Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ломбарди



Ломбарди – фінан. посередник, що спеціалізується на видачі позичок населенню під заставу рухомого майна. Кошти ломбардів формуються із внесків засновників, прибутку від його діяльності, виручки від реалізації заставленого майна. Вони можуть користуватися також банк. кредитом. Відносини між ломбардами та позичальниками оформляються спеціальними документами (ломбардними квитанціями), які мають статус угоди між сторонами, що дає підстави відносити ломбард до групи договірних фін. посередників.

68. Страхові компанії.

Страх. компанії - один з найважливіших видів спеціальних не банк. кредитно-фін. установ, які створ. у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатк. відповідальністю згідно законом з урахуванням передбачених особливостей, а також одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страх. діяльн. Учасників компанії повинно бути не менше 3-х. Страх. діяльн. в Укр. здійсн. виключно страховиками-резидентами Укр.

Предметом їх безпосередньої діяльн. може бути лише страх., пере страх. і фін. діяльн., пов'язана з формув., розміщ. страх. резервів та їх управлінням.

Страх. компанії умовно поділяються на компанії страх. життя і компанії страх. майна та від нещасних випадків. Методи роботи у них однакові: продаючи страх. поліси, вони мобілізують певні суми коштів, які розміщують у дохідні активи. З доходів від цих активів вони покривають свої операційні витрати, одержують прибутки. З мобілізованих коштів ці компанії створ. резерви для виплати відшкодувань при настанні страх. випадків. Відмінність між ними полягає в способах розміщення мобілізованих коштів у дохідні активи.

88.Ф-ції НБУ.

Ф-ції НБУ:

- емісія грошей та організація грошового обігу;

- нагляд і регулювання діяльності банківської системи(функція „банку банків”): НБУ для КБ є у підтримці ліквідності банків, здійснення їх рефінансув. у формі переобліку векселів, ломбардного кредитування, проведення операцій репо і валютних свопів;

- ЦБ є банкіром і фінансовим агентом уряду;

- грошово кредитне регулювання економіки;

- основною ф-цією є забезпеч. стабільності грош. од. Укр.;

- визначає сист., порядок і форми платежів, у тому числі між банками;

- веде Держ. реєстр банків, здійснює ліцензування банківської діяльн. та операцій у передбач. законом порядках;

- скаладає платіжн. баланс, здійснює його аналіз і прогнозув.;

- встановлює для банків правила проведення банк. операцій, бух. обліку і звітності, захисту інформації, коштів і майна;

- ін. ф-ції у фінан.-кредитн. Сфері в межах своєї компетенції, визначеної законом.

77. Депозитарії.

Депозитарії –це юрид. особа, яка провадить винятково депозитарну діяльність та може здійснювати кліринг та розрахунки за угодами щодо ЦП.

76. Зберігачі.

Зберігачі – це комерц. банк або торговець ЦП, який має дозвіл на зберігання та обслуговування обігу ЦП і операцій емітента з ЦП на рахунках у ЦП як щодо тих ЦП, що належать йому, так і тих, які він зберігає згідно з договором про відкриття рахунку в ЦП; при цьому зберігач не може вести реєстр власників ЦП, щодо яких він здійснює угоди.

71. Лізингові компанії.

Лізинг. компінії - фінансові посередники, що спеціалізуються на придбанні предметів тривалого користування (транспортних засобів, обладнання, машин тощо) та передачі їх в оренду фірмам-орендарям для використання у виробничій діяльності, які поступово сплачують їх вартість протягом визначеного строку (5-10 і більше років). Оформляються лізингові угоди договорами оренди. Ресурси лізингових компаній формуються з власного капіталу та банківських позичок. Особливістю лізингового посередництва є те, що в ньому кредитування здійснюється в товарній формі і має довгостроковий характер, що дуже зручно для позичальників. В Україні лізинг розвинутий слабо, проте має гарні перспективи в умовах економічного зростання, особливо в сільському господарстві, малому та середньому бізнесі.

73.Факторингові компанії.

Факторинг. компанії - фінансові посередники, що спеціалізуються на купівлі у фірм права на вимогу боргу. Ці права існують, як правило, у вигляді дебіторських рахунків за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги. Сплату по цих рахунках при настанні строків одержує факторингова компанія. Оформляється така операція спеціальним договором між фактором та його клієнтом, що продає свої вимоги.

72. Кредитні спілки.

Кредитні спілки – це кооперативні організації, що створюються з метою акумуляції заощаджень своїх членів та їх взаємного кредитування. Об’єднання громадян у кредитні спілки може здійснюватись за професійною, релігійною, територіальною або іншими ознаками, тобто ініціаторами їх утворення можуть виступати відповідно підприємства, профспілки, церковні громади, місцеві органи самоврядування. Ресурси кредитних спілок формуються за рахунок вступних пайових внесків членів, а також їхніх подальших періодичних вкладів. Крім того, кредитні спілки можуть користуватися кредитами комерційних банків, а також випускати власні боргові зобов’язання. Активні операції кредитних спілок полягають у видачі позик своїм членам на різноманітні споживчі потреби придбання автомобіля, ремонт будинку та ін. Маючи здебільшого статус некомерційних громадських організацій та відповідні пільги в оподаткуванні, кредитні спілки спроможні забезпечувати дещо вищий рівень доходності за внесками своїх членів та стягувати з них нижчі проценти за позиками, ніж комерційні банки. Основна відмінність кредитних спілок від інших кредитно-фінансових установ полягає у тому, що кредитні спілки здійснюють операції практично тільки для своїх членів. В останні роки зберігається тенденція до більшої універсалізації діяльності кредитних спілок у розвинутих країнах. Зокрема вони надають брокерські послуги по операціях з цінними паперами, випускають кредитні картки (систем “Visa” і “Master card”), надають консультації з інвестиційних питань і комерційної діяльності.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 185 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...