Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до приміщень для зберігання наркотичних і психотропних речовин та прекурсорів



В аптеках наркотичні і психотропні лікарські засоби незалежно від лікарської форми, прекурсори, віднесені до списку № 1 таблиці IV Переліку, та спецбланки форми № 3 повинні зберігатися в окремих приміщеннях (матеріальних кімнатах), обладнаних згідно з Типовими вимогами по техніці укріплення та оснащення засобами охоронно-пожежної сигналізації приміщень, де зберігаються наркотичні засоби, затвердженими наказом МОЗ України від 14.01.94 р. № 147 та узгодженими з Міністерством внутрішніх справ.

Приміщення з наркотиками повинні мати стіни, еквівалентні за міцністю цегляним стінам товщиною не менше 500 мм, підлогу і стелю, що еквівалентні за міцністю залізо­бетонній плиті товщиною не менше 180 мм.

Стіни, стельове перекриття, підлога, які не відповідають вказаним вимогам, з внут­рішнього боку по всій площі повинні бути укріплені сталевими ґратами з діаметром пру­тів не менше 10 мм та розмірами вічок не більше 150 х 150 мм. Ґрати приварюються до випущених із кладки стіни чи плит, перекритих анкерами діаметром не менше 12 мм кроком 500 х 500 мм. При неможливості вмонтувати анкери, допускається до залізобе­тонних поверхонь чотирма дюбелями пристрілювати закладні деталі із сталевої штаби розміром 100 х 50 х 6 мм.

Вхідні двері сховищ наркотичних засобів повинні бути справними, добре підігна­ними під дверну коробку, повнотілими, товщиною не менше 40 мм, мати не менше двох в різних несамозамикаючих замків. Двері оббиваються з обох боків листовим залізом товщиною не менше 0,6 мм із загинанням країв листа на внутрішню поверхню дверей чи на торець полотна нахлистом. Дверний пройом з внутрішнього боку додатково захища­ється решітчастими металевими дверми, які виготовляються зі сталевого прута діамет­ром не менше 16 мм, вічками не більше 150 х 150 мм, котрі зварюються в кожному пере­тині. Оформлення дверної коробки виконується із сталевого профілю. У діючих схови­щах допускаються дерев'яні коробки, посилені сталевими ріжками розміром ЗО х 40 мм, товщиною не менше 5 мм, закріпленими у стіну штирями із арматурної сталі діаметром 10-12 мм та довжиною 120-150 мм.

Віконні отвори приміщень з наркотиками з внутрішнього боку чи між рамами облад­нуються металевими ґратами, які виготовляються із сталевих прутів діаметром не менше 16 мм і відстанню між прутами по вертикалі і горизонталі не більше 150 мм. Кінці прутів ґрат замуровуються у стіну на глибину не менше 80 мм та заливаються бетоном. Допус­кається використання декоративних ґрат чи жалюзі, які за міцністю не повинні поступа­тися описаним вище ґратам.

Сховища для наркотиків в обов'язковому порядку повинні обладнуватися багато-рубіжними системами охоронної сигналізації з підключенням кожного рубежу на само­стійні номери пультів централізованого спостереження на договірних засадах.

Першим рубежем сигналізації захищаються будівельні конструкції периметрів при­міщень: віконні та дверні отвори, вентиляційні канали, теплові вводи та інші елементи приміщення, доступні для проникнення із зовнішнього боку. Двері блокуються на "від­кривання" і "пролом". Вікна захищаються сигналізацією на "відкривання" і "руйнування" скла. Некапітальні стіни, стелі, місця вводу комунікацій - на "пролом". Капітальні стіни, вентиляційні коробки - на "руйнування" та "ударну дію".

Блокування будівельних конструкцій на "відкривання" (вікон, дверей) рекоменду­ється здійснювати повідомлювачами типу "СМК", на руйнування скла застосовується фольга, повідомлювачі типу "Вікно-І" чи аналогічні їм.

Некапітальні стіни (перегородки) захищаються на "пролом" дротом ПЕЛ. Для блоку­вання капітальних стін і стелі приміщення рекомендується використовувати повідомлю­вач типу "Грань-І", який дає можливість виявити руйнування будівельних конструкцій із цегли не менше 150 мм і бетону товщиною не менше 120 мм. Вразливі ділянки пери­метрів приміщень можуть бути захищені оптико-електронними повідомлювачами типу "Фотон-2", "Фотон-5", які формують зону виявлення у вигляді вертикального бар'єру.

Додатковими рубежами сигналізації захищаються внутрішні об'єми і площі примі­щень, сейфи (металеві шафи), що використовуються для зберігання наркотичних засо­бів. Для додаткових рубежів охорони вибір повідомлювачів визначається залежно від характеру приміщень і місць розташування матеріальних цінностей в них. Як прилади та повідомлювачі для цієї мети застосовуються ультразвукові, оптикоелектронні, радіо­хвильові, ємкісні повідомлювачі типу "Ехо-2,3", "Фотон-ІМ,4", "Квант-3", "Волна-2М", "Фон-І", "Риф-М", "Пік" та інші.

Для підвищення надійності спрацьовування охоронної сигналізації рекомендується застосування повідомлювачів різного принципу дії.

