушення гемоендотеліального балансу є його початком і сприяє його розвитку та набуттю процесом ураження тканин пародонта постійно­го характеру. Схематично розвиток даного процесу подано на мал. 164 (за А.П. Канканяном, В.К. Леонтьєвим, 1998).

Ендокринні порушення. Існує певний стійкий зв'язок між станом паро­донта та ендокринними залозами (підшлунковою, щитоподібною, прищи-топодібними, статевими залозами, гіпоталамусом тощо).

Клінічні дослідження вказують на високу (від 50 до 87 %) частоту за­хворювань пародонта, зокрема генералізованого пародонтиту, у хворих на цукровий діабет (ЗА. Фліс, 1958; Ю.Ю. Платонов, 1964; Є.М. Житковська, 1969; Т.І. Лемецька, Л.М. Неживенко, 1969; О.В. Удовицька, 1975; Т. Tervo-nen, Oliver R.C., 1993; S. Grossi et al., 1994). У процесі обстеження хворих на цукровий діабет підлітків ураження пародонта виявлено більш ніж у 50 % (Г.М. Вишняк, 1969). Захворюванням пародонта, зокрема генералізо-ваному пародонтиту, у цієї категорії хворих властиві агресивний перебіг, дещо виражені ураження судин пародонта, що призводить до швидкої атро­фії коміркової кістки.

Патогенез захворювань пародонта у хворих на цукровий діабет слід роз­глядати в тісному взаємозв'язку з мікроангіопатіями (В.Г. Борисов, Л.О. Лі-берман, 1966) та ураженнями внутрішньокісткових судин, у тому числі і



ЕТІОЛОГІЯ ТА ПАТОГЕНЕЗ ЗАХВОРЮВАНЬ ПАРОДОНТА

Man. 164. Розвиток ураження тканин пародонта при порушенні гемоваскулярного

балансу

судин кістки коміркового відростка (ОЛ. Євдокимов, 1967), що характерні для цукрового діабету. Ураження судин мікроциркуляторного русла паро­донта в разі цукрового діабету виявляють за допомогою функціональних (реографія тощо) та ультрамікроскопічних досліджень уже на ранніх ста­діях захворювання (Д.О. Зербіно, 1977; С.С. Приходько, 1979). Змінюється ультраструктура кровоносних капілярів клінічно інтактного пародонта: по­мірне розширення просвітів капілярів, набухання мітохондрій, збільшення ядерної поверхні, помірне посилення мікропіноцитозу. Під час розвитку дистрофічно-запального процесу в пародонті порушення гемодинаміки у хворих на діабет наростають синхронно з ураженням судинної системи.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...