Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безготівкові міжгосподарські розрахунки,основи ор-ції і форми



Через безготівкові міжгосподарські розрахунки формуеться переважна частина грошового обороту, регулюються наибйльш масові відносини між економічними агентами п-ва.ф Платіжні інструменти.. Сьогодні в безготівкових міжгосподарських розрахунках в Уі застосовуються такі розрахункові документи: платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, чеки, акредитивні заяви, платіжні вимоги, інкасові доручення, векселі.

Розрахунковими документами звичайно називають складені на папері за встановленою формою документи, які подають­ся банкам юридичними та фізичними особами з дорученням (чи з вимогою) переказати з їхніх рахунків (чи зарахувати на їхні рахунки) певну суму грошей. Вони строго уніфіковані, мають єдину для всієї країни стандартну форму, визначений набір реквізитів. Значна частина реквізитів є спільною і обов'язковою для всіх документів.

До обов'язкових реквізитів належать:

— назва документа;

— сума платежу (словами та цифрами);

— підписи керівника та головного бухгалтера платника (чи одержувача) та відбиток печатки;

— коди бюджетної класифікації та строк платежу (при пере­рахуванні коштів до бюджету); тощо.

Відповідно до видів розрахункових документів та порядку їх обороту розрізняють кілька форм безготівкових розрахунків: пла­тіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, че­ками, акредитивами, платіжними вимогами, інкасовими доручен­нями, векселями.

За кожною формою безготівкових розрахунків можуть застосо­вуватися кілька способів платежу. Кожний з них визначається по­рядком та умовами виконання п-вами взаємних грошових зобов'язань. За цим критерієм розрізняють такі способи платежів: негайний, коли кожна поставка товарів оплачується негайно, і з відстрочкою платежу, коли товар продається в кредит; за ра­хунок власних коштів платника з його поточного рахунку чи за рахунок банківського кредиту; попередній, коли кошти перерахо­вуються одержувачу до відвантаження товарів; за кожною окремою поставкою чи за сукупністю поставок за певний час відповідно до договору (плановий платіж); пряме перерахування коштів чи за­лік взаємних вимог,






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 393 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...