У багаторубежевих системах захисту слід використовувати приймально-контрольні прилади, які забезпечують контроль шлейфів сигналізації при відсутності електропоста­чання. Використання приймально-контрольних приладів та повідомлювачів, які мають автономне постачання чи блоки переходу на постачання від пультів централізованого спостереження по телефонних лініях разом з об'єктовими приладами апаратури нако­пичення, в яких не передбачається резервне постачання, недоцільне.

Крім самостійних рубежів захисту рекомендується обладнувати датчиками-уловлювачами безпосередньо сейфи (металеві шафи), які вмикаються у шлейф додаткового рубежу сигналізації.

При відключенні мережного електропостачання повинна бути забезпечена праце­здатність ПКП, датчиків та повідомлювачів одного з рубежів сигналізації. При відсут­ності у сховищах телефонних ліній необхідно використовувати ВЧ-ущільнення вільних ліній розподільчої сітки, лінії телефонів організацій, квартир громадян, розташованих поблизу від сховища чи лінії таксофонів.

На великих об'єктах (базах, складах) зі зберіганням наркотичних засобів допуска­ється використовувати принцип "малої централізації" обладнанням концентраторів малої ємкості і контрольно-пропускних пунктів з підключенням їх до пультів централі­зованого спостереження.

Робочі місця персоналу, який виконує операції з наркотиками, а також сховища обладнуються тривожною сигналізацією, яка призначається для передачі сигналів три­воги в чергове відділення органів внутрішніх справ і прийняття своєчасних заходів у випадку розбійного нападу в робочий час.

Система пожежної сигналізації повинна забезпечувати цілодобову роботу. Пожежні повідомлювачі вмикаються у загальні чи самостійні шлейфи блокування, підключені до загальних чи самостійних приладів з відведенням сигналів тривоги на пульт централізо­ваного спостереження чи місцеві звукові і світові сигналізатори.

На об'єктах (у приміщеннях) із зберіганням наркотичних засобів не допускається використання апаратури охоронної сигналізації, не включеної до "Переліку технічних засобів охоронної, охоронно-пожежної та пожежної сигналізації, які рекомендуються для використання".

Особливості зберігання отруйних, сильнодіючих та інших лікарських засобів

Отруйні та сильнодіючі лікарські засоби, які підлягають предметно-кількісному обліку а саме: атропін та його солі (порошок), буторфанол (морадол, стадол), дифен-гідрамін, зопіклон, клонідин (субстанція, рідкі форми), метандієнон, нандролон,прометазин, кетамін (каліпсол), тетракаїн, він же дикаїн (порошок), тригексифенідил (циклодол, ромпаркін, паркінсан, паркопан) та міорелаксантів периферичної дії (атраку-рій, векуроній, мівакуроній, панкуроній, піпекуроній, цисатракурій, суксаметоній, тубо-курарин, включаючи їх сольові похідні) повинні зберігатися у вогнетривких замкнених сейфах або металевих шафах під замком, надійно прикріплених до підлоги чи стіни. На внутрішній поверхні дверцят сейфа або шафи повинен бути перелік отруйних та силь­нодіючих лікарських засобів, що зберігаються в них.

Всі сейфи і металеві шафи повинні мати надійні і справні замки і після операцій з отруйними та сильнодіючими лікарськими засобами повинні замикатися. Ключі від них мають знаходитися у матеріально відповідальних осіб, уповноважених письмовим нака­зом керівника відповідного закладу охорони здоров'я. Ці особи зобов'язані під розпис ознайомитися з наказом про їх призначення, в тому числі тимчасово, на роботу, пов'я­зану зі зберіганням отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.

Отруйні та сильнодіючі лікарські засоби для парентерального, внутрішнього та зовнішнього застосування повинні зберігатися роздільно на окремих полицях. При умові зберігання зазначених засобів у прохолодному (холодному) місці, відповідно до вимог інструкції про застосування лікарського засобу, затвердженої наказом МОЗ Укра­їни, у холодильній установці повинна бути виділена окрема полиця для вищезазначених лікарських засобів. На поверхні дверцят холодильної установки повинно бути розмі­щено перелік отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.

Інші лікарські засоби зберігаються у шафах, на стелажах чи підтоварниках.

Усі лікарські речовини (субстанції) повинні зберігатися до порушення цілісності в оригінальних контейнерах у зонах (приміщеннях) для зберігання, а після відкриття контейнерів - у спеціально відведених чистих зонах (приміщеннях), які можуть бути обладнані в асистентській кімнаті, - у штангласах, що повинні бути чисті (вимиті та про­стерилізовані) і відповідно промарковані.

На всіх штангласах з лікарськими засобами в матеріальних кімнатах вказують їх найменування, країну, назву виробника, номер серії заводу-виробпика, номер сертифі­ката аналізу лабораторії, термін придатності, дату заповнення штангласа і підпис особи, яка його заповнила.

На штангласах з лікарськими речовинами, які містять вологу, слід зазначати від­соток вологи; на балонах з рідинами (пергідроль, формалін, аміак тощо) - процентний вміст діючої речовини, а на штангласах, що вміщують наркотичні, отруйні та сильноді­ючі речовини, вказують вищі разові та добові дози.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2800 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...