Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дилери та брокери



Брокер – це посередник, який виступає як агент у стосунках між продавцем і покупцем.

Брокер продає або купує товар (ЦП) за ціною, яку визначив клієнт. Це може бути тверда ціна або ціна в заданих клієнтом межах, що зазначається в його дорученні-наказі брокеру на здійснення операції. За надану послугу брокер одержує від свого клієнта комісійні. По суті, брокер сам практично нічого не купує і нічого не продає. Він лише зводить продавця з покупцем, або навпаки, в т.ч. через біржу. Брокерською, як і іншою посередницькою діяльн., може займатись будь-яка юрид. або фіз. особа незалежно від членства на біржі.

Дилер – особа (фірма), яка здійснює торг. посередництво, у тому числі на біржах, або ін. операції від свого імені, за свій рах. і на свій ризик. Тобто це найбільш висока й ризикована, у порівнянні з брокерською, форма організації посередництва. Прибутки дилер одержує за рах. різниці в ціні купівлі та продажу товарів, ЦП і валют, а також зміни ціни й курсів (спекулятивні угоди).

63. Види банківських рахунків.

Згідно з чинним законод. Укр. всі вільні грош. кошти п-ва повинні в обов'язковому порядку зберігатися в банку, причому п-ва можуть самостійно обирати установу банку, в якій зберігатимуться кошти.

П-ва та їхні відокремлені підрозділи можуть мати такі рахунки в нац. валюті:
- поточні рахунки, що відкриваються для зберігання грош. коштів та здійснення всіх видів банк.операцій;
- бюджетні, що відкриваються п-вам, яким виділяються кошти за рах. держ. або місц. бюджетів для цільового їх використ.;
- кредитні, що відкриваються в будь-якій установі банку, котра має право видавати кредити (ці рахунки призначено для обліку кредитів, наданих способом оплати розрах. документів чи переказу коштів на поточний рахунок позичальника відповідно до умов кредитної угоди);
- депозитні, що відкриваються між власником рах. та установою банку на визначений строк. Кошти на депозитні рах. переказуються з поточного рах. і після закінчення строку зберігання повертаються на нього ж. Відсотки на депозитні вклади перерах. на поточний рах. або зарах. на поповнення депозиту. Проведення розрах. операцій та видача коштів готівкою з депозитного рах. забороняється.

Суб'єкти підприємн. діяльн. (юрид.та фіз. особи) для зберігання коштів і здійснення всіх видів банк. операцій відкривають рах. в банках на власний вибір і за згодою цих банків.

Банк. рах. в іноз. валюті поділяються на:
- поточні;
- розподільчі;
- кредитні;
- депозитні (вкладні).
Поточний рах. в іноз. валюті відкривається п-ву для проведення розрах. у безготівковій та готівковій іноз. валюті у разі здійснення поточних операцій.
Розподільчий рах. признач. для попереднього зарах. коштів у іноз. валюті. Кошти, які були зарах. на розподільчий рах. і не підлягають продажу на міжбанк. валютному ринку Укр., розподіляються за призначенням. Гривневий еквівалент коштів в іноз. валюті, які були зарах. на розподільчий рах. і згідно з чинним законод. Укр. підлягають продажу на міжбанк. валютному ринку, у встановленому порядку зарах. на поточний рах.

64. Функції та види фінансових установ

Кредитна спілка. Це неприбуткова фін. установа, діяльн. якої спрямована на обслуговув. фін. потреб своїх членів за рах. об'єднання їх грош. внесків. Головне її призначення — надати можливість членам спілки швидко отримувати кредити на зручних для них умовах.

До спілки завжди входить чимало людей, більшість яких (за законом — не менше 50 осіб) мають хоча б одну спільну ознаку. В Укр. можуть діяти кредитні спілки, створені на базі колективів профспілкових, громадських, релігійних орг-цій, трудових колективів, територіал. громад тощо.

Ломбард. Виключним видом його діяльн. є кредитування фіз. осіб під заставу на певний строк під процент та надання супутніх послуг (оцінка предметів застави, зберігання цінностей, реалізація заставного майна з аукціонів, скуповування дорогоцінних металів та каміння тощо).

Отже, якщо терміново потрібні кошти — є сенс звертатися сюди.

Лізингова компанія. Якщо конче необхідно мати авто або дороге обладнання, але ви не в змозі придбати його прямо зараз, спробуйте звернутися до цієї компанії і отримати його на умовах оперативного чи фін. лізингу.

Лізинг поєднує в собі відносини купівлі-продажу, найму та кредитування. Лізингова компанія передає вам у строкове користув. потрібний об'єкт, а ви перерах. їй лізингові платежі протягом усього строку дії договору. Вона самостійно купує майно для майбутніх лізингових операцій (прямий лізинг) або придбаває його спеціально для вас, так би мовити, за вашим замовленням (непрямий лізинг).

Страх. компанія. Основна її ф-ція — захист майнових інтересів фіз. та юрид. осіб й усунення несприятливих наслідків від настання певних подій — страх. випадків (хвороб, стихійних лих, банкрутств банків, злочинів, нещасних випадків і т. п.).

Довірче товариство. Це фін. установа, яка здійснює представницьку діяльн. з управл. майном. Для цього власники майна (довірителі), які можуть бути як фіз., так і юрид. особами, передають довірчому товариству свої повноваження володіння, користування і розпорядження майном відповідно до умов укладеного між ними договору довірчого управління, хоча саме право власності залишається у довірителя.

Від імені товариства операції проводять його учасники — довірені особи. Вони виконують доручення власника з управління майном, представляють його інтереси, укладають угоди з довіреним їм майном, забезпечують зберігання його та документів, що підтверджують право власності на нього. За надання послуг довірче товариство отримує плату згідно з договором.

Недерж. пенс. фонди. Якщо вас не задовольняє сьогоднішній рівень держ. пенсій, ви маєте альтернативу — сист. недерж. пенс. забезпеч. Вона дозволяє отримати в майбутньому додаткову пенсію, розмір якої прямо залежатиме від вашого бажання та фін. можливостей. Таке страх. абсолютно добровільне і не позбавляє вас права на держ. пенсію.

Інвест. фонди та інвест. компанії. Мета їх діяльн. — залуч. від ін. осіб тимчас. вільних коштів з подальшим інвестуванням їх в об'єкти підприємн. та ін. видів діяльн., що дає прибуток. Залучення коштів відбувається шляхом випуску цими фін. установами інвест. сертифікатів. Придбавши такий сертифікат, ви стаєте їх учасником і отримуєте право на дивіденди. Таке інвестування називають спільним.

Для отримання прибутку інвест. фонд вкладає кошти переважно в ЦП ін. емітентів. На відміну від нього поле діяльн. інвест. компанії ширше. Вона — торговець ЦП, який займається спільним інвестуванням але, крім того, може здійснювати й ін. операції, н-д, торгувати ЦП на умовах комісії, надавати послуги з їх розміщ. серед інвесторів, консультувати з питань інвестування, розробляти інвест. проекти за замовленням клієнтів тощо.

66. Фін. послуги КБ.

- операції по залуч. грош. ресурсів;

- розрах.-касове обслуговув. клієнтів;

- операції з дорожніми чеками;

- кредитування;

- лізинг;

- операції з ЦП;

- операції з банк. металлами;

- операції з іноз. валютою;

- обслуговув. пенс. та соц. програм;

- ін. послуги банків.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...