Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Створення і розвиток банк. с-ми У



Законодавче забезпечення ф-ня БС У було здійс. з прийняттям 1991 ЗУ “Про банки та банк. д-ть”, але фактично д-ть комерц. банк. установ в У. почалася раніше. 1988-1990 – ств. прототипу с-ми укр. КБ у складі БС СРСР; 1991-1992 – перереєстрація банків та початок форм-ня БС У як незалеж. д-ви. 1992-1993 – розвиток БС У на етапі становлення ек. і політ. суверенітету. 1994-1996 – розвиток БС на 1му етапі реалізації курсу ек. реформ монетар. м-дами. 1997-по сьогодні – розвиток БС в умовах поглиблення фін.-ек. кризи, поступового переходу від монетар. м-дів упр-ня ек-кою до її ринк. трансформації та с-рного реформ-ня. 1й етап. Спроба держ. реформквання, перебудова ек-ки. Укр. КБ реєстр. в Москві як галузеві та відомчі КБ, філії великих рос. КБ, держ. та кооп. комерц. установи, що мали право здійсн. фін.-кред. д-ть; КБ, ств. на осн. установ Держ. банку СРСР та продовжували діяти зі статусом держ. банків. 2й етап. В більшості КБ відб. істотні зміни у складі їх учас-ків. Держ. КБ були акціоновані клієнтами та персоналом банків. 3й етап. Створення нових банків – дрібних комерційних, орієнтов. на обслуг-ня попиту на кор.строк. кредити для торг.-посередниц. д-ті і здатних отрим. прибутки на інфляц. процесах в ек-ці.

БС – осн. ланку фін.-кред. с-ми – ств. у вигляді 2-рівневої с-ри упр-ня фін. рес-ми: 1) НБУ та його підрозділи; 2) КБ. НБУ – банк верхнього рівня, центральний. КБ скл. основу кред. с-ми У.

Щодо розвитку укр. банків, слід підкреслити доцільність ліквідації монобанк. с-р, розшир-ня кред. ринків і провед-ня п-ки диверсифікації фін.-кред. д-ті. Осн. увага повинна приділ-ся реструктуризації багатьох банк. установ з метою злиття слабких банків та підтримки еф. та стійких банків у виході на міжнар. рівень. Важл. роль повинно зіграти розшир-ня ліценз-ня, що врахувало б статут. к-ли кред. інст-тів. Доцільною є можливість самост. визнач-ня банками форм та ступеня участі в госп. д-ті. Одне з найважлю завдань – підтримання стійкості та надійності банк. д-ті при одночас. забезпеченні необх. рівня доход-ті банк. операцій.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 125 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...