Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сталий, незмiнний), пояснiть, вiд чого вiн залежить



1.I ранок iх рожевий росить, і жайворонки звiдусiль, і поле з шаною

пiдносить Оленi Хобтi хлiб і сiль (М. Рильський). 2. Я народилась серед гiр, і щастя тут мого пiдкова (Вл.). 3. Ми ненавидимо чекання - і все життя чогось ждемо (Лет.). 4. I всi ми як один пiдняли вгору руки, I тисяч молотiв о камiнь загуло, I в тисячнi боки розприскалися штуки та вiдривки скали… (І. Франко). 5. I на вiльних полях в свою землю ратай Кине зерна добiрного жита, I красуня дочка той збере урожай, не даючи напасникам мита (М. Старицький). 6. То шумiв зелений лист, то в вiнку мiнився злотом ряст весняний, то золотим дощем лились пiснi (Л.Українка). 7. Вже червонiють помiдори, і ходить осiнь по травi (М. Рильський). 8. Довженко в усьому поет, і це його видiляє з-помiж багатьох як митця (О. Гончар).

9. Наведенi складносуряднi речення схарактеризуйте з погляду iхньої структури (вiдкрита структура- предикативнi частини становлять незамкнений ряд; закрита структура- предикативнi частини становлять замкнений ряд).

1. Дiвчина троянди поливала, i кудись котилась хмар навала, i смiялась осiнь за вiкном (В. Сосюра). 2. А темна нiч узори синi пише, А гостi веселяться, А чарки круг столу ходять, А Густав меткий новi до жартiв прикладає жарти (Рил.). 3. Дорога снується, i стежечка в‘ється. Дорога - в роздоли, а стежечка- в гай (М. Швець). 4.Чи справдi до щастя веде ся гора, Чи гiднеє муки i болю й розпуки Се щастя, що я його жду (Мак.). 5. Треба любити що робиш, i тодi труд, навiть найважчий, пiдноситься до творчостi (М.Горький). 6.То не вiд сонця урожай доспiв - То спiв про щастя затвердiв у зернi (Лет.). 7. А Прометей принiс вогню людинi - й багато що змiнилося у свiтi (Бровченко). 8. Мiкроби страху - убиває глузд, але живе носiй iх - боягуз (Тар.).

10. До якої групи речень (відкритої чи закритої структури) від­носяться подані речення. З'ясувати, які смислові відношення наявні між частинами складносурядних речень.

1. Мороз прилине, синьо і прозоро / розвісить скрізь інею сивий дим; / і на шибках невидані узори / він намалює генієм своїм (В. Сосюра). 2. Сніг з кожною хвилиною густі­шає, і дедалі непрогляднішою ставала за вікном вируюча сіра каламуть (В. Козаченко),3. Багато великих див, низку чудес світу створили люди за своє земне існування, але найбіль­шим а див було і є слово (Є. Колодійчук).4. То вклониться і'м зустрічна березка, схиливши коси-віти мало не до землі, то впаде в око вся обкидана снігом ялинка... (А. Шиян). 5. Ки­нуло сонце сніп променів на село, і холодний Черемош зади­хав сивою парою, мов олень... (Р. Іваничук).6. Реве Дніпро, й лани широкополі /медами пахнуть, колосом шумлять (А. Малишко). 7. Теплом дихала настояна на травах і квітах земля, а до лісу вже підкрадалась осінь (Ю. Збанацький).8. Минулася буря — і сонце засяяло (М. Рильський).

***

1. 3 заняття: Мельничайко В. Я. Про вивчення складносурядних речень // УМЛШ. – 1977. - № 9. – С. 44-51.

2. Проаналізувати вправи до теми «Складносурядні речення» у

шкільному підручнику (письмово).

3. Укласти зорову опору «Розділові знаки в складносурядному реченні».

4. Спишiть складносуряднi речення за сполучником і, а, та, охарактеризуйте їх

структуру. Якi смисловi вiдношення встановлюються мiж предикативними частинами цих речень (єднальнi, приє днувальнi, зiставнi, умовно- результативнi, причинно-наслiдковi тощо)?

1. Неси до людей всi думки, почуття і слова, I серце твоє не згорить, не змовкне, не згасне (Рил.). 2. I зашумує нива наша, I знову виросте наш дiм, I пам’ятника бронза сива Засяє золото новим (Рил.). 3. I котяться хвилi невтомної бурі,I стяги червонi спливають крiзь дим (Перв.). 4Дзвонив за вiкном льодяними крем’яхами грудень,і голос Степана дзвенiв, аж спiвав (Лубк.).5. Слово полонило мене, і я став поборником, носiєм, коли хочете- слугою (Сух.).6 Меланiя не могла похвалитися своєю вродою, і фотокореспонденти, мабуть, немало потрудились, вiдшукуючи для неїпозу, в якiй дiвчина виступала б кращою, нiж була насправдi (Гонч.)7Може, квiти зiйдуть- і настане ще й для мене щаслива весна (Л.Укр.). 8Дерева мене чекають, I падає листя на стежку, I падають зорi в долонi, I падає сон у траву (Др.). 9.Сонце зайшло,і надворi почало вже темнiти (Н.-Лев.). 10 Аж раптом грiм-і яблуня- надвоє (Н.Гн.). 11 Не з початку- з фiналу почни, I початок розкриється, наче долоня (Олiйн.). 12 У залi спалахнуло свiтло,і впала дивна тиша (Ю.Б.). 13 I пахне сiно, I зав’язь в чистих росах зрiє, I в кожнiй гiлочцi живе На славний досвiдок надiя (Бровч.)

