Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Машинні коди



У всіх ЕОМ без винятку всі операції виконуються над числами, які подані спеціальними машинними кодами. Їхнє використання дозволяє обробляти знакові розряди чисел так само, як і значущі їх розряди, а також заміняти операцію віднімання операцією додавання.

Розрізняють прямий код (ПК), зворотний код (ЗК) і додатковий код (ДК) двійкового числа.

Прямий код позитивного двійкового числа збігається з його звичайним зображенням у природній формі, тому що знак кодується нулем. Прямим кодом негативного числа називається його зображення в природній формі запису, у якого в знаковому розряді ставиться 1. Такий код для виконання операції алгебраїчного додавання не застосовується, але він зручний для виконання операції множення і ділення.

Зворотний код позитивного двійкового числа збігається з його звичайним зображенням у природній формі, тому що знак кодується нулем. Зворотний код негативного числа утворюється за наступним правилом: у знаковому розряді проставляється 1, а всі інші цифри в розрядах змінюються на зворотні. Зворотний код зручний для виконання операції алгебраїчного додавання, якщо врахувати простоту перекладу негативних чисел із прямого коду в зворотний. Однак виконувати операції множення і ділення в зворотному коді нема рації.

Перехід від зворотного коду числа до його природного зображення проводиться аналогічно.

Позитивні двійкові числа в додатковому коді зображаються звичайним чином. Для одержання додаткового коду негативного числа необхідно в знаковому розряді записати 1, усі інформаційні розряди числа інвертувати і додати 1 до молодшого розряду. Зворотний перехід від додаткового коду числа до його природного зображення проводиться аналогічно.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 899 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...