Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть та види проценту



Процент за кредит – це плата, яку отримує кредитор від позичальника за користування позиченими коштами. Це ціна капіталу, взятого в кредит.

Види %:

Депозитний – плата за зберігання грошових засобів на рахунках по депозитних операціях.

Позичковий – плата за користування позикою.

Обліковий – плата НБУ за користування позиковими коштами.

Ломбардний –

Дисконтний – плата вилучається відразу після надання кредиту.

45. Фінансовий лізинг

ФЛ - договір лізингу, внаслідок укладення якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, не менший строку, за який амортизується 60% вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладення договору. Сума відшкодування вартості об'єкта лізингу в складі лізингових платежів за період дії договору Ф. л. повинна включати не менше 60% вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладення договору. Після закінчення строку договору Ф. л. об'єкт лізингу, переданий лізингоодержувачу згідно з договором, переходить у власність лізингоодержувача або викуповується ним за залишковою вартістю.

Предметом ФЛ можуть бути:

-неспоживна річ, віднесена до основних фондів.

Не можуть бути предметом лізингу:

-земельні ділянки;

-інші природні об’єкти;

-цілісні майнові комплекси.

47. Лізинговий договір

ДЛ – це договір, за яким Лізингодавець зобов’язується придбати у власність предмет у продавця у відповідності з встановленими Лізингоотримувачем специфікаціями та передати його Лізингоотримувачу на строк не менше одного року за певну плату (лізингові платежі). Предмет лізингу - неспоживча річ, яка віднесена законодавством до основних фондів.

Договір лізингу укладається у письмовій формі або як багатостороння угода за участю лізингодавця, лізингоодержувача та продавця об'єкта лізингу, або як двостороння угода між лізингодавцем і лізингоодержувачем. Закон визначає досить широкий перелік істотних умов договору лізингу, до яких, зокрема, належать:

найменування сторін;

об'єкт лізингу (склад і вартість майна), умови та строки його поставки;

строк, на який укладається договір лізингу;

розмір, склад та графік сплати лізингових платежів, умови їх перегляду;

умови переоцінки вартості об'єкта лізингу згідно з законодавством України;

умови повернення об'єкта лізингу в разі банкрутства лізингоодержувача;

умови страхування об'єкта лізингу;

умови експлуатації та технічного обслуговування, модернізації об'єкта лізингу та надання інформації щодо його технічного стану;

умови реєстрації об'єкта лізингу;

умови повернення об'єкта лізингу чи його викупу після закінчення дії договору;

умови дострокового розірвання договору лізингу;

умови надання відомостей про фінансовий стан лізингоодержувача;

відповідальність сторін;

дата і місце укладення договору.

11. Ощадні операції.

Ощадні операції призначені для тривалого нагромадження коштів фіз. осіб, вилучення цих коштів пов’язане з певними обмеженнями, вони також приносять дохід у вигляді % і їх можна поповнювати. Це накопичувальні рахунки.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...