1.Не встигнеш надавитися на сонце, а вже вечiрня зоря темнiє тобi в постарiлих очах … (Ст.).2Лiта нiколи не повертаються до людини, а людина завжди повертається до своiх лiт … (Ст.). 3. В озерах купаються хмари, а рiки пливуть в берегах, мов потоки музики (Перв.).4 Люблю весну, та хто ii не любить На цiй чудеснiй, радiснiй землi (Сос.). 5 Може, це- архаiка, дурницi, Атавiзм, дикунство, примiтив, Та сьогоднi голосок синицi душу всю умене оновив (Рил.). 6 Хоч сiчень, а снiгу нема (Гонч.). 7 Ще тiльки благословлялось на свiт, а вже чутка прудконогим зайченям котилась вiд хати до хати (Ст.). 8 А в кузнi готують чересла вчорашнi повстанцi, А в небi зоря озуває червонi сап’янцi. 9 Та тiльки серце не кричало, Та тiльки кроку не стачало, Та тiльки сили не було (З тв. А. Малишка). 10Я кличу, я жду, я вiрю, а час все iде - iде, А осiнь в далекий вирiй Вже сiрi ключi веде (Сок.). 11 Украiнська пiсня має своє глибоке нацiональне прекрасне звучання, а в iдейному розумiннi вона є iсторичним литописом народу (Мал.).

5. Проаналiзуйте складносурднi речення з роздiловими споучниками. Як впливає сполучник на смисловi вiдношення мiж частинами складного речення? У яких випадках мiж предикативними частинами встановлюються вiдношення взаємовиключення, чергування подiй, невпевненостi, запитання?

1. То не хвилi котить вiтер, не розбурхались моря- то шумить по всьому свiту славне iм’я Кобзаря (Лаг.). 2. Чи то вiйнув снiгами небосхил, Чи то так сумно розкричалась галич (Свiтл.). 3. А чи менi рушники давати, А чи менi iншого шукати (Н.тв.). 4. Хто чув, як рано навеснi Земля пробуджується в снi, Або- як в лiтнi мiсяцi Колишуть жито вiтерцi? Хто бачив, як увосени Сумують голi ясени, Або- коли у груднi десь Гай запорошується весь? (Пiдс.) 5. То мати гукає, то мати шепоче, Мене виряджаючи в дальню дорогу… (П.В.). 6. То Катря усе хвалить, то Катря усе ганить… (М.Вовч.). 7 Нi, серйозно, се ви або жартуєте зi мною, або просто перевтома винна (Л.Укр.). 8 Чи то настане нiчка темна, Чи то веселий день шумить (Глiб.). 9Чи то зiр пiдвiв, чи серце чекати втомилося (З журн.)

6. Спишiть та проаналiзуйте складносуряднi речення з протиставними сполучниками. Вкажiть, у яких випадках у них виражається протиставлення, а в яких- зiставлення подiй. У яких реченнях виражає ться обмежувальне протиставлення, контрастне, заперечно-стверджувальне, компенсуюче?

1. Привчав мене батько трудитись до поту, а мати- любити пiснi (П.В.). 2. Нехай я отру єна злою журбою, Та в пiснi на всяку отруту є лiк …(Л.Укр.). 3. Ти смiєшся, а я плачу, Великий мiй друже (Шевч.) 4. Не провесiнь iшла, а вже справжня весна дихала кругом (Гонч.). 5. Далеко ще до свiтла, а вже батько будитьвставати (Коц.). 6 У незабутнiй дорогiй кiмнатi Життя студентське весело пливло. Було в нiй завжди трохи тiснувато, Та дружбi нашiй тiсно не було (Будн.). 7Хоч пiсня стара, але як величаво звучала вона пiсля довгих боiв (Пiдс.). 8А мати хоче научати, та соловейко не дає (Шевч.). 9 Зiтруться в пам’ятi всiлякi iншi дати. Багато iх в людському є життi, Але одну ми будем пам’ятати, В якiй неволi впали клятi грати, А воля встала в сяйвi золотiм (Брат.). 10 Про людей слiд судити з того, в чiм вони мали успiх, а не з того, в чiм вони зазнали невдачi. Боєць з хибами- все-таки боєць, а муха без хиб- всього лише бездоганна муха (Довж.). 11 Лiта минають за лiтами, Та знову пам’ять поверта Оту хвилину бiля мами, Яка навiки золота (Тал.). 12 –Навряд чи повернуся я коли-небудь на батькiвщину, та забути рiдноi землi довiку не зможу- нi роду свого, нi села свого… (В.М.).

