Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Негативна корона



Основним механізмом, який забезпечує існування негативної корони, є вторинна електронна емісія із катода при бомбардуванні його прискореними катіонами. Важливу роль також відіграє


автоелектронна емісія, зумовлена сильним полем біля катода внаслідок його малого розміру. Для


електрода у вигляді вістря напруженість поля E ~ 1 r 2, а для нитки


E ~ 1 r, де r – відстань од центра


кривизни вістря чи від осі нитки до точки на поверхні катода. Біля вістря напруженість поля велика,

тому електрони, прискорені цим полем, утворюють лавини.

Певний внесок в утворення електронних лавин може давати фотоіонізація. В сильному електричному полі електрони отримують кінетичну енергію, достатню для вибивання вторинних електронів із внутрішніх оболонок молекул, які внаслідок цього випромінюють кванти з ультрафіолетової і навіть із рентгенівської області спектра. Такий фотон має енергію, достатню для іонізації молекули. При поглинанні фотона поблизу катода, тобто в області сильного поля, він може дати початок електронній лавині.

Внаслідок швидкого спадання поля у напрямку від катода лавини утворюються лише в тонкому шарі, що прилягає до катода. Тут же відбуваються процеси, які зумовлюють свічення корони, тобто рекомбінація електронно-іонних пар та випромінювальна релаксація збуджених молекул газу. З віддаленням від катода поле послаблюється, тому електрони, що не встигли прорекомбінувати, не утворюють лавин. Вони дрейфують у напрямку до анода або ж захоплюються на нейтральні молекули газу, утворюючи аніони, які теж зміщуються в напрямку до анода.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...