7. Схарактеризуйте складносуряднi речення з градацiйними та пояснювальними вiдношеннями. Сполучники пiдкреслить. У яких випадках градацiйнi вiдношення передаються двобiчним зв’язком, а в яких- однобiчним?

1. Не тiльки той поет, що засiває вiршами папiр, але й той, що має вдушi й тривогу хлiба,йрадощi,й тривогу людини (Ст.). 2. Задуми оповiдань виникали, як правило, пiд час поiздок, пiд час зустрiчейз людьми,тобто джерелом цих задумiв було саме життя(I.Семенчук). 3. Не тiльки точнi науки любив Андрiй, а й художня лiтература захоплювала його (З газ.). 4. Ще в гiмназii Борис займав видне мiсце серед товаришів,бо йучителi дивились на нього як на головну оздобу закладу (Фр.). 5. Йому подобались новi друзi, тобто вiн вважав iх своiми однодумцями (З газ.). 6. Правда, докладноi бiографii Лесi Украiнки нема й досi, та й надбано в цьому напрямку дуже мало, однак те, що зроблено, рiшуче спростовує думку про неможливiсть написання такоi бiографii (А.Косенко). 7. Любий командир, вiдзначений Ясногорською, не тiльки не викликав у Маковейчика неприязнi, а навпаки, пiсля свого успiху вiн ще бiльше вирiс в очах телефонiста (Гонч.). 8. Iм’я спiвака знають у всiх куточках нашоi Батькiвщини, та й за кордоном багато людей зачарованi украiнською пiснею, яку почули з Миколиних уст (О.Бiлаш).

8. Поставити розділові знаки. Пояснити їх вживання в поданих складносурядних реченнях.

1. Ми одностайні у труді / і цим ми вічно молоді! (М. Риль­ський). 2. Я іду до гаю і в блакить без краю / серце моє лине й птицею співає / про весну чудеску на моїй Вкраїні (В. Сосюра). 3. Ставок гребелька і вітряк з-за гаю крилами махає (Т. Шевченко). 4. Чого світання так ясніє в полі і ген сріблиться пісенька дзвінка? (М. Стельмах). 5. Цілують серце промені останні / І тихне відгомін пташиних трелів (Б. Крав­ців). 6. Ось уже кінчається луг і починаються густі як ліщи­на лози (А. Шиян). 7. А в головах ворон кряче а в ніженьках коник плаче (Народна творчість). 8. Сонечко ще не встало та небо на сході яснішало все більше і більше (А. Жук).

9. Продовжити речення. Визначити смислові відношення у новостворених складносурядних реченнях.

1. Час летів, немов на крилах, і....

2. Вже одспівали по дорогах горби швидким жнивам
мелодії свої, і осені....

3. Чи то мені здається, чи то....

4. Наснилася радість, торкнулась чола, і я....

5. Самотність — прірва між людьми, і....

6. Пізнайте істину — і....

7. Вилив душу в пісні український народ — і....

8. Усе іде, але....

10.Замінити складносурядні речення, де це можливо, Іншими синонімічними конструкціями. Які смислові і стилістичні від­тінки цих синонімічних засобів?

1. Шахтар в забої вуголь добува, / а ратай пестить ниву розмаїту Щ. Луценкс). 2. І раптом темінь неба осяяв яскравий спалах, і над землею загуркотів перший грім (Я. Гримайло). 3. Зорі ті ж самі, одначе світ інакший (О. Пахльовська). 4. І зорі, як пелюстки, трепетали, / І світ увесь по вінця голубів... (Б, Олійник). 5. Минулася буря — / і сонце засяяло... (М. Рильський). 6. Пройшла гроза, / ніч промчала, / І знову день шумить кругом (М. Рильсь­кий), 7. Одні суть бджолами, а другі трутнями (О. Кобилян-ська). 8.1 приходять світанки, щоденних турбот адвокати, /' І несуть під пахвою тисячі різних справ (Л. Костенко).

11. Прочитайте речення, дотримуючись правильної інтонації. Запишіть речення у такій послідовності: а) з єднальними; б) з протиставними; в) з розділовими сполучниками.

1.Сичі в гаю перекликались, та ясен раз у раз скрипів. 2. Шука козак свою долю, а долі немає. 3. Чи я ж тобі не вродливий, чи не в тебе вдався, чи не люблю тебе щиро, чи з тебе сміявся? 4. А тим часом виросла могила, і над нею орел чорний сторожем літає, і про неї добрим людям кобзарі співають. 5. Єсть на світі доля, а хто її знає? Єсть на світі воля, а хто її має? 6. Все йде, все минає – і краю немає. 7. Ой літає орел сизий, а за ним орлята. 8. Всі танцюють, а Галайда не чує, не бачить, сидить собі кінець стола, тяжко-важко плаче. 9. Посіяли гайдамаки в Україні жито, та не вони його жали. 10. Отак вони що день божий удвох розмовляли до півночі, а Ярина господарювала (За тв. Т.Шевченка).





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...